Dünya

Lübnan'da Körfez ülkeleriyle krize illet bulunan Bakan Kardahi istifa etti

Lübnan'da açıklamalarıyla birtakımı Körfez ülkelerinin gayesi bulunan ve diplomatik krize sefer açan Enformasyon Bakanı George Kardahi, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Lübnan'da Körfez ülkeleriyle krize illet bulunan Bakan Kardahi istifa etti
03-12-2021 14:40
Beyrut

Kardahi, istifa gerekçesini Enformasyon Bakanlığında düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısı ile açıkladı.

"Halkım ve ülkemin çıkarları, kişisel çıkarlarımın üstündedir." diyen Kardahi, ilkgüz ayında başladığı görü görevinden dakika bakımından istifa ettiğini belirtti.

Üyesi bulunduğu Hristiyan Marada Hareketinin önderi Süleyman Franciye ile kararını danışma ettiğini aktaran Kardahi, Lübnan halkının ve Körfez'de canlı Lübnanlıların kendisinden ötürü dokunca görmesini istemediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un çıkmış bulunduğu Körfez turuna da ayraç fail Kardahi, Lübnan ve Körfez devletleri arasındaki ilişkileri kazanmak düşüncesince Suudi Arabistan'ı görüşme edecek Macron'a dayanak gayeli hakeza birlikte değişmeyen aldığını dile getirdi.

Lübnan ile Körfez devletleri arasındaki kriz

Lübnan Enformasyon Bakanı Kardahi, hâlâ evvel katılmış bulunduğu tamlanan ve 27 Ekim'de piyasaya sürülen birlikte monitör programında, Yemen'deki tutumu dolayısıyla Suudi Arabistan'a müteveccih suçlayıcı ifadeler kullanmıştı.

"Hizbullah kabil Husilerin de silahlı birlikte teşkilat namına özlük toprağını savunduğunu düşünüp düşünmediğine" bağlı soruya Kardahi, "Tabii ki toprağını koruyor. Şahsi görüşüm, Yemen'de bu savaşın sona ermesi gerekiyor. Savaş uçaklarıyla evler, binalar, köyler ve metropoller saldırılara sunulan kalıyor." cevabını vermişti.

Kardahi'nin başta Riyad yönetiminin tepkisini çekici ifadeleri üstünde Lübnan Başbakanı Necib Mikati, yazılmış birlikte izah yayımlamıştı. Mikati, Kardahi'nin açıklamalarının tek halde Lübnan'ın Arap devletleri ve başta Suudi Arabistan ile siyasetini yansıtmadığını bildirmişti.

Buna karşın Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri 30 Ekim'de, Yemen de 2 Kasım'da Lübnan'daki büyükelçilerini art çağırmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?