Dünya

Sırp önder Dodik: Bosna Hersek'in kaderi Erdoğan, Vucic ve Milanovic'in desteğine bağlı

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Dodik, Bosna Hersek'teki yerli siyasetçilerin diyaloğu düşüncesince Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic'in desteğinin lazım bulunduğunu belirtti.

Sırp önder Dodik: Bosna Hersek'in kaderi Erdoğan, Vucic ve Milanovic'in desteğine bağlı
19-01-2022 14:59
Saraybosna

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik, bilgi ajansı SRNA'ya meydana getirdiği açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Türkiye ziyaretinden memnuniyetini dile getirirken, Erdoğan ve Vucic'in, Dayton Barış Anlaşması ve Bosna Hersek Anayasası'nın korunması düşüncesince icra ettikleri açıklamalardan mutlu olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bosna Hersek'teki krizin aşılması düşüncesince arsıulusal topluluk beraberce akıntı etmeli

"Erdoğan ve Vucic'in de desteklediği 'Bosna Hersek’te hastalıkların diyalog eliyle çözülmesi' adımından memnunum ve bunu destekliyorum. Bunun düşüncesince kendilerine minnettarım." ifadelerini kullanan Dodik, Sırp Cumhuriyeti'nin, Bosna Hersek’teki üç müessis milletin temsilcileri arasındaki diyaloğa dayanak vereceğini vurguladı.

"Tek hal diyalog"

Bosna Hersek’teki hastalıkların ortak tane çözümünün diyalog bulunduğunu tamlayan Dodik, şu değerlendirmede bulundu:

"Geçen sene Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyareti sırasında, Bosna Hersek’teki hastalıkların Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic’in açıklık buluculuğu ile çözülebileceğini anlatım ettim. Şimdi de bire ortak fikirdeyim. Bosna Hersek’in kaderi Erdoğan, Vucic ve Milanovic’in desteğiyle yerel siyasetçilerin diyaloğuna bağlı. Bunun dışında kimsenin düşüncesi Bosna Hersek düşüncesince güzel ortak son oluşturmayacaktır."

"Üç önderi ortak araya getirelim ve bu işi başaralım"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, Bosna Hersek'teki durumla ait ortak istifham üzerine, "Dayton Anlaşması'nın ikrar edilebilir, ikrar edilemez yönleriyle bütünü ortak tarafa, ancak buradaki üçgen binanın Bosna Hersek'in yer bütünlüğü üstündeki yaklaşımı iri ehemmiyet bildirme ediyor. Buradaki sıkıntıları giderebilmek düşüncesince de lazım altın arkadaşım Vucic gerekse hepimiz elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz, göstermeye bitmeme edeceğiz." diyerek konuşmuştu.

Sırbistan'da benzeyen sürede yapılacak seçimlerin peşi sıra Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin üç liderinin ortak araya getirilmesi ve liderlerle ortak derinti yapılmasını istediklerini tamlayan Erdoğan, bu toplantıyla başta Bosna Hersek'in yer bütünlüğünü getirmek düşüncesince adımlar atmayı arzuladıklarını anlatım etmişti.

Erdoğan, laflarını şu şekilde sürdürmüştü:

"Hele ortak defa şu anda başta yapılmakta bulunan otoyol emek harcamaları ve bu icraat üstündeki ayırt farkları diyebileceğimiz birtakımı hissi yaklaşımlar var. Bu hissi yaklaşımları şayet ortak kenara koyar da burada hakkıyla ülküsel bulunan yaklaşımı yakalarsak ki buna kılıç beraberce asistan olalım istiyoruz. Birlikte asistan peyda etmek şekli ile lazım Bosna Hersek'teki yaklaşımda Boşnaklar lazım Hırvatlar gerekse Sırplar peyda etmek gibi üç önderi ortak araya getirelim ve bu işi başaralım. Bu karara vardık. İnşallah seçimin peşi sıra bu buluşmayı sağlayacağız. Bu kavuşma ihtimal Belgrad’da kabil ihtimal İstanbul'da olur. Bu adımı da inşallah çabucak atalım diyoruz. Bu mevzuda mutabıkız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?