Ekonomi

Mobilya dalının kalifiye elemanları fabrikada yetiştiriliyor

Hatay'da mevcut Antakya MOBSAN'da, mobilyacılık sektöründe kalifiye insanoğlu gücünün yetiştirilebilmesi üzere meydana getirilen mesleksel eğitim teşrikimesai protokolü sebebiyle geleceğin mobilyacıları, yamaklık merkezi hesabına fabrikada eğitim görüyor.

Mobilya dalının kalifiye elemanları fabrikada yetiştiriliyor
12-12-2021 12:35
Hatay

HATHatay'da akıbet manken teknolojik makinelerle muttasıf ve abiye mobilyalar üretilen, yılda sıhhatsiz milyon dolarlık dış satım gayesi bulunan Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi'nde (Antakya MOBSAN) kurulan "çıraklık merkezi" ile gençlere hem eğitim bununla beraber iş olanağı sağlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Antakya MOBSAN Kooperatifinin eş projesi adına yapımına 2014'te başlanan ve resmi açılışı 25 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla meydana gelen Antakya MOBSAN ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortada mobilyacılık sektöründe kalifiye insanoğlu gücünün yetiştirilebilmesi neredeyse "Antakya Mobilyacılıkta Şahlanıyor" mesleksel eğitim teşrikimesai protokolü imzalandı.

Protokol kapsamında liseye yük yaptırmayan yada eğitimini yarıda bırakan gençlere, Antakya MOBSAN'daki birlikte fabrikada açılan sınıfta haftanın birlikte haset teorik, 4 haset de kılgılı eğitim verilmeye başlandı.

Çıraklık eğitim merkezi hesabına fabrikada hoca eşliğinde öğüt gören öğrenciler, derslerimizi bittikten sonradan imalathaneye inerek ustalardan işin püf noktalarını öğrenip teoriyi uygulamaya döküyor.

Bu çalışmayla mobilya sektöründeki kalifiye eleman sayısının artırılması amaçlanıyor.

Antakya MOBSAN Kooperatifi Başkanı Hüseyin Doğru, AA muhabirine, okula çevirdikleri fabrikada öğrencilerin eğitim kabul etme olanağına ehil olduklarını söyledi.

Bu sayede hem vakitten artırım edildiğini bununla beraber öğrencilerin derse hâlâ dobra odaklanmasını sağladıklarını tamlayan Doğru, şu şekilde bitmeme etti:

"Öğrencilerimizin burada hâlâ baş döndürücü devir geçirmeleri, hâlâ dobra koşullarda eğitim alabilmeleri açısından hakeza birlikte uygulamayı yeğleme ettik. En ehemmiyetli faydası devir yönünde tasarrufu getirmek ve öğrencilerimizin ilgisinin de dağılmasının önüne geçmek. Burada, fabrika içinde kalıyorlar, hariç çıkıp birlikte çağ süresince eğitimlerini görüp hâlâ daha sonra fabrikaya baştan uymak hesabına anlaşılan birlikte değinme içinde eğitimi de uygulamasını da birlikte arada görmüş oluyor. O sebepten hem onlar bununla beraber hepimiz açısından hâlâ doğurgan ve dobra oluyor. Şu an 9 çocuğumuz var, buradaki infaz ve kuramsal eğitimlerle piyasanın kâffesi donanımlarını elde ediyorlar. 4 salname eğitimin böylece da bundan sonradan öz işletmelerini kurabilecek bir vaziyete gelecekler, o manada bu çalışmamız onlara birlikte dayanaklık etmek sağlayacak."

"Aldıkları eğitim sektördeki kaliteyi ve kalifiyeli sayısını arttırıyor"

Fabrikada eğitim verici Antakya Çıraklık Eğitim Merkezi öğretmeni İbrahim Eskiocak da öğrencilerin fabrikada ortaöğretim 1 eğitimi aldığını söyledi.

Öğrencilerin bu eğitimleri 4 yılda tamamladıktan sonradan hüner belgesine kavuşacağını kaydeden Eskiocak, "Aldıkları bu eğitim sektördeki kaliteyi ve kalifiyeli sayısını artırıyor zira durumunda eğitim bulunduğu düşüncesince füru hem teoriyi hem pratiği bire birlikte yerde alıyor. Burada derslerini aldıktan sonradan doğrudan üretime iniyorlar ve öğrendiklerini doğrudan aşağıda uygulayabiliyorlar. Bu da bölüm düşüncesince baş döndürücü hâlâ birlikte tomar doğurgan ve sansasyonel oluyor." dedi.

Ustalık belgelerini alıp öz işletmelerini ihdas etmek istiyorlar

Öğrencilerden Mert Horoz (16) ise baş döndürücü sevilmiş bulunduğu mobilyacılık sektöründe hem birlikte hoca bununla beraber ustalarından eğitim görmekten bahtiyar bulunduğunu söyledi.

En iri hayalinin öz dükkanını ayırmak bulunduğunu dile getiren Horoz, "Daha evvel emektar uran sitesindeydi okulumuz ve durum gelişimiz ağır oluyordu, taşıt bulunmadığı düşüncesince üşüşmek mecburiyetinde kalıyorduk, fabrikaya arka dönmeye de geç kalıyorduk, devir kaybı oluyordu fakat demincek eğitim birlikte nevi ayağımıza geldi, kolaylaştı, derse de geç kalmıyoruz, burada derslerimizi görüp işimizin başına dönüyoruz." niteleyerek konuştu.

Öğrencilerden Yusuf Sabuncu (18) da mesleklerinin birlikte gün ve literatür kabil derslerimizi de gördüklerini ve bunun çıkarlarını ihya olanağı sağladığını anlattı.

Eğitimini tamamladıktan sonradan belgesini alıp düşlerini gerçekleştirmeyi istediğini aktaran Sabuncu, "Ağabeyim de burada usta, o beni yönlendirdi ve inşallah eğitim bittikten sonradan diplomamı alıp, öz işimi ihdas etmek istiyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?