Ekonomi

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı: Piyasalarda gözlenen rahatlamayla TL emektar gücüne kavuşacaktır

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, "Cumhurbaşkanımızın bahis konusu hazırlık ve teşvikleri açıklamasını müteakiben piyasalarda gözlenen rahatlama, ılımlı ve derinliğine vadede de sürecek ve TL emektar gücüne kavuşacaktır." dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı: Piyasalarda gözlenen rahatlamayla TL emektar gücüne kavuşacaktır
22-12-2021 13:23
İstanbul

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) iş insanlarını bilgilendirme, geleceğe istihzar ve iş hayatına ulama mizan amacıyla düzenlemiş bulunduğu Vizyoner zirvesinin dördüncüsü "Fark Et" temasıyla Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı bulunduğu Vizyoner etkinliği, "Dijitali Fark Et", "İklimi Fark Et", "Girişimi Fark Et", "Dönüşümü Fark Et" madun başlıklarıyla hava krizinden sayısal dönüşüme ve müteşebbis ekosistemine derece sağlam baş döndürücü bölgede güneş süresince bitmeme edecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla meydana gelen açım töreninde mütekellim MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, başlığını "Fark Et" namına belirledikleri etkinliği; dijitali, iklimi, girişimi ve dönüşümü ayırt ederek yaşama ulama getirmek düşüncesince gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dijital döneme çabucak geçilen müşterek çağda olduklarından bilgelik teknolojileri ve marketing uygulamalarında yaşanmış bulunan sayısal değiş ve e-ticaretteki yaygınlaşmaya yer veren Asmalı, "Dünya perişan e-ticaret hacmi, 2020 itibarıyla, akıbet 10 yılda 15 kıvrım artarak 4,2 trilyon dolar namına gerçekleşti. Bu hacimde ülkemizin de iri müşterek paya cemaat olmasını istiyoruz. O nedenden 'e-ticareti ayırt et', elhasıl 'dijitali ayırt et' diyoruz." biçiminde konuştu.

Küresel ısınmaya ve hava değişikliğine ayraç fail Asmalı, toptan hava değişikliği politikasına, kâffesi evren ülkelerine adil ve denktaş uygulanarak sürdürülebilir müşterek geleceğe intikal sağlaması şartıyla dayanak vermeyi amaçladıklarını kaydetti.

MÜSİAD, hava manifestosunu Vizyoner'21'de açıkladı

Mahmut Asmalı, MÜSİAD'ın Türkiye'nin hava politikasında gösteriş deruhte eylemek düşüncesince hazırladığı 10 maddelik hava manifestosunu şu halde açıkladı:

"Yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir müşterek halde artarak kullanımını destekliyor, umumi merkezimizde yeşil enerjiden istihsal sağlayarak kupkuru bakir sürüm amacında ilerleyeceğimizi açıklıyoruz. Yeşil hidrojen, acemi soy sop batarya, karbon soruşturma ve yenilenebilir doğal kavara teknolojilerinin geliştirilmesi düşüncesince MÜSİAD ekosisteminde icraat yapacağız. Endüstriyel simbiyozun ilerletilmesini ve birleştirme endüstri bölgelerinde yeşil üretime geçişte üyelerimiz ile beraberce dayanak vereceğimizi açıklıyoruz. Enerji verimliliği ve erke tasarrufu düşüncesince sanayicilerimize müteveccih farkındalık emekleri yapacağımızı bildiriyor, erke verimliliği data tabanı oluşturulmasını desteklediğimizi bildirme ediyoruz."

Türkiye'nin anbean mütenakıs su kaynaklarının dişi kullanılmasına müteveccih çalışmaların destekçisi olacaklarını aktaran Asmalı, bakir atılmış politikasını desteklediklerini, üyelerini hava değişikliğinin etkilerine erinç kesiksiz bilgilendireceklerini söyledi.

Asmalı, "İklim diplomasimizin geliştirilmesi düşüncesince devletimiz kabilinden yapılacak rastgele çalışmaya dayanak sağlayacağız. Türkiye'de Emisyon Ticaret Sistemi'nin şartlara makul altyapıyla oluşturulmasını arzu ediyoruz. MÜSİAD'ın arsıulusal misyonuyla hava mülteciliği emekleri yürüteceğimizi bildirme ediyoruz. Dünyada yüzdelik 30'a vasıl toptan besin israfının azaltılması düşüncesince mevki politikası oluşturulmasını arzu ediyor ve politikaya şartsız dayanak sağlayacağımızı açıklıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Faiz oranlarındaki art çekilmeyle yatırımlar hızlıca artacaktır"

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, şimdi güçlü, sürdürülebilir, doğurucu ve aydın müşterek Türkiye hedefine sakıncasız adımlarla ilerlediklerini belirterek, taşınmazlar zarfında 88 şubeye, taşınmazlar haricinde ise 74 ülkede 81 bağlantı noktasına ulaştıklarını, 11 bin unsur ve 60 bin firmayla 1 milyon 800 bin insana istihdam sağladıklarını kaydetti.

Son çağda makroekonomik temellere çerden çöpten eğreti müşterek emniyetsizlik ortamı oluşturulmaya çalışıldığını tabir fail Asmalı, algılara doğrultu sağlayan rastgele muhtelif kazançlı iklimin karşısında olduklarını söyledi.

"Türkiye ekonomisi, icap iç gerekse aut kaynaklı halis muhlis idrak manipülasyonlarına erinç eskiden bulunduğu kabil çağ de mıhlı ayaktadır" ifadesini kullanan Asmalı, Türkiye'nin bu süreci de en ferah hasarla atlatacağına inandıklarını kaydetti.

Asmalı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden açıklayan TL'yi teşvik paketi kapsamında tahsil edilen tedbirlerin, piyasalara ağırlık ika hızı itibarıyla acemi iktisat politikasının başarısına müteallik önce işaretleri sunduğunu aktararak, "TL mevduatlarındaki getirinin düzey artışı karşısında korunacak olması dolarizasyonu ağırbaşlı manada önleyerek döviz üstündeki idrak manipülasyonu çelimsiz müddette sona erecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hazırlık ve teşvikleri açıklamasının arkası sıra piyasalarda gözlenen rahatlamanın, ılımlı ve derinliğine vadede de süreceğini ve TL'nin emektar gücüne kavuşacağını tamlayan Asmalı, laflarını şu halde tamamladı:

"Bu vesileyle gerçek kazançlı gelişmelere yaslanmayan, iare ve eğreti gelişmelere gereğince meydana getirilen fiyatlamaların rastgele daima kaybetmeye mahkum bulunduğunu yine tabir eylemek istiyoruz. Bunun yanında, bizler biliyoruz ki faiz, finansmana erişimin önüne ağırbaşlı müşterek seki çekmekte ve acemi yatırımlara müteveccih artışı iri miktarda engellemektedir. Faiz oranlarındaki art çekilmenin ilkin ticari peyda eylemek kıl payı halis muhlis finansman maliyetlerine yansımasıyla beraberce yatırımların da çabuk müşterek halde artma kaydedeceğine inanıyoruz."

"Karbonsuzlaşmayı Türkiye düşüncesince müşterek fırsata çevirebiliriz"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise karbon salımının azaltılması, hava değişikliği, dijitalleşme, müstevli sonrası acemi düzen, AB'nin Sınırda Karbon Düzenlemesi ve yeşil teknolojilere değindi.

Türkiye'nin yeşil uygulayım bilimi patentlerinde AB ve ABD'nin enine boyuna peşinde olduğunu, bu bölgede harekete geçilmesi icap ettiğini tamlayan Avdagiç, yeşil dönüşümü ek maliyet kabil değil, rekabetçilik kaybını önleyecek müşterek kapital namına değerlendirmek icap ettiğini söyledi.

Avdagiç, "Çünkü Yeşil Mutabakat'ın ve ayrılmaz parçası bulunan sayısal dönüşüme yapacağımız yatırımın getireceği okazyon ve rekabetçilik kazancız baş döndürücü şimdi iri olacak. Karbonsuzlaşmayı Türkiye düşüncesince müşterek fırsata çevirebiliriz. Yeşil Mutabakat'a uyan firmalar, dünyalık harcamak düşüncesince acemi kanallar açım olanağı yakalayacak." diyerek konuştu.

"VR yaşamına tahavvül eylemek düşüncesince müşterek güneş var ise o da bugün"

Şekib Avdagiç, Türkiye'nin, acemi teknolojilerle iktisat ve endüstri dalında bağımsızlığın temellerini atabileceğini belirterek, "Potansiyeli faziletkâr fakat baş döndürücü da belirgin kullanılmamış müşterek okazyon penceresi var. Türkiye bu fırsatı değerlendirmeli fakat bu halde girdiğimiz yarışta en önde olmayı başarabiliriz." dedi.

Türkiye'nin 200 senedir çağını yakalamaya çalıştığını ve endüstrileşme hamlesini hazırlamaya himmet ettiğini tabir fail Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ancak müşterek muhtelif bunu kusursuz istediğimiz kabil başaramadık. İlk defa, ümranlı devletler ile aramızdaki farkı kapatmada kullanacağımız acemi müşterek ortam ortaya çıktı. Bana gereğince çabucak sıçrama yapacağımız düzlük teknolojik sıçramadır, yenilikçi fikirlerdir. Ancak bu sayede acemi teknolojilerle iktisat ve endüstri dalında bağımsızlığın temellerini atmamız beklenir olacaktır."

Artırılmış hakikat (virtual reality-VR/augmented reality-AR) pazarının 2024'e derece 300 bilyon dolar büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini aktaran Avdagiç, "VR yaşamına tahavvül eylemek düşüncesince müşterek güneş var ise o da bugün. VR ve AR yaşamına sağlayacağımız iri yahut ıvır zıvır rastgele müşterek katkı, Türkiye'yi dönüştürmeye yarayacak." diyerek konuştu.

"Vizyoner'21 2023 yılına derece bitmeme edecek"

MÜSİAD Vizyoner'21 İcra Kurulu Başkanı Erkan Gül de esnafından yukarı yöneticisine (CEO), öğrencisinden akademisyenine, KOBİ'sinden unicorn'larına derece herkesi müşterek araya getirmenin luğu ve gururunu yaşadıklarını tabir etti.

Önceki senelerden ayrımlı namına Vizyoner'21'i anlaşılan periyotlarla 2023'e derece bitmeme ettirmeyi düşündüklerini tamlayan Gül, şunları kaydetti:

"Anadolu'nun anlaşılan şehirlerinde Silikon Vadilerinin tohumlarını yaymak istiyoruz. Vizyoner 21 düşüncesince Start-up Exchange Sahnesi ile karşınızda olacağız. Girişimlerin yatırımlarla buluşmuş bulunduğu B2B görüşmelerimize önayak olurken, start-up ruhunun yaşandığı, dalında bilirkişi şahısların arazi alacağı Star Talks muhabbetlere zevcelik edeceğiz. Bu seneyi hususi kılan dü farklılığımız ise NFT sayısal zanaat sergimiz ve start-up'larımıza vereceğimiz yenilikçi ödüllerimiz olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?