Dünya

Rusya, 2021'i Batı ile huzursuzluğun gölgesinde geçirdi

ABD, AB ve NATO ile Rusya arasındaki siyasal ve diplomatik gerginlik, Ukrayna sınırları ve Karadeniz üstünde askeri eylemlere dönüştü.

Rusya, 2021'i Batı ile huzursuzluğun gölgesinde geçirdi
29-12-2021 12:05
Moskova

Rusya, 2021'de ABD, Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile tarihinin en ilgisiz ve gergin ilişkilerini yaşadı.

Yılın gene itibaren Rusya ile Batı arasındaki süregelen siyasal ve diplomatik gerginlik Ukrayna sınırları ve Karadeniz üstünde askeri eylemlere dönüştü.

Rus rağmen Aleksey Navalnıy, zehirlendiği iddiasıyla otama görmüş olduğu Almanya'dan 17 Ocak’ta basar sermaye kebap kebap dönmez Moskova'da havalimanında gözaltına fiş ve dam cezasına çarptırıldı.

Navalnıy'ın başıboş bırakılması çağrısı özne AB ve ABD, Rusya'ya erinç müeyyide sonucu aldı. Rusya, yaptırımların, çirkin bulunan ilişkilere şişman seviyede dokunca verdiğini duyurdu. Değişik gerekçelerle sene süresince rastgele dü yan devir hin diplomatlarını aykırı uç dışı etti.

Rusya, AB ile teşekkül namına ilişkisinin olmadığını ve bu ilişkilerin altyapısını Brüksel'in biricik yönlü kararları ile bulunmayan ettiğini açıkladı.

Biden'ın Putin'e “katil” yakıştırması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Başkanı Joe Biden ile göreve başlaması daha sonra 26 Ocak'ta telefon görüşmesi yaptı. Putin, Biden'a Rusya ile Amerika arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin topu topu dünyanın çıkarına bulunduğunu belirtti.

Çok geçmeden Biden müşterek göstergeç röportajında Putin'in "katil" bulunduğunu öne sürdü ve Amerika seçimlerine karışma etmiş olduğu nedeni öne sürülerek "bedel ödeyeceğini" söyledi.

Rusya, Biden'ın bu açıklamasından sonradan Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov'u Moskova'ya çağırdı. Putin, Biden'a, "Ona sağlıklar dilerim. Başka müşterek ülkeyi, devleti, halkı veya bireyleri kullanmak aynaya beslemek gibidir." ifadeleriyle karşılık verdi.

Gerek NATO gerekse AB'den "Rusya'nın saldırganlığını artırdığı ve frenlenmesi gerektiği" anlamında izahat gelmeye başladı.

Karadeniz’de gerginlik

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri tahkimatı ve ABD'nin 2 harp gemisini Karadeniz'e göndermesi suları ısındırmaya başladı. Rusya, NATO'nun Karadeniz'de varlığını ihya girişimlerine muktezi yanıtı vereceğini bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta, Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri manevra bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına bütünlük sevkiyatı yaptığını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya'nın zat toprakları süresince silahlı kuvvetlerini zat takdirine ilişikli namına akım ettirdiğini ve bunun on paralık kimesne düşüncesince gözdağı içermediğini anlatım etti. Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik çabalarına da reaksiyon gösterdi.

Savaşa tedarik vaziyeti denetimlerine süregelen Rusya, 15 harp gemisini Karadeniz'e gönderdi. 2 Rus askeri donanması ile 3 iklim tenzil birliğini ülkesinin batıdaki sınırlarına konuşlandıran Rusya, Arktika'da askeri kapasitesini artırdı, gayrikanuni eklenmiş etmiş olduğu Kırım'da manevra düzenledi.

NATO devletleri ile Rusya'ya alakadar askeri uçaklar birbirlerine benzeyen bölgelerde karakol ve sezme uçuşlarını artırdı.

Kremlin, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John J. Sullivan'in "istişareler düşüncesince Washington'a gitmesini salık mektubu etti. Kısa müşterek müddet sonradan Sullivan, istişarelerde mevcut iktisap etmek kabilinden ülkesine gitti.

Rusya, birliklerini Ukrayna sınırlarından art çekti

Rusya, 22 Nisan'da, Güney ve Batı Askeri birliklerinin tatbikatlarını sona erdirdiğini ve birliklerin art çekeceğini bildirdi.

Putin, devrisi gün, ecnebi devletlerin "dostça olmayan" eylemlerine erinç tedbirlerin alınmasıyla alakadar sonucu imzaladı.

İsviçre'de Putin-Biden zirvesi

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Amerika Başkanı Biden, 16 Haziran'da İsviçre'nin Cenevre şehrinde müşterek araya geldi. Görüşme daha sonra piyasaya çıkan kuma bildiride, Rusya ve ABD'nin, gerginlik dönemlerinde dahi, önemli bölgede öngörülebilirliği sağlama, silahlı arbede risklerini ve çekirdeksel harp tehdidini azaltmaya müteveccih kuma hedeflere akıllıca tekâmül kaydedebileceklerini gösterdikleri belirtildi. Zirve daha sonra rastgele dü dünya büyükelçilerini yeniden fariza yerlerine art gönderdi.

Tatbikattan evvela Karadeniz'de İngiltere ile gerginlik

Karadeniz'de süregelen "Sea Breeze-2021" Ukrayna-ABD kuma askeri tatbikatına NATO üyesi 30'dan aşkın dünya katıldı. Tatbikatın başlamasına 5 gündüz kaldığında Karadeniz, Rusya ile İngiltere ortada gerginlik piyasası oldu.

Rusya'nın eklenmiş etmiş olduğu Kırım'ın güneybatısında mevcut Felenk'te, İngiltere'ye alakadar "Defender" isimli sanlı harp gemisine "sınır ihlali" nedeni öne sürülerek Rus donanmasından ikaz ateşi yapıldığı bildirildi.

İngiltere ise Rusya Savunma Bakanlığının İngiliz harp gemisine ikaz ateşi açıldığı iddialarını reddetti.

Rus ordusu, manevra zımnında akıbet çağda Karadeniz'deki askeri faaliyetlerini arttırdı.

Sea Breeze 2021 sürerken Rusya gayrikanuni eklenmiş etmiş olduğu Kırım'da 20 tayyare ve helikopterin katıldığı, S-400 ve Pantsir-S iklim defans sistemlerinin de toprak almış olduğu denetleme tatbikatı gerçekleştirdi.

Rusya, Karadeniz kıyısındaki Krasnodar bölgesinde de S-400 ve Pantsir-S iklim defans sistemleri, müşterek manevra hâlâ yaptı.

Rus ordusu Tsirkon hipersonik roket imtihan etti

Moskova, Amerika ve NATO'nun tabanca üstüne eşitliği nedeni öne sürülerek Barents Denizi'nde Tsirkon hipersonik füzesini imtihan ettiklerini duyurdu. Füze önceki kat çekirdeksel denizaltıdan da fırlatılarak imtihan edildi. Putin, füzenin 2022'de Rus birliğine teyit edileceğini açıkladı.

"Zapad-2021" Rusya-Belarus kuma tatbikatı

Rusya ve Belarus kuma askeri tatbikatı "Zapad-2021", dü ülkenin poligonlarında yapıldı. Avrupa sınırına benzeyen yerler karışma iktisap etmek kabilinden Rusya ve Belarus'ta, 10-16 Eylül’de meydana getirilen tatbikatta 200 bine benzeyen er ve personel fariza yaptı. NATO, sınırlarına benzeyen bölgelerde meydana getirilen tatbikata reaksiyon gösterdi.

Rusya, NATO misyonlarının faaliyetini durdurdu

NATO'nun Rus misyonundan 8 bireyin akreditasyonunu bozma ika sonucu üzerine, Rusya da NATO'nun Moskova'daki misyonlarının faaliyetlerini tevkif sonucu aldı.

Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile iktisadi ve içtimai bölgelerde dü ülkenin entegrasyonuna müteveccih Rusya-Belarus Birlik Devleti programını onaylayan kararnameyi ve "Birlik Devleti Savaş Doktrini"ni imzaladı.

Batı, Belarus'taki muhacir krizinden Rusya'nın mesul olduğuna müteallik suçlamalarda bulundu. Rusya ise kesintili muhacir krizine Batı'nın faktör bulunduğunu savundu.

Belarus ile AB ortada muhacir krizinin yaşandığı günlerde Rus önemli bombalama uçakları Belarus iklim alanında karakol uçuşuna başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, 1982'den beri yörüngede aktif sıfır müşterek uydusunu füzeyle vurduğunu açıkladı. ABD, Rusya'nın bu eylemini eleştirdi.

Yılın sonlarına akıllıca Rusya'nın Ukrayna'yı "işgal etmeye" müteveccih hazırlıklar icra ettiği kanıt edilmeye başlandı. Kremlin ise iddiaları yalanladı. Bu gelişmeler üzerine, gine Karadeniz bölgesinde hem havada aynı zamanda denizde NATO ve Rusya'ya alakadar tayyare ve gemilerin eylemleri arttı. Rusya, NATO'nun eylemlerini "meydan okuma" namına nitelendirdi.

Putin ile Biden ortada 2. doruk ve düzenlilik garantileri

Putin ve Biden 7 Aralık'ta videoteyp konuşma eliyle görüştü. Putin, Biden'dan, NATO'nun doğuya akıllıca genişlemeyeceğine müteveccih güvence talebinde bulundu. Rusya, bahis konusu düzenlilik garantilerine ilişikli tekliflerini Amerika ve NATO'ya iletildiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da teklifleri içeren dü ayrı barışma taslağını yayımladı.

Tekliflerde, "ABD, NATO'nun doğuya akıllıca genişlemesinden ve emektar Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO'ya alınmasından vazgeçmesi ve bu devletlerin askeri üslerini kullanmamasını, teşrikimesai yapmaması" istendi.

Putin, Batı'ya gönderdikleri düzenlilik teklifinin "ültimatom" olmadığını söyleyerek kendilerine güvenlikle alakadar hemen güvence verilmesini istedi. Rusya ve Amerika ortada güvenlikle alakadar müzakerelerin önceki turunun 2022 başlangıcında yapılacağı bildirildi.

Ayrıca Rusya-NATO Konseyi'nin de 12 Ocak'ta toplanması bekleniyor.

Tüm bu açıklamalarla birlikte, çelimsiz müşterek müddet evvela Rusya Savunma Bakanlığı, NATO2nun Rusya ile açık istidatlı müşterek silahlı çatışmaya hazırlanma anlamında amacı bulunduğunu açıkladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?