Gündem

Pandemi döneminde Canan Karatay dinledi, Zeytinyağı tesisi kurdu

Pandemi sürecinde Prof. Dr. Canan Karatay'ı dinleyen avrat müteşebbis Gülsüm Dalkıran, Balıkesir'deki bahçesine kurduğu tesis ile örgensel zeytinyağı ticaretine başladı. 9 maaş firmasını evladı kadar büyüttüğünü kail Gülsüm Dalkıran, “Canan Karatay hocayı izledikten

Pandemi döneminde Canan Karatay dinledi, Zeytinyağı tesisi kurdu
08-12-2021 10:00
Korona virüsle savaşım sürecinde izlediği Canan Karatay'ın röportajları eş müteşebbis Gülsüm Dalkıran'a esin oldu. Dalkıran, 9 ay önceki kurduğu tesisle Balıkesir'de mevcut bahçesindeki zeytinlerden, katıksız ve uzvi zeytinyağı üretimine başladı.

”İlk önceki koronaya ortak nebze dobra geldiği düşüncesince zeytinyağı yapraklarını içip başladım”

Dalkıran, pandemi döneminde Prof. Dr. Canan Karatay'ın videolarını seyrederek esinlendiğini anlatım etti. Dalkıran, “Zeytinliklerimizin henüz önceki mevcut oluşundan dolayı, kızımın yaşından itibaren zeytinliklerimiz mevcut bulunmasına karşın ego bu işe pandemi döneminde sürecinde hazırlamaya değişmeyen verdim. İlk önceki pandemiye dobra mevrut zeytinyağı yapraklarını içip koronaya dirlik ortak nebze koruyor olması ile başladım. Ondan sonradan mahsuller ile bu arada bu işin ticaretini hazırlamaya değişmeyen verdim. Zeytinliklerimiz Balıkesir Marmara adası Gündoğdu Köyünde bulunmakta. Zeytinlerimizi er hasat yerine toplayıp gine er sıkım yerine sıkım işlemini gerçekleştiriyoruz. Erken hasatta zeytini topladığınızda içerisindeki antioksidan ve mevsimsel aromasının kaybolmaması sağlıyor ve hamız payı henüz düşüktür. Olgunlaşmış zeytine kıyasla er hasattaki zeytinin hamız oranını düşüt yerine elde ediyoruz. Hali el altında tığ zeytinliklerimizin dibine basma yerine hayvani basma kullanmaktayız” halinde konuştu.

“Çocuğumu büyütür kabil bu firmayı büyütmeyi hedefliyorum”

Ürettiği zeytinyağına güvendiğini ve ailece bunu tükettiklerini ifadede fail Gülsüm Dalkıran, “Zeytinyağıma güveniyorum zira bu zeytinyağını tığ ailece tüketmekteyiz. Çocuğum zeytinyağı ile büyüdü, torunlarım da zeytinyağı ile büyüyor. İşletmemi 9 ay önceki kurarak bu yola çıktım. Zeytinyağının adını de Prastos yerine başvurdum. Prastos adını Gündoğdu köyünün emektar Rumlardan kalma ortak karye bulunduğu düşüncesince zeytinyağımız adını oradan almaktadır. Adını Prastos koyarak ego bu işe anahtar verdim. Çocuğum kabil 9 maaş ortak firmayım, çocuğumu büyütür kabil bu firmayı büyütmeyi hedefliyorum. Çünkü her insanın bu birinci sınıf ürünü tatmasını istiyorum. Ürünüme güveniyorum, her insanın bu lezzeti tadarak bana doğruluk vereceğine inanıyorum” halinde konuştu.

“Canan Karatay hocanın videolarını izleyince bu işi hazırlamaya değişmeyen verdim”

Prof. Dr. Canan Karatay'ın icra ettiği açıklamalarının düşünüm uyandırdığını ve hemen sonra bu işi hazırlamaya değişmeyen verdiğini özetleyen Gülsüm Dalkıran, “Canan Karatay hocanın röportajlarını izledikten sonradan bu işi hazırlamaya değişmeyen verdim. Çünkü her insanın en doğalını, en iyisini tatmasını istiyorum. Zeytinliklerimizin gübrelemesi Ziraat ve Tarım Bakanlığı müsaade verdiği ürünler ile hizmet yapılmaktadır. Bakım ve onarımı ile şahsen eşim öz ilgilenmektedir. Çünkü bizde zeytinler toplandıktan sonradan ayrımsız gündüz içinde sıkılması gerekmektedir. Duran zeytin asitlenir ve hamız üretir. Bizde ayrımsız gündüz toplanır 24 saati geçmeden sıkımhaneye değişik zeytinlerimiz çekinerek dolumu gerçekleştirilir. Yıllardır zeytinliklere ehil olmamıza karşın ego zeytine yabancıydım lakin bu işin içerisine girdikten sonradan araştırmalarımda zeytinyağının ne denli baş döndürücü yarayışlı ortak lütuf bulunduğunu anladım” diyerek konuştu.

Selim Bayraktar

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?