Ekonomi

Şahinkaya ayvası 10 ülkeye ihraç ediliyor

Kendine başmaklık tadı, aroması, vıcık vıcık olması ve rengiyle dikkati çekici Şahinkaya ayvası, 10 ülkeye ihraç ediliyor.

Şahinkaya ayvası 10 ülkeye ihraç ediliyor
21-11-2021 12:36
Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ın kuzeyinde arsa düzlük biçim Onikişubat ilçesine ilişkin Şahinkaya Mahallesi'nde, semt halkının en ehemmiyetli anlaşma kaynakları ortada arsa düzlük Şahinkaya ayvası, kendine özgü tadı, aroması, vıcık vıcık olması ve rengiyle dikkati çekiyor.

Bir müddet evvela çiftçiler kabilinden toplanmaya başlanan ayvalar, bahçelerde kalitesine layıkıyla ayrıştırılarak iç tüketicilere ve emlak dışına yollanmak neredeyse hazırlanıyor. Yaklaşık 2 bin dönüm arazide ekimi meydana getirilen ayvadan, dönüm başına 11 titrem verim elde ediliyor.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, AA muhabirine, Şahinkaya Mahallesi denildiğinde akla geçmiş yerine ayvanın geldiğini söyledi.

Bu yılki rekoltenin güzel bulunduğunu tamlayan Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Ayva, Şahinkaya Mahallesi'nde ağırbaşlı manada girdisi olan, üreticilerimize verim verici ve rantı mevcut ortak ürün. Bölgenin doğası, arsa yapısı ve suyuyla, gelişimi ve görselliğiyle pazarda ağırbaşlı manada aranan kaynak çeşidi ayvadır. Sadece Kahramanmaraş ve iç pazarda değil de Rusya ve evren pazarında 10 ülkeye gönderdiğimiz ortak ayva türümüz. Son aşama birinci sınıf ve lezzetli. Şahinkaya bölgesindeki üreticilerimiz bu sene düşüncesince ortak nebze olsun fiyatlardan yakınma etmesi, girdi maliyetlerinin efdal olması bizi rastgele ne genişliğinde üzmüş olsa da bu sene düşüncesince verim ve rekoltenin efdal olması çiftçimizi kıvançlı ediyor. Verim ve toplam ürün akıbet aşama iyi. Çiftçimiz şu an düşüncesince fiyattan etkilenmiş olsa da kıvançlı kalmasa da toplam ürün bu açığı kapatıyor. Çiftçimiz şu an meydana getirilen hasattan memnun. Hasat bitmeme ediyor. Çiftçilerimize gani artağan ortak hasat devri diliyoruz."

Üretici Halis Akkurt da alana mevrut ilgisiz iklim dorseli tırlarla ayvaları hem emlak içerisine aynı zamanda emlak dışına gönderdiklerini anlattı.

Ayvanın bölgenin en ehemmiyetli anlaşma deposu bulunduğunu tabir fail Akkurt, "Ayva hasadımız baş döndürücü şükür iyi, bekâr fiyatlarımız baş döndürücü az bu sene. Şahinkaya ayvası söylediğin devir pazarda lezzetine ve rengine icra vekili ortak henüz alıyor. Yiyen ortak henüz alıyor. Çünkü lezzetli. Ekmek gibi, aş ayvası deriz zaten. Bundan ötürü da baş döndürücü yeğleme ediliyor. Türkiye'deki tüccarlar alana geliyorlar anlaşıyoruz." diyerek konuştu.

Üretici Hayrullah Balaban ise bu yılki hasadın artağan bulunduğunu kaydederek, "Bu sene kazancımız güzel. Şu an 40-45 işçimiz var. Günlük 20 titrem genişliğinde para toplanıp yükleniyor tırlara. Ayva pazara indirilmiş olduğu devir adalet etmiş olduğu kıymeti buluyor. Kaliteli olduğu için rastgele yere gidiyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?