Dünya

Myanmar'da yatık önder Suu Çii 4 sene hapse mahkum edildi

Myanmar'da yatık reis Aung San Suu Çii, gayrikanuni telsiz ithal ika ve bulundurma suçlamalarıyla yargılandığı davada, 4 sene hapse çarptırıldı.

Myanmar'da yatık önder Suu Çii 4 sene hapse mahkum edildi
10-01-2022 08:44
Bangkok

Askeri darbeyle 1 Şubat 2021'de devrilen Suu Çii'nin yargılandığı ortak kol davadan ikincisinde değişmeyen açıklandı.

Başkent Nepido'daki mahkeme, resmi prosedürleri ihlal ederek telsiz ithal buyurmak ve bulundurmaktan kabahatli bulmuş olduğu 76 yaşındaki Suu Çii'yi 4 sene hapse mahkum etti.

Suu Çii, yargılandığı 11 ayrımlı suçlamadan ilki olan, halkı isyana isteklendirme buyurmak ve Kovid-19 kısıtlamalarını ihlal etmekten 6 Aralık'ta kabahatli bulunarak 4 sene delik cezasına çarptırılmıştı.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki umumi seçimlerde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasal gerginlik yaşanmasının arkası sıra 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ilkin kazanmak neredeyse sert aşırı mezun ve nüfuz partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına dehşet çözüm anons etmişti.

Myanmar ordusunun çarpış karşıtı protestocu ve başkaldırıcı gruplara silahlı müdahalesi kararı bugüne denli 902 isim yaşamını kaybetti, binlerce resim gözaltına alındı.

Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden beri kestirmece 1400 isim yaşamını kaybetti, 10 bine andıran isim gözaltına alındı.

Ülkede serbest katılımlı gösteriler sürerken yukarı dozaj hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yargılanmalarına bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?