Ekonomi

Talebin arttığı zeytinyağında katıştırma uyarısı

Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, gıda, kozmetik ve afiyet dalında talebi kalan zeytinyağında oportünizm ve katıştırma uyarısında bulundu.

Talebin arttığı zeytinyağında katıştırma uyarısı
11-12-2021 12:15
Kilis

Prof. Dr. Şekeroğlu, AA muhabirine, zeytinciliğin asırlardır şehrin tarımında ehemmiyetli ortak yere erbap bulunduğunu söyledi.

Doğru imal edilen zeytinyağının, esenlik açısından hayır ortak bir vaziyete dönüştüğünü özetleyen Şekeroğlu, meydana getirilen icraat kararında zeytinyağında omega-7 yağ asidini bulduklarını anımsattı.

Kilis zeytinyağının tescillenmesiyle kıymetinin arttığını aktaran Şekeroğlu, zeytinin hoppadak yağıyla değil, çekirdeği ve yaprağıyla da gündeme mevrut ortak nebat bulunduğunu anlatım etti.

Şekeroğlu, zeytinyağının besin yerine tüketilmesinin dışında kozmetik ve çare piyasasının esas unsuru olma amacında bitmeme ettiğine de dikkati çekerek şu şekilde bitmeme etti:

"Zeytinyağının bu derece ehemmiyetli ortak konuma erbap olması şahısların zeytinyağına bulunan beğenisini artırıyor. Son senelerde lüzum devletimizde gerekse de dünyanın değişik vatanlarında zeytinyağına nazarıitibar derece derece artıyor. Bu da fırsatçılara ortak düz oluşturuyor. Ülkemizde ilkin Kovid-19 sürecinde zeytinyağına alakanın artmasıyla beraberce bu fırsatçılar henüz baş döndürücü ön plana çıkmaya başladı. Bugün zeytinyağı tutarları 50 liradan başlayıp 300 liraya derece ulaşıyor. Fırsatçıların oyunuyla zeytinyağı sıfır değişik nebati yağlara ayrışık ilaveler katarak zeytinyağıymış derece müşterilerini kandırmaya çalışıyorlar. Mevcut zeytinyağlarına değişik yağlarla katıştırma yapılıyor."

Zeytinyağında nazarıitibar edilecek hususlar

İlgili kurumların fırsatçılara erinç denetimlerini sürdürdüğünü dile getiren Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"İnsanlarımız zeytinyağı alırken nazarıitibar etmesi gerekiyor. İyi ortak zeytinyağı nite bilinir? İyi ortak zeytinyağımız ilkin er hasat ise yeşil renkte ve kokusu, aroması meyvemsi hoş koku ayrıca kokusu dünkü biçilmiş çim kokusunu mail ortak aromaya sahip. Zeytinyağını içtiğinizde boğazınızda geniş ortak yakıcılık ortaya çıkıyor ve kısaca ortak dakika içinde o dokunaklılık gidiyor. Bunu aşina olmak iyice zor. Bunun düşüncesince ilkin bildiğimiz, tanıdığımız yerlerden, direkt üreticiden zeytinyağını kabul etmek ve markalaşmış etiketli ürünleri kabul etmek gerekiyor. Sağlık düşüncesince tercih ettiğimiz ve faziletkâr rakamalar verdiğimiz yağı alırken lütfen ehven ve bilmediğiniz yerlerden zeytinyağı almayınız. Laboratuvar içre ayrımı yapılabiliyor ancak alışılagelen tüketicinin zeytinyağını ayırabilmesi hakkıyla baş döndürücü zor."

İnternetten satışlara dikkat

Şekeroğlu, devre içi ticaretin dakika iyice münteşir bulunduğunu anlatım ederek "Sosyal medyaya girdiğimizde baş döndürücü sayıda zeytinyağıyla erinç karşıya kalıyoruz. Çok makul fiyatlarla başka nebati yağlar fiyatına zeytinyağı satılıyor. Şu anda zeytinyağının Kilis'teki fiyatı litresi 45-50 liralık ortada satılıyor. Bu fiyatın altında şayet ortak yağ var ise bu banko zeytinyağı değildir diyebiliriz. İnternette meydana getirilen alışverişlerde ilkin tüketicileri uyarıyoruz. Markalı, baş döndürücü dobra ambalajlarda satılıyor ancak maatteessüf genel ağ satışlarında iyice hileli mamüllerin bulunduğunu görebiliyoruz." dedi.

KİZADER ile amme gurur ve firmaların iş birliğiyle tescilli Kilis zeytinyağını doğruluk etmiş olduğu değere dolamak istediklerini vurgulayan Şekeroğlu, gündüz geçtikçe kentteki zeytinyağı firmalarının markalaşma amacında dobra adımlar attıklarını kaydetti.

Tüketiciye en elleme zeytinyağını yansıtmak düşüncesince savaşım ettiklerine ayraç fail Şekeroğlu, kargo firmalarının Türkiye'nin ciharıyek kısmına Kilis zeytinyağını taşıdığını ve bunun menfaatlerini bahtiyar ettiğini laflarına ekledi.

Zeytinyağı fabrikası işletmecisi Süleyman Mercimek de kısaca 4 kuşaktan beri zeytinyağı üretimi yaptıklarını anlattı.

Mercimek, çiftçilerin hasat etmiş olduğu zeytini bekletilmeden fabrikaya getirdiğini ve çağcıl makinalarla sıkımı yapılarak sofralara ulaştırdıklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?