Ekonomi

Türkiye'den 10 ayda 115 ülkeye 14,4 milyon dolarlık çay ihraç edildi

Türkiye, 2021 yılının ocak-ekim çağında 115 ülkeye meydana gelen çay ihracatından 14 milyon 435 bin 902 dolarlık sağlık elde etti.

Türkiye'den 10 ayda 115 ülkeye 14,4 milyon dolarlık çay ihraç edildi
08-11-2021 13:45
Trabzon

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı ve Çay Sektörü İhtisas Komitesi Başkanı Şaban Turgut, kayıtlı açıklamasında, bu senenin 10 maaş çağında 3 bin 883 titrem çay ihraç edildiğini belirtti.

Çay ihracatından 14 milyon 435 bin 902 dolar dirimsel elde edildiğini tabir fail Turgut, eski senelerde da yer aldığı üzere ihracatta Avrupa ülkelerinin birlikte numara tam arazi aldığını bildirdi.

Turgut, ABD, Rusya Federasyonu, Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya üzere ehemmiyetli mahveden kitlesinin bulunmuş yer aldığı pazarlara da ihraç edilen Türk çayının diyar çeşitliliğinin değme sabık ay artmasının, ihracatın doğacak çağda henüz faziletkâr sayılara ulaşacağını gösterdiğini aktardı.

Turgut, "Ülkemizin ve bölgemizin ehemmiyetli ihraç ürünleri ortada arazi düzlük yağız ve yeşil çay ihracatımız değme sabık sene artarak 115 ülkeye ihraç edilme başarısını göstermektedir. Son senelerde Türk çayının bilinirliliğinin çoğalması ve taşınmazlar dışı tüketicilerden şişman zevk alması ile ihracatı da bu paralelde gelişti ve dünyanın ciharıyek yanına ihraç edildi." ifadelerini kullandı.

ÇAYKUR'un taşınmazlar dışındaki fuarlara katılarak Türk çayının tanıtılmasında aşırı şişman yardımı olduğuna ayraç fail Turgut, şunları kaydetti:

"Ülkemize mevrut turistlerin tükettikleri Türk çayını beğenmeleri ihracatımıza aşırı ehemmiyetli ulama sağlamaktadır. Önümüzdeki çağda Türk çayından inovatif mamüllerin üretilmesi ve değme ülkenin istihlak alışkanlıklarına makul verim geliştirilmesi ile Türk çayı ihracatı aşırı henüz faziletkâr sayılara ulaşacaktır. Bu mevzuda da DKİB namına yapılacak topu topu çalışmalara dayanak olacağız."​​​​​​​


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?