Ekonomi

Otomotiv endüstrisi temsilcileri AA'ya 2021'i değerlendirdi, 2022 beklentilerini açıkladı

Otomotiv sahası temsilcileri, bu yılki satışların 2020'nin ortak hacim altında kalacağını ve salgındaki gelişmelerin, hazırlık zincirindeki rahatlamanın, düzey ve faizlerin seyrinin 2022'deki vaziyeti belirleyecek etkenlerin başlangıcında geleceğini belirtti.

Otomotiv endüstrisi temsilcileri AA'ya 2021'i değerlendirdi, 2022 beklentilerini açıkladı
26-12-2021 16:23
İstanbul

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, otomotiv sektöründe bu sene yaşanmış bulunan gelişmeler ve 2022 beklentilerine değgin AA muhabirine meydana getirmiş bulunduğu açıklamada, iyice zorlu, inişli yokuşlu ve rastgele ayına bambaşka olayın kaşe vurmuş bulunduğu borda bordaya yılın geride bırakıldığını söyledi.

Mersin, istihsal ve tedarikten meydana gelen sorunlar, arz-talep dengesinin bozulması, seviye hareketliliği ve faizlerin sene sonu kapanışına bulaşık fail faktörler namına 2021 süresince piyasanın karşısına çıktığını kaydetti.

2021'in mecmu satışlar açısından sabık yılın altında yahut sabık yıla baş döndürücü andıran seviyelerde kapanacağını düşündüklerini anlatım fail Mersin, "Yıla önceden 1 milyon adede akilane borda bordaya yürüyüşümüz vardı fakat son teşrin sonu bakımından alışveriş 675 bin yöresinde gerçekleşti. Geçen seneyi tespit etmek ve devrolmak düşüncesince 100 bin sayı hâlâ satılması gerekiyor. Ancak tedarikte yaşanmış bulunan mesail dolayısıyla bu rakama erişmek çetince görünüyor." dedi.

Mersin, küsurat fiyatlar dolayısıyla satılan vasıtaların yüzdelik 90-95'inin yüzdelik 80'lik ÖTV dilimine girdiğini, bu yüzden aceleci borda bordaya biçimde ÖTV matrahlarının güncellenmesi icap ettiğini söyledi.

2022 yılı beklentilerini de paylaşan Mersin, "Bugünkü talebi düşündüğümüzde şayet sunma sorunları düzelirse pazarın sayı namına ehemmiyetli borda bordaya düşme yaşamayacağını söyleyebiliriz. Ancak yurdumuzdaki aceleci ve üst baş döndürücü yönlü, değişebilir seviye hareketleri dolayısıyla maliyetler artmaya bitmeme ederse bu artışlar fiyata yansıyacağından talepte borda bordaya daralma olması da mübrem olacaktır. Ayrıca, piyasanın en ehemmiyetli manivela tesiri yaratıcı faktörü emniyet faizleri ve hazırlop ulaşılabilmesi de bugünkü ortamda iyice şişman borda bordaya çıban almış durumda. Bu gözle değerlendirirsek bugünkü alakanın ehemmiyetli miktarda azalması öngörülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Maalesef alakanın baş döndürücü altında istihsal gerçekleşti"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt da salgının etkisiyle yaşanmış bulunan ve halen bitmeme fail yonga krizinin, kürevi çapta istihsal karşılayıcı halis muhlis sektörleri etkilediği denli otomotivi de aracısız etkilediğini anlatım etti.

Üretimde beğenilen malzemelerin tedarikinden kaynaklı kimi redif zerre gruplarındaki istihsal ve bulunurluk problemi ile geçmiş hizmet sektöründe yaşanmış bulunan sıkıntıların da arz-talep dengesini şişman miktarda etkilediğini tamlayan Bozkurt, "Tüm bunların sektörümüze yansımasıyla maatteessüf alakanın baş döndürücü altında istihsal gerçekleşti ve kürevi borda bordaya dava namına yaşandı ve yaşanmaya bitmeme ediyor. Bu durum, hoppadak Türkiye'de istihsal karşılayıcı fabrikaların değil, dünyada istihsal karşılayıcı hepsi fabrikaların karşılaşmış bulunduğu ve hepsi markalara yansıyan borda bordaya sorundu." sanarak konuştu.

"Pazar, geçtiğimiz yılın altında yahut baş döndürücü andıran borda bordaya ölçüde yılı kapatabilir"

Türkiye otomotiv pazarının ÖTV matrah güncellemesinden sonradan nakil vasıta bulunurluğu problemininin olmaması biçiminde 1 milyon adetler yöresinde seyretmesinin muhtemel borda bordaya gidiş bulunduğunu aktaran Bozkurt, "Çünkü yılbaşından itibaren derin öğrenci baktığımızda alışveriş 1 milyonu gösteriyordu fakat öngörü namına bu rakamlar söylem edilemedi. Tüm bu aksi sayılabilecek şartlara karşın alışveriş geçtiğimiz yılın altında yahut baş döndürücü andıran borda bordaya ölçüde yılı kapatabilir." dedi.

Bozkurt, 2022 düşüncesince ise üretimde kimi redif parçaların tedbir edilememesi, yonga krizi, geçmiş hizmet hizmetlerinde aksamalar ilkin edinmek kıl payı müstevli sürecinin getirmiş bulunduğu belirsizliklerin sürmesi muhik alışveriş tahmininde bulunmanın gene zorlaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Böylelikle sektörümüz davranışlarında ölçülü borda bordaya yaklaşım içinde. Çip krizi aşılır ve ÖTV baremleri gerektiği yıllarda tehirsiz güncellenirse 2022'deki satışların 2021 yılı ile bire borda bordaya seviyelerde olacağını öngörüyorum. Bunun indinde kurlar, repo seviyesi de baş döndürücü belirleyici eleman namına karşımıza çıkıyor. Kurun, enflasyonun veya repo oranlarının yüksekliğinden çoğalma öngörülebilir olması da gerekiyor."

"Pazar tahminimizi sabık yılın az buçuk altında, 740 bin seviyelerinde tutuyoruz"

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş ise 2021'in sabık sene denli müstevli tesirinin hissedildiği borda bordaya çağa oyunluk bulunduğunu anlatım ederek, erdemli döviz kurunun yanı esna yonga krizine değgin namına yaşanmış bulunan nakil vasıta bulunurluğu problemininin en ehemmiyetli ruzname maddelerinden bulunduğunu vurguladı.

Tüketicilerin çoğunun hem mobilite ihtiyacının tıpkı zamanda fiyatların hâlâ da artacağına müteveccih beklentisinin alışveriş trendini ağustos ayına denli aktif tuttuğunu tamlayan Çağdaş, eylül, önceki teşrin ve son teşrin aylarında ise mahveden gözetiminde istem bulunmasına karşın yonga krizine değgin bulunabilirlik sorunundan çevre pazarda ay bazında ehemmiyetli düşüşler yaşandığını kaydetti.

Çağdaş, açıklık ayında piyasanın alışmış bulunduğu sene sonu trendinin bu sene görülemeyeceğini belirterek, "Bu ay makine ve geniş ticari nakil vasıta satışlarının mecmu pazarda 60-70 bin sayı ortada olmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda alışveriş tahminimizi sabık yılın az buçuk altında, 740 bin seviyelerinde tutuyoruz." dedi.

2020 yılı beklentilerini de paylaşan Çağdaş, şunları kaydetti:

"Önceleri çelimsiz vadeli olacağını düşündüğümüz ve otomotiv sahasının kapsamını öngörmekte zorlandığı yonga krizinin, önümüzdeki çelimsiz ve ölçülü vadeyi de etkileyeceğini söyleyebiliriz. Birçok üretici, 2022 senesinde da yonga krizinin dal gündeminin başlangıcında olmaya bitmeme edeceğini anlatım ediyor. Tedarik problemi öngörülebilirlik yönünde işlerimizi zorlaştırsa da hepsi iş ortaklarımız ile baş başa en dobra ve tam istif düşüncesince uğraş ediyoruz. Öte yandan, döviz kurundaki volatilitenin seyrine layıkıyla borda bordaya yandan temkinli, öbür yandan nikbin duruşumuzu sürdürerek tüketicilerimizden mevrut talepleri istikbal etmek düşüncesince çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Büyüyen piyasadan toplanacak ihsan geliri artışına müteveccih borda bordaya kodifikasyon hâlâ muhik olacak"

Berk Çağdaş, doğacak devirde hem diyar genelinde yatırım, dış satım ve istihdam eliyle sürdürülebilir borda bordaya büyümenin sağlanmasının tıpkı zamanda otomotiv sektöründe miktar artışı düşüncesince bilhassa döviz kurlarında tanıdık volatilitenin minimum seviyeye indirilerek borda bordaya muvazene ortamı oluşturulmasının baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Çağdaş, "Bu gidiş borda bordaya ahir aşamada, tüketicinin hâlâ akıllıca nakil vasıta finansman faizleriyle desteklenmesini de sağlayacaktır. Yeni yılda ÖTV matrah dilimlerinde yapılacak borda bordaya güncelleme, yükselen kurların getirmiş bulunduğu maliyet yükünün vergiyle baş başa tüketiciye yansımasının önüne geçecektir. Böylece dal dem alırken, yüzdelik 45 ve 50'lik ÖTV diliminde hâlâ borda bordaya tomar modelin toprak almasıyla tüketiciler düşüncesince tercihler artacak. Genel namına ünite nakil vasıta başına küsurat ihsan yerine, büyüyen piyasadan toplanacak ihsan geliri artışına müteveccih borda bordaya düzenlemenin hâlâ muhik olacağına inanıyoruz. Ayrıca, ihsan sistemimiz, sürdürülebilirlik kriterleri açısından çevreye ziyanı hâlâ az bulunan vasıtaların ihsan açısından da hâlâ birebir olabileceği borda bordaya yapıya dönüşmeli." ifadelerini kullandı.

"Çip krizinin 2022'nin en azından yılın önceki yarısında da bitmeme edeceği öngörülüyor"

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, bu sene içre üretimde ehemmiyetli teessürat yaşanmasına etken bulunan yonga krizinin, 2022'nin en azından yılın önceki yarısında da bitmeme edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Berkel, "Tedarikte yaşanacak muhtemel aksamalar, kurlardaki dalgalanmalar ve ekonominin stabilitesinin sağlanamaması, pazarın dengelerinde de devir kurnaz değişkenlikler yaratabilir. Yıl içerisindeki bu değişkenlikler, pazarın da muhtemel seviyelere ulaşamamasına menşe olabilir. Ancak şerait müspet gerçekleştiğinde pazarın bu yılın altında kalmayacağını öngörebiliriz." dedi.

"Türkiye, Avrupa devletleri otomotiv satışları listesinde 6'ncı olacak"

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer de 2021'in dal düşüncesince iyice "sıra dışı" borda bordaya sene namına hatırlanacağını fakat Honda Türkiye özelinde değerli borda bordaya sene bulunduğunu söyledi.

Kılıçer, müstevli yardımıyla küsurat mobilite gereksinimi ile başlamış bulunan istem hareketliliğinin, arabanın baştan borda bordaya envestisman ara bulucu namına görülmesi ile himmet kazandığını fakat 2021'in; sektörde yaşanmış bulunan yonga krizi ve incelmemiş bap fiyatlarındaki yükselişler dolayısıyla arzı derece derece azalan, üretimi kürevi çapta düşen, aşüfte kurlar ve ÖTV matrah sınırları dolayısıyla fiyatlamada müşkülat yaşanmış bulunan borda bordaya sene namına hatırlanacağını anlatım etti.

Son borda bordaya ayda yaşanmış bulunan gelişmeler de menfez önüne alındığında sabık yılın mecmu adanmış rakamlarının yakalanmasının muhtemel görünmediğini tamlayan Kılıçer, "Ancak bu satışlarla fark Türkiye, sabık yılın bire borda bordaya zamanına layıkıyla Avrupa devletleri otomotiv satışları listesinde 6'ncı olacak. Ekonomimizin lokomotifi bulunan otomotiv sektörü, pandemi tesirinin azalması ve alınacak akilane kararlarla hareketliliğini çabucak arka kazanacaktır." dedi.

Bu denli eğrim borda bordaya sene içre melez ve elektrikli makine satışlarındaki artışların ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Kılıçer, 2022 beklentilerini ise şöyleki açıkladı:

"Otomotiv sektöründeki miktar artışı düşüncesince en önce ekonomide muvazene ortamı ve öngörülebilirlik baş döndürücü önemli. Tüketicilerin arabaya ulaşmasını tasarruf etmek düşüncesince değer istikrarının sağlanması, nakil vasıta kredisine erişim, repo oranları ve ÖTV matrah düzenlenmesi denli koşulların da iyileştirilmesi gerek. Elbette kürevi çapta yaşanmış bulunan pandeminin ve buna değgin namına gerçekleşen tedbir zincirindeki bozulmaların seyri de baş döndürücü ehemmiyetli borda bordaya etken. 2022 yılının en azından önceki yarısının erdemli enflasyonist borda bordaya ortamda yaşanacağını da unutmamak gerek. Tüm bu gerçeklerden hareketle önümüzdeki sene düşüncesince en dobra senaryo, piyasanın bu sene gerçekleşen üretim, dış satım ve adanmış paylarını yakalaması olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?