Dünya

Sudan'da askeri yönetim karşıtı protesto: 2 ölü

Sudan'da askeri yönetime karşı bitmeme fail protestolar esnasında asayiş güçleri çeşidinden 2 ferdin şimdi öldürülmüş olduğu bildirildi. Geçtiğimiz yıl 25 Ekim'den buyana bitmeme fail protestolarda dirilik kaybı 56'ya yükseldi.

Sudan'da askeri yönetim karşıtı protesto: 2 ölü
02-01-2022 21:04

Sudan'da halkın geçtiğimiz yıl 25 Ekim'deki askeri müdahalenin arkası esna yönetimin ağız ağıza sivillere devredilmesine müteveccih başlatmış olduğu protestolar bitmeme ediyor. Ülkede askeri müdahaleden buyana planlı 12'inci iri protestoda, göstericiler, baştan hükûmet merkezi Hartum'daki riyaset sarayına akilane yürüdü. Güvenlik güçleri ise, göstericileri duman etmek düşüncesince cezaevi yaşartıcı doğal taş yağı lambası lambası kullanarak havaya biberli açtı. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi kabilinden meydana getirilen açıklamada, düzenlilik güçlerinin müdahalesi kararı 2 protestocunun yaşamını kaybetmiş olduğu belirtilerek, geçtiğimiz yıl 25 Ekim'den buyana bitmeme fail protestolarda dirilik kaybının 56'ya yükseldiği anlatım edildi.

Komite, yaşamını kaybeden protestoculardan 1'inin 20'li yaşlarda bulunduğunu ve hükûmet merkezi Hartum'da kökeninden almış olduğu darbeler dolayısıyla öldüğünü, gayrı protestocunun ise Omdurman'da göğsünden vurularak hayatını kaybettiğini açıkladı.

Görgü tanıkları, protestolar öncesinde başkentte genel ağ ve hareketli hizmetlerin kesintiye uğradığını aktararak, gayrı belde ve şehirleri aracısız Hartum'a bağlayan tamamı köprülerin de kapatıldığını anlatım etti. Hartum'un beraberinde Damazin, Port Sudan ve Sennar kentlerinde de halkın sokağa indirilmiş olduğu aktarıldı.

Ne olmuştu?

Sudan'da geçtiğimiz yıl 25 Ekim'de Başbakan Abdullah Hamduk ile aralarında minimum 4 bakanın da bulunmuş olduğu gayrı taharri memuru polis hükümet yetkilileri gözaltına alınmıştı. Egemenlik Konseyi Başkanı ve kargaşa komutanı Abdülfettah el-Burhan, elan sonradan dehşet çözüm duyuru ederek taharri memuru polis yönetimi feshettiğini duyurmuştu. Başbakan Hamduk devrisi devir ev hapsine katılması amacıyla başıboş bırakılmıştı. Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan, 11 Kasım'da yayınladığı kararname ile Egemenlik Konseyi'nin baştan kurulduğunu duyurmuştu. Darbenin arkası esna el ayaklanmış ve gösteriler pırtlak vermişti. 21 Kasım'da ise El-Burhan ve Hamduk anlaşmaya varmış ve Hamduk'un baştan başvekil kendisine göreve gelmesine değişmeyen verilmişti.

Muhammed Rabah

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?