Dünya

Pakistan, Keşmir problemininin barışçıl biçimde çözülmesini istiyor

Pakistan, Keşmir problemininin barışçıl biçimde çözülmesini istiyor
08-02-2022 18:45
İslamabad

Pakistan Başbakanı İmran Han, Keşmir problemininin barışçıl müşterek halde çözülmesini istediklerini söyledi.

Çin Küresel Televizyon Ağına (CGTN) mülakat verici Han, Keşmir meselesinin Hindistan ile Pakistan ortada ağız tatsızlığı nedeni bulunduğunu tabir etti.

Han, tamamı diyalekt çatışmaların diyalog kanalıyla çözülmesi icap ettiğini vurgulayarak, Keşmir problemininin barışçıl müşterek halde çözülmesini istediklerini belirtti.

Afganistan’daki insancasına krize de ayraç fail Han, dünyaya 40 milyonluk Afganistan’a iane göndermesi düşüncesince çağrıda bulundu.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de koloni namına yönettiği Hindistan'dan çekilirken o devirde prenslik bulunan Keşmir, bağımsızlıklarını dünkü elde eden Hindistan veya Pakistan ile toplaşma dair tercihle erinç karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzdelik 90'ı Müslüman bulunan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana eda alsa da zamanın prensi, Hindistan ile birleşmeye değişmeyen verdi.

Karara Müslüman Keşmir halkı erinç çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın alana er göndermesiyle taraflar, 1947'de evvel kat savaştı. İki dünya ortada gine ayrımsız sebeple 1965 ve 1999'da harp çıktı.

Savaşların peşi sıra sağlanan iare mütareke kararında Cammu Keşmir'in yüzdelik 45'i Hindistan'ın, yüzdelik 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzdelik 20'lik müşterek devre ise hemhudut Çin'in hakimiyetine verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren almış olduğu kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin el oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi, el oylamasına erinç davranış benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Bölgede senelerdir devam eden çatışmalarda, on binlerce sivil, direnişçi ve hükümet güçlerine ilişkin düzenlilik görevlisi yaşamını kaybetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?