Dünya

Yemenli uzmanlara layıkıyla ülkede siyasal ve askeri gidiş sabık yıldan henüz biçimsiz olabilir

Uzun senelerdir savaşın hükümranlık sürdüğü Yemen'de, uzmanlar politik ve iktisadi göstergeler ışığında 2022 yılının müşterek geçmiş yıldan henüz çirkin geçeceğini düşünüyor.

Yemenli uzmanlara layıkıyla ülkede siyasal ve askeri gidiş sabık yıldan henüz biçimsiz olabilir
02-01-2022 13:23
Yemen

Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim hükûmeti çeşidinden desteklenen yasal yönetime ilişkin güçler ile İran destekli Husiler ortada senelerdir geçindiren çatışmalar bu sene Marib ilinde yoğunlaştı.

Savaşın sona ereceği anlamında rastgele müşterek düş ışığı görülemeyen Yemen'de politik arenada diyalog masasına oturulması düşüncesince sürdürülen diplomatik gayretler ve arsıulusal hamleler de değimsiz oldu.

Ülkede Riyad Anlaşması'na uyarınca toy müşterek hükümetin kurulmasıyla da çözülemeyen çevre arasındaki anlaşmazlığın bitmeme etmesiyle işler henüz da komplike müşterek eritme aldı.

Ülkede başta politik ve askeri alanlardaki aksi gidişat, ehemmiyetli seviyede gerilemiş vaziyetteki ekonomiye de yansıdı. Ekonomide eşme kıtlığının bitmeme etmesi, istihsal mekanizmasının az henüz saf dışı oluşu, millî dünyalık biriminde ağırbaşlı bedel yitirilmesine ve mahsul fiyatlarında artışa defa açtı.

Savaş hali, siyasa ve ekonominin yanı esna iş fırsatlarının olmaması ve gıdaya erişim zorluğu, Yemenlilerin sunulan kalmış olduğu zorlukları katlayarak artırdı.

Ülkede 2014'ten buyana bitmeme fail iç harp insanca vaziyeti henüz da kötüleştirdi; dirilik kayıplarının ve iç göçmenlerin sayısını dü katına çıkardı.

Yemenli uzmanlar, tamamı bunlar delik önüne alındığında ve ufukta politik eritme görünmemesi dolayısıyla 2022'nin sabık yıldan henüz biçimsiz geçeceğini tabir ediyor.

Savaşın seyrinin değişmesi askeri güce ilişkin değil

Yemenli araştırman ve politik çözümleyici Yasin et-Temimi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "Elimizdeki veriler gösteriyor ki Yemen'deki harp ve kriz, 2022 senesinde insani, askeri ve politik boyutta henüz da ağırlaşarak kötüye gidecek." dedi.

Temimi, savaşın karada ve havada şiddetinin bitmeme etmesinin ve Husilerin politik eritme yolundaki isteksizliği ile Marib'i ele nakil mevzusundaki isteklerinin bunun en ehemmiyetli göstergelerinden bulunduğunu belirtti.

Siyasi çözümün ise halihazırda ufukta görünmediğini tabir fail Temimi, bunun yanı esna lodos kentlerindeki durumun da iç açıcı olmadığına ayraç etti.

Temimi, Marib etrafında ve gayrı birtakımı cephelerde Husilerle çatışmaların şiddetlenmesi ve yasal hükümet ile ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki husumetin toy yıla henüz dobra beklentilerle girmeye bariyer bulunduğunu vurguladı.

Husilerin savaşın seyrini değiştirecek ve ya galibiyet kazanacak derece ehliyetli gücü olmadığını fakat siyasette toprak bölgeye sincap askeri çatışmaları yeğleme ettiğini kail Temimi, Husilerin başkaca Yemenlilerin harp dolayısıyla uğramış olduğu ziyanı dikkate almadığını dile getirdi.

Temimi, 2022'de savaşın seyrinde müşterek ayrım bekleniyorsa bunun askeri güce ilişkin olmayacağını, gayrı dengelere ilişkin olacağını tabir ederek, ABD'nin savaşın bitmesi yönündeki baskılarının çarpıcı olabileceğine ayraç etti.

"2022 politik manada henüz biçimsiz olacak"

Yemenli gazeteci Ali el-Fakih, henüz çok er ve çırçıplak kaybıyla sonuçlanacak askeri tırmanışla baş başa ülkedeki durumun henüz komplike bir duruma geleceğini ve bunun da siyasetteki karmaşayı artırıp, politik eritme fırsatını azaltacağını söyledi.

2022'nin politik manada henüz biçimsiz olacağını korumak için çaba sarfeden Fakih, "BM temsilcisinin çabalarının da çorak fasit daire canlı kendiliğinden öncekiler üzere değimsiz olması bekleniyor. Temsilcinin BM Güvenlik Konseyine verdiği önceki brifing de bunu kanıtlıyor." diyerek konuştu.

Fakih, "Ufukta müşterek eritme görünmüyor, savaşçı çevre diyalog masasına oturmaya iştahlı değil, İran destekli Husilerin askeri gücünün artarak çoğalması oranında barışçıl çözüme idrak şansı azalacaktır." diyerek konuştu.

Suudi Arabistan liderliğindeki ortak yönetim hükûmeti güçlerinin yollarından sapmasının da ülkedeki durumun kötüleşmesine yardım sunduğunu vurgulayan Fakih, şunları kaydetti:

"Sahadaki müttefiklerine katı güvenmeyen, talih kurumlarından ırak yönlendirebileceği silahlı milis güçleri oluşturmayı yeğleme fail ortak yönetim hükûmeti güçlerinin askeri performansı düştü."

Fakih, ordunun savaşların yürütülmesinde ayırt yaratacak özellikte tabanca ve cephaneden mahrum bulunduğunu ve dü yıldır elinde bulundurduğu yerleri kaybettiğini belirterek, doğacak sene süresince henüz çok alanı kaybetmesine defa açabilecek bu durumun bitmeme edebileceğini savundu.

Marib'in kargaşa düşüncesince en çetince denklemlerden birisi olduğuna dikkati çekici Fakih, hükümetin burada kontrolünü kaybetmesinin, Husi milislerin kontrolüne mefruşat hazırlayacağını, bunun da savaşın bambaşka müşterek etabına geçilmiş olduğu anlamına geleceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?