Dünya

Saakaşvili devlet sınırından gayrikanuni geçiş suçlamasıyla hakim karşısında

Gürcistan'da gözaltına alınarak tutuklanan emektar Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, devlet sınırından gayrikanuni geçiş suçlamasıyla hakim karşısına çıkarıldığı mahkemede, “Kime seslenme edeceğime ego değişmeyen veririm ve Gürcistan halkına sesleneceğim” dedi.

Saakaşvili devlet sınırından gayrikanuni geçiş suçlamasıyla hakim karşısında
13-01-2022 18:23

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te gözaltına alındıktan sonradan tutuklanan emektar Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili bugün, 28 Eylül'de devlet sınırından gayrikanuni geçiş suçlamasıyla Tiflis kent Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Saakaşvili, namına duruşmanın içeriğine ilgilendiren sıfır konulardan bahsetmiş yer aldığı nedeni öne sürülerek reaksiyon yayınlayan hakimi korumak için çaba sarfeden savcıya da, “Sen benim düşüncesince tek kimsesin” dedi.

“Gürcistan halkının gözlerinin içerisine bakacağım”

Hakime seslenme fail Saakaşvili, “Nerede olduğumu biliyorum. Bu salonu ego yaptım, bayrağı arkaya ego diktim, oturduğun bu sandalyeyi ego koydum, bu salonu ego nesir ettim, bu kafesi de ego yaptırdım. Ülkede meydana getirilen ve bugüne denli dokunca görmeyen herhangi birlikte nesne tarafımca yapılmıştır. Sizden ayrımlı şekilde ego dört ahbaplık fakültesinden yetkilendirilmiş olduğum düşüncesince bozukluk dilerim. Kararına saygım sıfır. Kime seslenme edeceğime ego değişmeyen veririm. Gürcistan halkına sesleneceğim” dedi.

“Artan birlikte ziyan kaynağıyım”

Duruşma esnasında kanıt edilen suçların ayrıntılarına duhul planı olmadığını anlatım fail Saakaşvili,"Biliyorsunuz ki, Rusya haricinde dünyanın eksiksiz ülkelerine gittim. Hiçbir yerde, kimesne beni tutuklamayı düşünmedi. Aynı sürede ülkeye dönmem muhalefetin elan evvela tek bulunmadığı denli bütünlük ortamında yer aldığı gerçeğini de birlikte getirdi. Gelişim, insanda elan evvela tek bulunmadığı denli ümidi da birlikte getirdi. Bir itirafta bulunan olmak istiyorum, küsurat birlikte ziyan kaynağıyım. Ben oligark İvanişvili düşüncesince küsurat birlikte ziyan kaynağıyım” niteleyerek konuştu.

Gürcistan'daki bulunan iktisadi boyut karşı ve dünya ekonomisinin 5 sene ortamında baş döndürücü çabuk birlikte evolüsyon amacında olması icap ettiğinin yanı esna yoksullukla savaş programı üstünde de çalıştığını tamlayan Saakaşvili, "Bu suçlular kullanmakta olanları ne duruma getirdi, ülkemizin nerede bulunduğunun bilincinde mısınız? Gürcistan, en kalpsiz, en kötü, en kanlı, en alaycı, en eğitimsiz, en ahlaksız, en adi kesimin eline düşmüş. Biliyorsunuz ki, Gürcistan'daki halkoyu anketlerine gereğince halkın yüzdelik 20'si hapse girmem icap ettiğini düşünürken, 5 insandan 4'ü hapse girmemem icap ettiğini düşünüyor. Gürcistan ekonomisinin 5 sene ortamında baş döndürücü çabuk birlikte kalkınma zımnında elbette girmesi icap ettiğini yeterli şekilde yazdığım ve önceki sene başlattığım birlikte yoksullukla savaş ve dünya kalkınma programı üstünde çalışıyorum. Bu dolandırıcıların aksine, bunun elbette yapıldığını baş döndürücü güzel biliyorum" ifadelerini kullandı.

Açlık grevindeydi

Saakaşvili, 8 sene sonradan 2021 geldiği ülkesinde domestik seçimlere birlikte devir kala, 1 Ekim Cuma haset başşehir Tiflis'te gözaltına alınmış, peşi esna Rustavi'deki 12 No'lu Cezaevi'ne gönderme edilmişti. Tutuklanmasına reaksiyon şekilde kıtlık grevine süregelen Saakaşvili esenlik durumunun kötüleşmesinin peşi esna 8 Kasım Pazartesi haset bulunmuş yer aldığı cezaevinden Tiflis'teki 18 No'lu Gldani Cezaevi Hastanesi'ne gönderme edilmişti. Saakaşvili 20 Kasım'da Savunma Bakanlığı'na ilişkin elan kuvvetli Giorgi Abramişvili Askeri Hastanesi'ne nakil edilmesinin peşi esna 50 devir sürdürdüğü kıtlık grevini sonlandırmıştı. 30 Aralık'ta ise gene Rustavi 12 No'lu cezaevine nakledilmişti.

2013'ten beri emlak dışındaydı

Saakaşvili, 2013'te Gürcistan'da cumhurbaşkanlığı fariza süresinin dolmasının peşi esna ülkeden ayrılarak ABD'ye gitmiş, zamanın Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Saakaşvili'ye Mayıs 2015'te Ukrayna vatandaşlığı vermişti. Saakaşvili, Odessa Valiliği görevine atanmış, 2016'da görevinden istifa etmişti. 4 Aralık 2015'te ise Gürcistan vatandaşlığından çıkarılan Saakaşvili, Ukrayna'da Yeni Güçler Hareketi Partisi'ni kurarak muhalefette toprak almıştı. 26 Temmuz 2017'de Ukrayna vatandaşlığından da çıkarılan Saakaşvili'ye Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy geçtiğimiz sene baştan yurttaşlık vermişti.

Hakkında tevkif sonucu çıkarılmıştı

Gürcistan Savcılığı, 2007'de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi monitör kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvili'nin dünyalık varlığına el koymak, usulsüzlük ve rolü kötüye görmek ve birlikte milletvekilini zedelenmek ettirmekle suçlanan Saakaşvili karşı tevkif sonucu çıkarmıştı. Tiflis kent Mahkemesi de 2018'de Saakaşvili'ye birlikte kıya davasında af yetkisini kötüye kullandığı nedeni öne sürülerek 3 sene dam cezası vermişti.
Mahkemeyi yarıda bırakarak ayrılan Saakaşvili, bundan evvela ise zimmetine saygınlık geçirmek, usulsüzlük ve rolü kötüye istimal suçlamalarıyla hakim karşısına çıkmıştı.

Saakaşvili'nin birlikte ahir mahkemesi 4 Şubat tarihinde düzenlenecek.

İlkin Hüseynov

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?