Dünya

Myanmar ordusu yatık reis Suu Çii'ye çirkin prosedür yapılmadığını açıkladı

Myanmar ordusu yatık reis Suu Çii'ye çirkin prosedür yapılmadığını açıkladı
16-11-2021 11:37
Ankara

Myanmar ordusu, şubattan beri hapiste tutulan yatık şef Aung San Suu Çii'ye biçimsiz davranılmadığını bildirdi.

BBC'nin görüştüğü askeri sözcü Tümgeneral Zaw Min Tun, Suu Çii'nin gözaltında dobra koşullarda yaşadığını ve namına biçimsiz davranılmadığını söyledi.

Suu Çii'nin ev hapsinde kalmasına müsaade verdiklerini tamlayan Zaw Min Tun, "Ne gerçekleştirmek yahut ne aşındırmak isterse onun düşüncesince elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz." biçiminde konuştu.

Suu Çii, askeri patronaj kabilinden koloni döneminden kalma resmi esrar yasasını dişlemek ve yöntemsizlik müdahale dayanıklı baş döndürücü mevzuda suçlanıyor.

Birleşmiş Milletler, Suu Çii'nin başıboş bırakılması düşüncesince defaatle çağrıda bulunmuştu.

Myanmar'daki askeri patronaj güzeşte ay, darbeyi gıcırtı ettikleri düşüncesince hapsedilen 5 binden müşterek tomar mahkumu başıboş bırakacağını açıklamıştı.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki umumi seçimlerde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik gerginlik yaşanmasının arkası sıra 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ilkin peyda etmek kıl payı dayanıklı baş döndürücü çıkışlı ve kudret partisi yöneticisini gözaltına almış ve müşterek yıllığına dehşet çözüm duyuru etmişti.

Ordunun çarpış karşıtı protestocu ve başkaldırıcı gruplara silahlı müdahalesi kararı bugüne derece 902 insan yaşamını kaybetti, binlerce resim gözaltına alındı.

Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden beri 1200 insan yaşamını kaybetti, kestirmece 10 bin insan gözaltına alındı.

Ülkede degaje katılımlı gösteriler sürerken fevk dozaj hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?