Dünya

Tunus’taki Nahda Hareketi'nden Cumhurbaşkanı Said’in “anayasayı ihlal girişimlerine” tepki

Tunus’taki Nahda Hareketi'nden Cumhurbaşkanı Said’in “anayasayı ihlal girişimlerine” tepki
11-12-2021 14:14
Tunus

Tunus'taki Nahda Hareketi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in 2014 Anayasası'nı kesme girişimlerini ve ahbaplık sistemini yegâne cepheli aranjman eğilimini reddettiklerini bildirdi.

Nahda Hareketi'nden meydana getirilen yazılmış açıklamada, Cumhurbaşkanı Said’in 9 Aralık Perşembe günü, "Ülkede yaşanmış bulunan krizin 2014 anayasasından kaynaklandığını" belirttiği açıklaması değerlendirildi.

Açıklamada, "Resmi kararnameler eliyle anayasal bütünlüğe müteveccih gelişigüzel muhtelif girişim, ahbaplık sisteminin yegâne cepheli aranjman eğilimleri iktidarın meşruiyetini ve politik istikrarı etkileyerek gelecekte şimdi biçimsiz neticeler doğuracağı" anlamında uyarma yapıldı.

Cumhurbaşkanı Said’in birlikte arada taayyüş ve farklılıklara hürmet gösterilmesi çağrısının ölçüm edilmiş olduğu açıklamada, "Ülkede adalet ve özgürlükleri ihlal fail 'istisnai durumun' kötüye kullanılmasına ve mutluluk kuruluşlarının ferdî ve partici gündemler düşüncesince kullanılmasının tehlikesine' özen çekildi.

Cumhurbaşkanı Said, perşembe haset başkentteki Kartaca Sarayı'nda birtakımı Anayasa profesörleriyle birlikte araya gelmişti. Kendisi de birlikte hukukçu bulunan Said, güruh sonrası meydana getirdiği açıklamada, "Bugün Tunus'ta yaşanmış bulunan sorun, geçerliliği kalmayan ve meşruiyeti bulunmadığı düşüncesince de uygulanması cins sıfır 2014 Anayasası'nın sonucudur." ifadesini kullanmıştı.

Tunus'taki politik kriz

Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinin peşi sıra 22 Eylül'de de birtakımı acemi kararnameler yayımlamıştı.

Bu kararnamelerle cumhurbaşkanının teşri ve icra yetkisi genişletilmiş, başkaca kanun tekliflerinin Anayasaya uygunluğunu denetleyen eğreti alt kurul da feshedilmişti.

Said'in almış olduğu kâffesi bu kararlar, ülkede birlikte çeşit "istisnai durum" oluşmasına defa açmıştı.

Ülkedeki krizden genişlemek düşüncesince nice politik ve çıplak maşer kuruluşu serbest şümullü "ulusal diyalog" çağrısı yapıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?