Ekonomi

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin 6’ncısı İstanbul’da yapıldı

İGİAD çeşidinden düzenlenen, iş ahlakı mevzusuna uyanıklık çekmeyi ve bu mevzuda duyarlılık kurmayı hedefleyen Türkiye İş Ahlakı Zirvesi'nin 6'ncısı İstanbul'da gerçekleşti.

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin 6’ncısı İstanbul’da yapıldı
13-11-2021 19:19

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) çeşidinden bu sene 6'ncısı planlı Türkiye İş Ahlakı Zirvesi, ‘Zor sürede iş ahlakının önemi' temasıyla İstanbul'da gerçekleşti. Zirve, Türkiye'de iş ahlakını kamuoyunun, büyüklük kasıntı ve kuruluşlarının, iş dünyasının ve STK'ların gündemine taşımayı; İş ahlakı dair duyarlılık artışı sağlamayı; İş ahlakının yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı; iş ahlakında elleme infaz örneklerini ortaya çıkarmayı ve kamuoyunun gündemine taşımayı amaçlıyor.

İGİAD ev sahipliğinde ‘zor senelerde iş ahlakının önemi' temasıyla gerçekleşen zirveye Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, LC Waikiki Grubu CEO'su Mustafa Küçük, Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, Türkiye Halk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı hatip namına katıldı.

''Pandemi krizinde iş ahlakından ivaz vermeyenler derinliğine vadede ekonomik çıkacak''

Zirvede mütekellim TİM Başkanı İsmail Gülle, ''İGİAD ülküsel iş ahlakı dair farkındalık peyda etmek ve girişimciliği yaygınlaştırmak gibi 2003 yılından buyana çalışkanlık gösteriyor. Aynı sürede ahlaki olmayanı yasal benimseme etmeyip hafriyat eksenli müşterek iş yaşamı düz yazı etmeyi hedefliyor. Zor senelerde iş ahlakının önemi henüz da ehemmiyet kazanıyor. Son 2 senedir pandemi haysiyetiyle evren kızgın müşterek süreçten geçiyor. Bu süreçte endamsız vadeli faydalar düşüncesince ahlaklı iş yapmaktan vazgeçmeyen hacısı hocası derinliğine vadede ekonomik çıkacak. Pandemi çağında iş ahlakından ivaz vermeyenler derinliğine vadede ekonomik çıkacak. Türkiye ihracatçılar meclisi namına muvazene içre büyüyen, hasılatını henüz adaletli paylaşan, toptan ölçekte rakiplik gücüne sahip, bilim toplumuna dönüşmüş gönençli müşterek Türkiye düşüncesince çalışıyoruz. Bunu iş ahlakımızla, duruşumuz ve kararlılığımızla herhangi müşterek daim bu arada başaracağız'' dedi.

''Türkiye, pandemi krizini fakat ahlakın kılavuzluğuyla aşabilir''

İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan ise pandeminin iş yaşamına negatif etkilerinin olduğuna uyanıklık çekerek, bu sıkıntıların iş ahlakı kılavuzluğuyla aşılacağına aksan yaptı. Karahan, ''Pandemi çağında hazırlık zincirinde teessürat ortaya çıktı. Kriz dönemlerinde bindirim adına bindirim yapanlara, piyasayı manipüle edenlere rastladık. Stokçuların ortaya çıktığına tanık olduk. Bu süreçte İGİAD olarak, ferdî değil maşeri kurtuluşun benzer olduğuna; töre dışı ve bencilcesine davranışların, üstünde bulunduğumuz dalı boğazlamak anlamına geldiğine uyanıklık çektik. Girişimciliğin fakat ahlakla mezcedildiğinde anlamlı, sürekli ve hayır bulunduğunu yeni baştan gene hatırlattık. Çünkü girişimcilik ile iş ahlakı, birbirinden ayrılmaz müşterek bütündür. “Helal yarar ve adaletli paylaşım” ilkesi, hemen müşterek retorikten ibaret değildir, tersine yaşadığımız krizden kurtuluşun anahtarıdır. Bu anlayış, iş yaşantımızın yanında içtimai yaşantımızın da henüz erinçli ve yasal olmasını sağlayacaktır. Türkiye, pandemi krizini fakat ahlakın kılavuzluğuyla aşabilir'' açıklamalarında bulundu.

''İş ahlakımız, kaybettiğimiz pazarlardan henüz önemlidir''

İş ahlakına aksan eden Karahan, ''İş ahlakımız, kaybettiğimiz pazarlardan henüz önemlidir. Çünkü kaybedilen iş, baştan kurulabilir zorla kaybedilen değer baştan kazanılamaz. Bize düşen, yaptığımız herhangi müşterek ahacık hafriyat gibi olmak, İçten ve ahbapça kalkışmak ve değerlerimizi korunum etmektir. Çünkü iş adamının, işindeki en iri sermayesi, inanma ve itibarıdır. Krizden depar belgesi yollarını ararken, kaybettiğimiz değerleri baştan kazanmanın yollarını da aramalıyız. İş adamının inanma ve itibarını baştan zirveye taşımalıyız ve bunun düşüncesince müşterek tane yol, iş ahlakını beyyine edinmektir'' biçiminde konuştu.

Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak şu şekilde konuştu: ''Kriz dönemlerinden baş döndürücü henüz ayrıntılı etkiye cemaat müstevli periyodunu hala iyice yaşamaya bitmeme ederiz Zor senelerde ahlaki değerlerle cereyan edilmemesi toplumda adaletsizliğe sebep oluyor. İş ahlakı ile cereyan edilmiş bulunduğu takdirde ise ekonomik, içtimai ve ruh bilimsel yüklerin hafifletilmesi benzer oluyor. Bu sebeplerle 2021 zirvemizin temasını ‘Zor sürede iş ahlakının önemi' namına belirledik. 2021 yılı iş ahlakı zirvemizin, bitmeme etmekte bulunan müstevli döneminin ortaya çıkarmış bulunduğu iş ahlakı itibarıyla olumsuzluklara bağlı farkındalığı çoğaltması rüçhan hedefimiz. Zirvemizin bu neticeye yardım sağlayacağını beklenti ediyoruz.''

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi'nde çetin sürede iş ahlakının öneminin vurgulandığı paneller gerçekleşti.

EkoTürk TV Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Özdemir'in yönettiği önce celsede çetin sürede zora düşüren ve çetin sürede zorluklardan çıkışa sefer açan elleme örnekler anlatıldı. Bu celsede kusursuz da hakeza müşterek açılım ile mevzuyu yaşadıkları tecrübeler üstünden aktaran LC Waikiki İcra Kurulu Başkanı Mustafa Küçük ile Eyüp Sabri Tuncer şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, bağıntı çekici örnekleri aktardılar.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli'nin yönettiği ikinci oturumun önce konuşmacısı Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, iş ahlakının, ahlakın bütünlüğü içre insanoğlunun ahlaki değerlerle ayakta durması ve bunu destekleyecek kurumların güçlendirilmesi ile çelimli duruma gelebileceğini vurguladı. Oturumun ikinci konuşmacısı MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ise çetin senelerde iş ahlakının elleme müşterek örneği namına Karz-ı Hasen mevzusuna bağlı hatırlatıcı bilgiden sonradan çetin vakitler canlı iş insanlarına kurumsal namına bu müessesenin kurulmasının gerekçesini ve uygulamadaki müspet katkılarından örneklerle konuşmasını tamamladı.

Panellerin peşi esna şişko foto çekimi ile doruk sona erdi.

Murat Ergin
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?