Ekonomi

Yabancı gezmen rezervasyonundaki artım 2022'de yüzdelik 100 doluluğa cezaevi kırpıyor

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, "2022 yılı hakkıyla iyi geliyor, ilkin dünya dışından mevrut rezervasyonlarda ağırbaşlı çoğalma var. Ana pazarlarımızın beraberinde Latin devletleri kadar seçenek pazarlarda da yükseliş bulunuyor." dedi.

Yabancı gezmen rezervasyonundaki artım 2022'de yüzdelik 100 doluluğa cezaevi kırpıyor
24-12-2021 12:08
İstanbul

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2022 yılının dobra geldiğini, başta dünya dışı rezervasyonlarında ağırbaşlı çoğalma bulunduğunu belirterek, "Ana pazarlarımızın yanı esna Latin devletleri denli seçenek pazarlarda da yükseliş bulunuyor. Yabancı misafirlerin ülkemize hevesi dinlence beldelerinde doluluğun yüzdelik 100’leri bulacağını gösteriyor. Yerli gezmen düşüncesince hem akıllıca fiyata bununla beraber istedikleri destinasyonda, istedikleri otelde dinlence yapmanın yolunun er ayırtma bulunduğu görülüyor." dedi.

Bağlıkaya, turizm dalının 2021 değerlendirmesi ve 2022 beklentilerine bağlı AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bu yılı dü çevrim biçiminde değerlendirdiklerini, ortak numara çağda dölleme çalışmalarının bitmeme ettiğini, ikinci çağda ise iri ortak çabucak ilkah oranlarının arttığını anımsattı.

Turizm hareketlerinin yılın ikinci devrinde başladığını, arkası esna Avrupa Birliği ülkelerinin aşılama pasaportu uygulamasını yaşama geçirdiğini anlatım fail Bağlıkaya, henüz sonraları anne pazarların, zerre lime gezinsel seyahatlere açıldığını, yaşanmış bulunan bu hareketliliğin piyasaya ortak nebze de olsa dem aldırdığını dile getirdi.

Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı kabilinden açıklayan teşrinievvel kocaoğlan uç antre istatistiklerine göre, bu yılın ocak-ekim aylarını havi 10 maaş çağda Türkiye'ye mevrut ecnebi ziyaretçi sayısında, 2020 yılının bire ortak zamanına mucibince yüzdelik 88 çoğalma yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yabancı ziyaretçi sayısı, geçmiş 10 maaş çağda 21 milyonu aştı. Sadece teşrinievvel kocaoğlan temel alındığında ecnebi ziyaretçideki çoğalma payı yüzdelik 99 oldu. İlk 9 ay bakımından dünya haricinde canlı Türk vatandaşlarını havi ziyaretçi sayısı yüzdelik 65 artarak 3,9 milyon olurken, bu ziyaretçiler eklendiğine geçmiş 10 maaş ziyaretçi sayısı 25 milyona yaklaşmaktadır. Ocak-ekim devrinde İstanbul’a mevrut ecnebi ziyaretçi sayısı güzeşte yılın bire ortak zamanına mucibince kısaca yüzdelik 68,1, Antalya’ya gelenler ise yüzdelik 168,2 çoğalma gösterdi. 2021 yılına bağlı öngörülerimizi bu yılın başlangıcında açıklamıştık. Turizm hareketlerinin seyri bizim tahminlerimiz çerçevesinde gelişti. Bu durum, bu piyasanın önünü görebilmesi ve önümüzdeki yılı planlaması açısından elleme ortak evolüsyon oldu. 2021 yılını kısaca 24 milyon ecnebi ziyaretçi ve 20 bilyon doları epey turizm geliri ile kapatmayı hedefliyoruz."

"2022 yılının geçmiş aylarından itibaren turizm sektöründe çabukluk artacak"

Firuz Bağlıkaya, bu sene en dobra ve en baş döndürücü gezmen ağırladıkları dinlence beldeleri Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Manavgat’ta yaşanmış bulunan yangınların turizmi etkilediğini anımsatarak, başta TÜRSAB’ın "Yeniden Yeşert" kampanyasının tesiri ile baş başa bu sezonun beklenenden henüz etraflıca geçmesinin müspet bulunduğunu belirtti.

Gelecek mevsim düşüncesince ayrı ortak yorum yapılmasının önemine ayraç fail Bağlıkaya, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"İnsanlar tatili, ortak arada olmayı baş döndürücü özledi, bu hırslı ülkemizin gezmen sayısı bakımından baş döndürücü ehemmiyetli sayılara ulaşacağını gösteriyor. Rekorlarla kapattığımız 2019 yılındaki gezmen sayısına ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu açıdan geçtiğimiz günlerde Antalya’da birincisini düzenlediğimiz hem sıkı katılımın bulunduğu bununla beraber iri nağme getiren turizm kongremizde er ayırtma kampanyası başlatmıştık. Vatandaşlarımızın bu çağrımızı dikkate alması baş döndürücü önemli. Yabancı misafirlerin ülkemize hevesi dinlence beldelerinde doluluğun yüzdelik 100’leri bulacağını gösteriyor. Yerli gezmen düşüncesince hem akıllıca fiyata bununla beraber istedikleri destinasyonda, istedikleri otelde dinlence yapmanın yolunun er ayırtma bulunduğu görülüyor."

Bağlıkaya, turizmde 2022 yılının, 2019'u soruşturma ihtimalinin bulunduğunu vurgulayarak, bugüne kadarki verilerin de onu gösterdiğini dile getirdi.

"2022 yılı hakkıyla dobra geliyor, başta dünya dışından mevrut rezervasyonlarda ağırbaşlı çoğalma var" diyen Bağlıkaya, "Ana pazarlarımızın yanı esna Latin devletleri denli seçenek pazarlarda da yükseliş bulunuyor. Kovid-19 sürecindeki tehlikesiz turizm dair acul adımlar atılması Türk turizmini rakip pazarlara nazaran ön sıraya taşıdı." yorumunu yaptı.

Bağlıkaya, 2022 yılının geçmiş aylarından itibaren turizm sektöründe hareketliliğin artacağına ayraç ederek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Yurt dışından mevrut talepler ince yüksek. 2022 bizim düşüncesince elleme zamanın başlangıcı olacak. Yılbaşında ski ve ekin turlarında Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Kapadokya düşüncesince ağırbaşlı talepler var. Şubat ayından itibaren de dünya dışından turizm hareketi başlayacak. 2022'yi umutla umuyoruz ve baş döndürücü hazırlıklıyız. Güzel ortak sene bizi bekliyor. İnşallah 2019'dan ahir en elleme yılımızı yaşayacağız. İspanya, İtalya, Mısır denli rakipleri ile karşılaştırma edildiğinde Türkiye acul akıntı etti. Türkiye'nin turizm potansiyelinin en ehemmiyetli özelliği, acemi vaziyetlere baş döndürücü acele uzlaşma sağlayabilmesi. Ne genişliğinde acul uyarlanmış olunursa o genişliğinde acul gezmen almaya başlanıyor."

"Vatandaşlarımız er rezervasyona sıkı dikkat gösteriyor"

Firuz Bağlıkaya, acentelerden geçmiş tahsil edilen bilgilerin, yerel turistlerin er rezervasyona sıkı dikkat gösterdiği anlamında bulunduğunu vurgulayarak, "Vatandaşlarımıza önerimiz ellerini acele tutmaları." dedi.

Kartepe ve Sapanca’ya sıkı ortak arzu bulunduğunu aktaran Bağlıkaya, salgında evinde sıkılan, doğayla koçuşmak isteyenlerin bu yerlere atak ettiğini, kar yağışı ile baş başa ilginin baş döndürücü acul katlanacağını söyledi.

Bağlıkaya, mevrut taleplerden şita periyodunu baş döndürücü sıkı geçireceklerini kestirim ettiklerini anlatarak, "Kasımdan itibaren yerli-yabancı 200’e benzeyen gezi acentesinin alana turlar düzenlemeye başladığını, yaşanmış bulunan çokluk ve beklentiyi düşününce güzeşte çağda sıkıntı canlı turizm dalının şen ortak dem alacağını aktardı.

"Alınan tedbirler dünya haricinde Türkiye'nin imajına müspet katkılarda bulundu"

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, müstevli sürecinin, her insanın hayatında baş döndürücü koyu izler bıraktığını belirterek, bu piyasanın ayakta kalabilmesi düşüncesince insanoğlu üstü ortak savaşım verdiklerini ve buna bitmeme ettiklerini dile getirdi.

Turizmde kalınan yerden başlanmayacağını, doğacak çağda bundan böyle görülmemiş kurallar, beklentiler, mahveden davranışları ve deneyimlerin karşılarına çıkacağını özetleyen Bağlıkaya, "Salgın sürecinde, Türkiye genelindeki eksiksiz otellerimiz ‘Güvenli Turizm Belgesi’ne başvurdu. Bu er tahsil edilen tedbirler, dünya haricinde Türkiye'nin imajına akıbet adım müspet ulama sağladı. Biz de TÜRSAB namına dünya dışından mevrut tur operatörü ve gezi acentelerine İzmir ve Antalya'nın salgına gönül rahatlığı almış bulunduğu önlemlerle ilişik tanıtımlarını yaptık. Bu önlemler ile ister nakil araçlarındaki ister de yeme-içme sektöründeki ağırbaşlı önlemler sebebiyle ecnebi misafirlerimizden baş döndürücü müspet dönüşler aldık." sanarak konuştu.

Bağlıkaya, bu müspet göz ve Türkiye'de dinlence yapmış olup dönenlerin fazlalık düşüncelerinin doğacak günlerde Türkiye'ye bulunan talebi artıracağını vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı ve ilişik tamamı birimlerin müstevli sürecinde almış bulunduğu can alıcı tedbirlerin baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, bu tedbirlerin de dünya haricinde Türkiye'nin imajına akıbet adım müspet katkılarda bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?