Dünya

La Palma’daki yanardağda lav çıkışı hızlandı

İspanya'ya ilişkin La Palma Adası'ndaki Cumbre Vieja Yanardağı'nda lav çıkışı hızlanırken, cemaziyelevvel gün ortası vakti saatlerinden akşama denli dip müşterek biçimde bitmeme etti.

La Palma’daki yanardağda lav çıkışı hızlandı
20-10-2021 13:04

İspanya'ya ilişikli Kanarya Adaları'nın en iri 5'inci adası La Palma'da toprak meydan Cumbre Vieja Yanardağı 19 Eylül'den buyana kül ve lav püskürtmeye bitmeme ediyor. Faaliyetlerinin yaklaşan sürede bitmesi hayret yanardağda patlamalar sürerken, lav çıkışı da hızlandı. Yanardağın evvel zeval vakti saatlerinden akşama derece dip birlikte halde lav püskürtmesi sonucunda lav cepheleri dünden buyana 350 mt. ilerleyerek, La Laguna'nın ana kavşağının biraz beniz mt. doğusuna ulaştı. Lav akışının, La Laguna'nın kuzeybatısına akla yatkın yönelen birlikte gayrı kolunun da muhatara bildirme etmiş bulunduğu bildirildi. Söz konusu lav akışının ilerlemeyi sürdürdüğü takdirde, alanda meslek ve gayrı yapılar müdahale edinmek az daha ana çat üstündeki ve civarlarındaki binaları namevcut edeceğinden ide ediliyor. Adada şu ana derece lavlar dolayısıyla tahminî 800 hektar meydan ve bir fazla fazla ev edinmek az daha 2 bine yaklaşan yapı namevcut oldu. Muz yetiştiriciliğinin yayılmış bulunduğu adada aşırı sayıda ekincilik arazisi de lavlar dolayısıyla namevcut olurken, tahminî 7 bin isim adadan boşaltma edildi.

National Geographic Enstitüsü'nden Carmen del Fresno, yanardağdaki patlamaların minimum 1 hafta daha durmasının beklenen olmadığını lakin ne derece süreceğini kestirim etmenin de birlikte yolu olmadığını belirterek, “Tarihsel kayıtlar 24 ila 84 çağ devam eden patlamaları gösteriyor. Bu sınırlar süresince birlikte şeyler tutmak lojik kabil lakin nazar boncuğu şeyi riske atamayız” dedi.

Yanardağ etrafında muhat küsurat köpekler drone ile kurtarılacak

Felaket bölgesi anons edilen Cumbre Vieja Yanardağı etrafında 3 kapik muhat kalmıştı. Köpekler birlikte müddet dronelar yoluyla atılmış eşya paketleri ile beslenmiş lakin şu ana derece kimesne köpeklerin ne kurtarılacağına ilişikli birlikte hal üretememişti. Helikopterlerin alana uçması havadaki yunak gazın pervanelerin dokunca görmesine sefer açması ihtimali dolayısıyla yasaklanmıştı. İspanyol birlikte drone şirketi ise köpeklerin drone yoluyla kurtarılması düşüncesince İspanyol aceleci gidişat yetkililerine birlikte teklif sunmuştu. Acil gidişat yetkilileri çeşidinden evvel meydana getirilen açıklamada, önerinin değerlendirildiği ve istirdat görevine müsaade sonucunda alındığı anlatım edilmişti.

Aerocamaras anlı şanlı drone şirketi çeşidinden meydana getirilen açıklamada ise muhat küsurat köpekleri drone üzerinde yerleştirilen ve engin komuta ile yönetilen birlikte ağ ile yakalayıp, lav akıntısının üstünden uçurarak çevirmek düşüncesince müsaade almasının peşi sıra hazırlıklara başlandığı kaydedilmişti. Köpekleri birlikte tane on paralık belirlemek namına degaje birlikte ağla donatılmış 50 kilo ağırlığında birlikte drone gönderilmesi ve muhat küsurat köpekleri, cari lavların üstünden 450 mt. uzaktaki sakıncasız birlikte yere uçurmanın planlandığı belirtilmişti.

Lavların denize inmesinden ide ediliyor

Yerel yetkililer, güneydeki lav akıntısının denizden tahminî 200 mt. uzaklıkta olması dolayısıyla Tazacorte branşında esirgeyici önlemleri artırmıştı. Bilim adamları ise lavların denizle buluşmasından ide duyduklarını zira hakeza birlikte vaziyette göz, akciğer ve ten tahrişine sebep olabilecek ağılı gazların havaya salınabileceğini düşündüklerini anlatım etmişti.

Yanardağın faaliyetlerinin yaklaşan sürede bitmesi beklenmiyor

Kanarya Adaları Başkanı Angel Vctor Torres geçtiğimiz alışveriş haset icra ettiği açıklamada, Cumbre Vieja Yanardağı'nın faaliyetlerinin yaklaşan sürede bitmesinin beklenmediğini ve yanardağdaki patlamaların daha sonunun görünmediğini anlatım etmişti. Konuşmasında bilgelik adamlarının da görüşlerine yer veren Torres, "Herkesin en iri umudu bu yönde bulunmasına karşın patlamanın sona ermesinin yaklaşan olduğuna değgin rastgele birlikte ayraç yok” demişti.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?