Sağlık

TURKOVAC'ın Faz-3 neticeleri açıklandı

Yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın Faz-3 neticelerini açıklanan TURKOVAC Faz-3 Çalışması Sorumlu Araştırıcısı Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, “Bu açıklık analizden elde ettiğimiz bilgiler ışığında şurası aşırı kesin söyleyebiliriz, ‘TURKOVAC minimum CoronaVac de

TURKOVAC'ın Faz-3 neticeleri açıklandı
12-01-2022 13:03

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve TURKOVAC Faz-3 Türkiye Aşı Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve TURKOVAC Faz-3 Çalışması Sorumlu Araştırıcısı Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, domestik Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın Faz-3 neticelerini açıkladı. Hacettepe Üniversitesi'nde meydana gelen matbuat toplantısında, dosdoğru gönüllülerde dü düze inaktif Covid-19 aşısına (TURKOVAC) gönül rahatlığı dü düze CoronaVac (Sinovac) aşısının etkililiğinin, immünojenisitesinin ve güvenliliğinin değerlendirildiği, randomize, rasatçı âmâ Faz-3 klinik çalışmasının 27 Aralık 2021 tarihinde elde edilmiş neticeleri paylaşıldı. Çalışma sonuçlarına uyarınca domestik Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın, minimum Sinovac genişliğinde çalışan ve emniyetli bulunduğu açıklandı.

“İnsidans hızındaki çoğalma henüz aceleci ve koyu müşterek biçimde Covid-19 teşhisi koymamıza biçim açtı”

TURKOVAC Faz-3 çalışmasının aralık neticeleri üzerine bilgiler sağlayan Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, “Çalışmaya engelleme ettiğimiz gönüllülerimiz 18-55 gözyaşı arası, Covid-19 hikayesi yada ağız ağıza döllenme hikayesi olamayan, değme ne aceleci müşterek rahatsızlığı olmayan, oranla dosdoğru müşterek fahri popülasyonuydu. Eşlik fail kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, otoimmün hastalıklar, dokunmabana üzere rahatsızlıkları bulunan gönüllüleri ve ailesinde müşterek numara basamak yakınların önsezi doğa rahatsızlığı bulunan gönüllüleri araştırı gurubumuzdan çıkarmıştık. Yönetimimizde ayrımsız randomizasyon uyguladık. Yani bizlere başvuran ve akla yatkın bulunduğunu düşündüğümüz gönüllülerin ½ si CoronaVac ½ si da TURKOVAC koluna randomize edildi. talih yapıtı randomizasyon nite emsal geldiyse 28 devir aralık ile 2 düze aşılama uygulaması yaptık dü gruba da. Burada bizim primer noktaya ulaşıp da çözümleme yapacağımız sınır, ikinci dozun üstünden minimum 14 devir geçmiş, semptomatik ve PCR ile konfirme 40 pare Covid-19 olayına ulaşmaktı. Biz önce yaptığımız hesaplamalarda o zamanki insidans hızına uyarınca kestirmece 40 bin fahri aldığımızda bu 40 fenomen sayısına ulaşacağımızı hesaplamıştık. Ancak yayımcı ki pandemi müşterek facia durumu. Afetlere tedarikli olabilirsiniz ancak önünüze neyin çıkacağını bilemezsiniz. Ülkemizde Delta varyantının enine boyuna dominant bir duruma gelmesi ile bu arada yayımcı ki insidans hızı baş döndürücü arttı. 22 Haziran 2021 senesinde tığ çalışmaya önce gönüllüyü aldığımızda günce dünkü fenomen sayımız 6 bin yöresinde iken, data analizi yaptığımız devir fenomen sayımız 26 bine çıkmıştı. Yani 4 katından müşterek tomar müşterek çoğalma uydurma konusuydu. Tabi bu insidans hızındaki çoğalma henüz aceleci ve koyu müşterek biçimde Covid-19 teşhisi koymamıza biçim açtı” ifadelerini kullandı.

“Biz aktiflik analizimizi bin 182 fahri üstünde yaptık”

TURKOVAC Faz-3 emek harcamaları kapsamında eklenmiş bulunan fahri sayısından da bahseden Prof. Dr. Tanrıöver, “Çalışma kapsamında mecmu bin 286 insana minimum 1 düze araştırı aşısı uyguladık. Bin 158 insana de ikinci düze aşılarını uyguladık. Yani toplamda CoronaVac ve TURKOVAC beraberce olacak biçimde 2 bin 444 düze aşılama uygulaması yapmış olduk. Protokol gereği bizim baş döndürücü sert kriterlerimiz var. Popülasyona engelleme edeceğimiz gönüllünün dü düze aşısını akla yatkın yıllarda akla yatkın biçimde almış ve akla yatkın tarihlerde bitmeme etmesi lazım. Bu sebeple protokole ekşi kimi gönüllüleri dışladığımızda tığ aktiflik analizimizi bin 182 fahri üstünde yaptık” diyerek konuştu.

“Gönüllülerin gözyaşı ve eşey dağılımına baktığımızda enine boyuna şişman müşterek kısmının yüzdelik 73'ünün erkek”
Faz-3 çalışmasına eklenmiş bulunan gönüllülerin de özelliklerinden bahseden Prof. Dr. Tanrıöver, “Gönüllülerin gözyaşı ve eşey dağılımına baktığımızda enine boyuna şişman müşterek kısmının yüzdelik 73'ünün erkek, art kalanının da bayanlardan oluştuğunu gördük. Sağlıklı bulunduğu genişliğinde dinç de müşterek fahri popülasyonumuz var. 40-55 gözyaşı arasındaki gönüllülerimiz umumi fahri oranının yüzdelik 43'ü, 30-39 gözyaşı arası yüzdelik 38'i ve 18-29 gözyaşı arasındaki gönüllülerimiz ise yüzdelik 19'u oluşturuyor” halinde konuştu.

“İki aşıyı yekdiğeri ile ‘o henüz iyi, bu henüz kötü' üzere kıyaslamamız beklenen değil”

TURKOVAC Faz-3 çalışmasının non-inferiorite müşterek düzentileme bulunduğunu zımnında müşterek mukayese emek harcaması yerine görülmemesi icap ettiğini de vurgulayan Prof. Dr. Tanrıöver, “İki aşıyı yekdiğeri ile ‘o henüz iyi, bu henüz kötü' üzere kıyaslamamız beklenen değil. Bizim burada ulaşmaya çalıştığımız müşterek pare sonu. TURKOVAC'ın minimum CoronaVac genişliğinde çalışan ve emniyetli müşterek aşılama bulunduğunu belirleme etmek. Bu sebeple de nispi riziko azalmasını yüzdelik 49.29 olarak, kesin riziko azalmasını yüzdelik 4.42 yerine bulduk. Hastalığı nakil yönünde dü aşılama ortada dü büküm genişliğinde müşterek riziko farkı vardı. Bunu da kesin çor oranları açısından hesaplayarak söyleyebiliyoruz” açıklamasında konuştu.

“TURKOVAC minimum CoronaVac genişliğinde emniyetli ve çalışan müşterek aşıdır”

TURKOVAC Faz-3 çalışmasının 27 Aralık 2021 haset elde edilmiş veriler üstünden elde edilmiş aralık neticelerini açıklanan Prof. Dr. Tanrıöver, “Bu aralık analizden elde ettiğimiz bilgiler ışığında şurası baş döndürücü kemiksiz söyleyebiliriz, ‘TURKOVAC minimum CoronaVac genişliğinde emniyetli ve çalışan müşterek aşıdır'. Ancak güvenlik, aktiflik ve immünojenisite çalışmalarının hala bitmeme ettiğini müşterek sefer henüz belirtmeliyim. Bu sebeple ilkin immünojenisite emek harcamaları yapılmasından sonradan baş döndürücü henüz ayrıntılı veriler paylaşmamızın beklenen bulunduğunu söyleyebilirim”

Utku Şimşek - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?