Sağlık

Türk Toraks Derneği ‘Gücümüz dayanışma, ışığımız bilgi’ mottosu ile Antalya’da buluştu

Türk Toraks Derneği, 24'üncü kongresini, bu sene güneş tacı virüs sebebi ile melez namına Antalya'da mevcut müşterek otelde gerçekleştirdi. Türkiye'nin ciharıyek yanından yüzlerce akciğer sağlığı uzmanının buluşmuş olduğu kongrede el sağlığı ve güneş tacı virüs

Türk Toraks Derneği ‘Gücümüz dayanışma, ışığımız bilgi’ mottosu ile Antalya’da buluştu
19-11-2021 16:45
Kongrenin matbuat toplantısında mütekellim Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Doktor Oya İtil, kongrenin bu sene ki mottosunun ‘Gücümüz dayanışma, ışığımız bilgi' bulunduğunu söyleyerek, “Pandemi sebebi ile düzenlediğimiz evvela melez kongremizi yapıyoruz. Bu kongremizin mottosu ‘ Gücümüz dayanışma, ışığımız bilgi' pandeminin kökeninden bu yana de Türk Toraks Derneği üyeleri adına iri ortak dayanışma içerisindeydik. Pandemi sürecindeki şimdiki detayları toplumumuza aktarmaya çalıştık” dedi.

Türk Toraks Derneği, Türkiye'nin ciharıyek yanından 250 uzmanın katılmış bulunduğu kongresinin matbuat toplantısını Antalya'da gerçekleştirdi. Belek dalında mevcut ortak otelde gerçekleşen toplantıya, Türk Toraks Derneği üyeleri ile 250 bilirkişi katıldı. Otelin toplantısı salonunda meydana getirilen matbuat toplantısında öncesinde emek vermek gruplarına ayrılan akciğer uzmanları yalan aldı. Toplantı, zoom üstünden de izleme edildi. Toplantıda, Covid-19'un oluşturduğu teneffüs hastalıkları, ülke kirliliği, ülke krizi, aşının önemi, pandeminin etkilediği kesim, sentetik zeka ile güneş tacı virüs teşhisi ve esenlik çalışanının kişi hakları konuşuldu. Konuşmaların arkası sıra matbuat personellerinin soruları da ortak tane hiç cevaplandı. Toplantı, zoom üstünden mevrut soruların cevaplanması ile akıbet buldu.

“Gücümüz dayanışma, ışığımız bilgi”

Kongrenin hedefinden bahseden Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Doktor Oya İtil, “Pandemi sebebi ile düzenlediğimiz evvela melez kongremizi yapıyoruz. Bu kongremizin mottosu ‘ Gücümüz dayanışma, ışığımız bilgi' pandeminin kökeninden bu yana de Türk Toraks Derneği üyeleri adına iri ortak dayanışma içerisindeydik. Pandemi sürecindeki şimdiki detayları toplumumuza aktarmaya çalıştık. Özellikle okulların emniyetli ortak halde açıkça kalması, topluluğun münteşir ve çabuk aşılanması, ülke krizi, Covid-19 ile ilişik toy bilgiler neredeyse mevzularda hem ilmî tetkikat yaptık bununla birlikte matbuat bildirileri ve haftalık açıklamalarımızda bu konuların altını çizdik. Sağlık çalışanlarımızın kişi hakları, ilkin covid-19'un ortak manzume rahatsızlığı adına ikrar edilmesinin altını çizdik. Bu sene pandemi hususi ödülümüzü, pandemide ön saflarda etkin hepsi döş rahatsızlıkları asistanlarına ve uzmanlarına verdik. Çok esenlik personeli kaybettik, çağ fiktif ile 501 esenlik çalışanımız pandemide kaybedildi. Kongremizde bin 250 delege var. Toplumun aşılanması ilişkin aşırı duyarlıyız” niteleyerek konuştu.

“Virüs, havadaki partiküllere tutunabiliyor”

Korona virüsün havadaki partiküllere tutunabildiğini kail Türk Toraks Derneği ikinci reis bey yardımcısı Dr. Hasan Bayram, “Hava kirliliği aşırı ehemmiyetli ortak esenlik sorunu, öteden bu yana akciğer, duygu rahatsızlıkları üstündeki tesiri araştırı konusu. Korona virüs özelinde de ülke kirliliğinin derin bulunduğu yerlerde güneş tacı virüse ilişkin ölümlerin henüz aşırı görülmesi acep ülke kirliliğinin ortak tesiri kabil mu sorusunu ortaya çıkardı. Çin'de, Avrupa'da, İtalya'da ayrıca Amerika'da meydana getirilen icraat da ülke kirliliğinin derin bulunduğu yerlerde güneş tacı virüse ilişkin ölümlerin henüz aşırı bulunduğu görüldü. Sadece ölümler değil henüz sonradan meydana getirilen çalışmalarda enerjik hastalığında, yayılımında bu alanlarda henüz derin bulunduğu gösterildi. Ülkemizde, İstanbul'da meydana getirilen ortak çalışmada, ülke kirliliğine ilişkin ölümler ve rahatsızlıkların yayılımı ile İstanbul'da bölgelerdeki ülke kirliliği düzeyleri ortada ortak alım satım bulunduğu gösterildi. Türkiye'nin 10 şehrinde 13 merkezi havi çalışmamızda havada türap örnekleri toplandı. Burada sars cov 2 virüsünün RNA'sı araştırıldı. Gördük ki örneklerin kestirmece yüzdelik 10'nunda virüsün RNA'sı bulunuyor. Virüs, havadaki partiküllere tutunabiliyor. Onun düşüncesince açıkça ülke deyip rahatlığa girmememiz gerekiyor. Açık havada da ilkin neşeli yerlerde peçe takılması gerekiyor” niteleyerek konuştu.

“Aşı tereddüdü ve karşıtlığı ile uğraşmalıyız”

Aşının sağlamış bulunduğu korumanın önemine yer veren Gazi Üniversitesi Gögüs Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Nurdan Köktürk, “ Aşı ilişkin 10 bin 300 şahsiyet ortak araştırı yaptık. İnternet üstünden ortak soruşturma emek vermesi yaptık. Yüzde 40 denli esenlik çalışanı, yüzdelik 60'ı avrat bulunan ortak nüfus bu. Aşılanma profilini anlamaya çalıştık. Bunun düşüncesince ilk evvela aşıdan evvela ne kadarı parasız onu öğrendik. Türkiye'de dayanıklı aşırı telkih seçeneği var. Onların oranını anlamaya çalıştık. Ardından aşının yan etkilerine baktık ve sonrasındaki PCR fazlalık oranına baktık. Araştırmada, değişik telkih protokolleri sonrası PCR pozitiflik oranlarına baktık. Aşılanma evveliyat PCR pozitiflik payı yüzdelik 17,65 iken telkih sonrası PCR pozitiflik payı yüzdelik 2,96 oldu. Ne olursa olsun aşının emniyetli bulunduğunu ve hakkıyla işe yaradığını gördük. Aşılanma oranlarımızı aşırı arttırmalıyız. Aşı tereddüdü ve karşıtlığı ile uğraşmalıyız. Onu bulunmayan edici edep bilimi bilimi ve apayrı politikalarda uygulanabilir” biçiminde konuştu.

“Bilgi kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz”

2022'deki Halk Sağlığı Kongresinden bahseden Türk Toraks Derneği üyesi ve 2022 Halk Sağlığı Kongresi Başkanı Dr. Füsun Topçu, “ Bu sene ahali kongresi düzenliyoruz. Akciğer rahatsızlıkları ve Covid-19 başlıklı ortak kurultay düzenliyoruz. İlkini güzeşte sene yaptık. Bu sene tekrarını yapacağız. Yeni gelişmelerden halkımızı haberdar etmek istiyoruz. İlk kongrede Türkiye'ye seslenme ettik, demincek Türki Cumhuriyetler ve Avrupa ülkelerine, Amerika'ya da ulaşmayı düşünüyoruz. Kongreye halk, toplumsal iletişim araçları üstünden ulaşabilecek. Kongre, 26-27 Şubat 2022 tarihinde olacak. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

"Nicel neticeler bildiren evvela çalışma"

Türk Toraks Derneği'nden Nur Konyalılar, ülke kirliliği ile covid-19 arasındaki ilişkiye değgin bugüne denli işlenmiş evvela emek harcamayı yaptıklarını söyledi. Konyalılar, Bugüne denli meydana getirilen icraat Covid-19 ile ülke kirliliği ortada ehemmiyetli ortak alım satım bulunduğunu gösteriyor. Partikül madde, ülke kirliğinin virüsler de müdahale kazanmak neredeyse enfeksiyon ajanları düşüncesince hamal rolü yapabiliyor. Türkiye genelinde 10 ilde, 13 değişik lokasyondan bütün 203 dayanıklı çözümleme edildi. Buna gereğince örneklerin yüzdelik 9.8'inde virüs RNA'sına rastlandı. Bulgular, Covid-19'un ilkin enfeksiyonun münteşir bulunduğu yerlerde ortamdaki partiküller kabilinden taşınabilir. Çalışmamız, atmosferdeki SARS-Cov-2 miktarıyla ilişik kantitatif neticeler bildiren evvela çalışmadır" açıklamalarında bulundu.

Elifnaz Altürk - Akif Yılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?