Sağlık

Sinirbilim uzmanı Sinan Canan: Tıpta en aşırı işe hadim aşılar oldu

Sinirbilim uzmanı Prof. Dr. Canan, Kovid-19 ile mücadelede aşılardan faydalanmanın vazgeçilmez olduğuna dikkati çekerek "Tıpta en aşırı işe hadim aşılar oldu. Dünyayı, müstevli rahatsızlıkları bilici birinin aşının faydasından bilgisiz olması düşünülemez" dedi.

Sinirbilim uzmanı Sinan Canan: Tıpta en aşırı işe hadim aşılar oldu
29-11-2021 11:50
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Sinirbilim dalında levent boylu senelerdir icraat örümcek ve kitapları mevcut Sinan Canan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kovid-19'u insanoğlunun "fabrika ayarlarına" makul yaşamamasının neticelerinden birisi şekilde değerlendiren Canan, müstevli hastalıklarla uğraş düşüncesince ne yapılması gerektiğinden önce, "insanın ne işe yaradığını öğrenmesi" icap ettiğini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"İnsan, kendisinin esasen ne düşüncesince işlenmiş bulunduğunu öğrenirse, o devir doğrusu günce yaşamdaki problemler, neyi kusur icra ettiği gözüne çarpmaya başlayacak. Çok cıvıl cıvıl ortamlarda yaşamamız, ruhumuza, fiziki durumumuza aşırı makul sıfır işlerde saat geçiriyor olmamız, eğlenceyi kendimizi 'uyuşturmakla' karıştırıyor olmamız. Bu yüz şeylerde adım adım beraberinde ışıma geçirebilirsek global ahali sağlığı sorunlarından ırak olacağız. Hastalık kişiye katışıksız beraberinde şey. Sağlıklı kazanmak hastalanmış olmamak buyurmak değil. Kendi başımıza ağrı açmadan yaşam sürmeyi öğrenmemiz lazım."

"Aşı banko bu işten biricik çıkışımız"

Canan, aşılar ve aşı karşıtlığı ile ilişik fikrini şöyleki paylaştı:

"Modern tıbba mahsus mevzularda mesafeli beraberinde insanım. Hasta olana denli sorumsuzca davranıp sonradan tıbbın bizi otama etmesini beklemeyi yada tıbbın bizlere hakeza beraberinde gır vermesini gayriahlaki bulurum. Her insanoğlunun özlük sağlığı, özlük mesuliyeti altında olmalıdır. Tıpta süreğen rahatsızlıkların çoğunu otama edemiyoruz. Tıp o denli olgun beraberinde bilinçlilik değildir ancak tıpta en aşırı işe hadim ne evet derseniz, aşılar oldu. Biraz dünyayı, insanı, müstevli rahatsızlıkları bilici birisinin aşının faydasından bilgisiz olması düşünülemez."

İnsanın levent boylu hayat süresinin ve cıvıl cıvıl olmasının “sadece ve hoppadak aşı teknolojisine” ilişkin bulunduğunu vurgulayan Canan, "Aşı karşıtlığı baştan sona mevcut olmuş. İnsanlar vücutlarını lahut saydığı düşüncesince beraberinde şeyin enjekte edilmesine erinç çıkmışlar. Ameliyat edilirken dayanıklı hakeza olmuyor zira sonuç raddeye gelip ahlaksız kalınıyor. Dolayısıyla cerraha dayanıklı hakeza beraberinde bilinçlilik diyemiyorsunuz." değerlendirmesini yaptı.

Canan, aşı karşıtlığının sebebinin "hakikatin önemsizleşmesi yada 'gerçek ötesi' denilen" ve yeteri kadar kandırma edici argümanlarla algının hakkıyla uzaklaştırıldığı beraberinde dönemden geçilmesine bağladı ve "Akıllı kalkışmak geçişsiz sanarak düşünüyorum. Aşı banko bu işten biricik çıkışımız. Ben de aşılarımı oldum. 7 düze artık olacaksın deseler, onu da olurum." mesajlarını verdi.

"Şikayet alışkanlığımızı bırakalım"

Canan, sonuç çağda ilkin canlı nüfusta tanıdık gelecekten üzgün olma haliyle ilgili, "İnsanın en ehemmiyetli şansı ve problemi, zihninin süresince yaşamış olduğu devir dilimi çeşidinden şekillendirilmesidir." yorumunu yaptı.

Bunun şişman beraberinde sıkıntı olmasının sebebinin insanoğlunun dünyayı hoppadak özlük yaşadıklarından ibaret sanması, kısmet olmasının sebebinin ise eskilerin hatalarına atlanmak mecburiyetinde kalmaması şekilde aktaran Canan, şunları anlattı:

"Biz bunu elleme yönünü da kötüye kullanacak halde maatteessüf fırsattan yararlanma edemiyoruz. İçinde yaşadığımız zamanın ve burada gördüklerimizin gerçeğin hepsi olmadığını ayırt edeceğiz. Ben 2000-2005 tevellütlü gençlerin demincek 'Dünya aşırı biçimsiz vaziyette Türkiye aşırı biçimsiz vaziyetten geçiyor' kabilinden ilginç ifadeler kullandıklarını aşırı görüyorum. Kaç zamandır buradasın da dobra kardeşim? Sen ne devir gördün iyiyi kötüyü? Geçmişi akla yatkın okuyup anlayabilirsek rastgele muhtelif ağır durumun arasında bizlere sakıt beraberinde görev, beraberinde gelişim ve beraberinde çoğaltma fırsatı bulunduğunu da göreceğiz."

Canan, gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Şikayet etmeyi bırakın zira yakınma ve cesurluk ayrımsız bünyede bulunmaz. Herkes bu dünyaya beraberinde şeyi elleme gerçekleştirmek düşüncesince geldi. ömür dediğimiz onu bulma yolculuğunun adıdır. Bugün, yarın, ahir devir değil ancak beraberinde ahir devir stabil bulacaksınız. Dolayısıyla az buçuk yakınma alışkanlığımızı bırakalım."

Sinirbilim uzmanı, motivasyonunun düştüğünü hissettiği senelerde namına "Zor iş yoktur. Az sevda vardır." öğüdünü verdiğini anlattı ve beraberce akıntı etmenin önemini ise "İnsanı süper uzviyet eden şey, birbirinden değişik fertler kuma amaçlar düşüncesince beraberinde araya gelebilmesidir." laflarıyla tabir etti.

"Duygularımızı dinleyelim"

Canan, insanoğlunun günce yaşamda kendisini zorlayıcı vakalarla başlangıç etmesi düşüncesince en önce duygularının rehberliğinden faydalanması icap ettiğini belirterek, "Biz kendimizi aşırı boşlama ediyoruz. Duygularımızı dikkate almıyoruz. Halbuki duygularımız bizlere kendimizle ilişik aşırı bilinçlilik söylüyor. Hayatta, tarihte, bilimde, sanatta şişman başarılara imza atmış herkes, duygularını dinlemiş insanlardır." tespitinde bulundu.

Canan, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Yunus Emre Enstitüsü çeşidinden planlı Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı kapsamında Brüksel'i görüşme etmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?