Teknoloji

Kovid-19'u dört kritere uyarınca hesaplayabilen modelleme yöntemi geliştirdiler

"Yaş", "kan grubu", "kronik hastalık" ve "gen yapısı" kazanmak kadar 4 ayrımlı veriyi dikkate alarak kimlerin Kovid-19 zımnında ciddi pestil olacağını, kimlerin asemptomatik biçimde rahatsızlığı geçireceğini hesaplayabilen modelleme sistemi geliştirildi.

Kovid-19'u dört kritere uyarınca hesaplayabilen modelleme yöntemi geliştirdiler
22-11-2021 12:15
Ankara

Dünya genelinde Kovid-19 virüsünün kullanıcılarını münasebet ayrımlı etkilediği yönündeki tetkikat sürerken Ankara Üniversitesinde memur bilgelik insanlarınca bu mevzuda meydana getirilen çalışmanın sonuçları, arsıulusal ilmî sütun Immunogenetics'te yayımlanarak dünyaya duyuruldu.

Bilim Akademisi üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç rahatsızlıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç, çalışmanın neticelerini AA muhabirine anlattı.

Çalışmayı, hastanede izledikleri Kovid-19'u belirtisiz atlatan ve koyu ihtimam ihtiyacına eş 130 hastalanmış ile 440 mıhlı ad üstünde yürüttüklerini anlatım fail Beksaç, virüsün herkesi ayrımlı etkilemesinin sebepleri kendisine yaş, koku grubu, vakayiname kırgınlık ve kalıtım bilimi faktörler kazanmak kıl payı 4 ayrımlı değişken belirlediklerini belirtti.

Kan grubuna bağlı evren genelinde de ayrımlı icraat bulunduğunu hatırlatan Beksaç, "Biz 'A' koku grubunu esirgeyici kendisine gördük. Kronik rahatsızlığın hastalığın seyrini etkilediği de elhak biliniyor. Çalışmamızın ibdai bölümü ise bağışıklığı belirleyen genlerden KIR genlerinin kalıpları üzerine. Anneden, babadan dökme ve toplumda çevresel faktörlerin etkisiyle seçilerek bize denli vasıl bu genlerin, muafiyet sistemine ve aralarında Kovid-19 engelleme hastalıklara erinç bünyenin vereceği tepkide de ehemmiyetli müşterek etmen bulunduğunu keşfettik. Araştırmamız kararında telomerik AA haplotipine eş olanların enfeksiyonu ciddi geçirdiğini, telomerik AB1 özelliğinde olanların ise enfeksiyona elan mukavim bulunduğunu gösterdik." sanarak konuştu.

Beksaç, Kovid-19 koyu ihtimam gereksinimi olasılığını hesaplayabilen yönteme "www.immunogenetic.org" genel ağ adresi üstünden girilebildiğini bildirerek, "Hesaplama yöntemi ile 4 ayrımlı değişken koyduğumuz devir belirtisiz maraz riskinin yüzdelik 90'dan fazla, koyu ihtimam ihtiyacının da yüzdelik 70'den elan müşterek tomar müşterek güçle gösterebildiğimizi ortaya çıkardık." ifadelerini kullandı.

Beksaç, çalışmalarına bağlı şu detayları verdi:

"Geliştirdiğimiz model, enfeksiyon ile hâlâ tanışmamış ve Kovid-19 bulaşı biçiminde hastalığın nite atlatılacağını başlangıçta hesaplayabiliyor. Şu anda dünyada bulunan bulunan adet sistemleri, enfeksiyon başladıktan sonrakilere dayanıyor. Çalışmamızın pozitif yanları kimlerin elan aşırı korunması gerektiği doğrultusunda. Bu modelin elden Kovid-19 düşüncesince değil, elan ayrıksı enfeksiyonlar düşüncesince de faydalı olacağını düşünüyoruz. Modelimiz şu an hala buluş belgesi istimara sürecinde."

KIR genotipinin fakat hastanelerde yapılabileceğine ayraç fail Beksaç, "Bu sınav Türkiye'de yapılabiliyor. SGK kapsamında köken göze nakli olacak hastalar düşüncesince karşılanıyor. Ama giderek elde ettiğimiz bu veriler serbest ortamlarda, platformda ilmî yayınlarla doğrulama edilecek olursa hakeza müşterek art ifa ayrıcalığı de kazanabilir. Onun düşüncesince sistemin kullanılmasını ve oldukça ayrıksı araştırmacılar ve özgür araştırıcılar kabilinden da doğrulama edilmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Geliştirdikleri sistemin yüzdelik 90 ve yüzdelik 70 üstünde olasılıkları hesaplayabildiğini fakat yüzdelik 100 neticelere erişmek düşüncesince projelerinin bitmeme ettiğini ve elde ettikleri dünkü jen kontrolleri ile bu olasılıkları elan da yukarıya çıkarmaya çalıştıklarını aktaran Beksaç, "Yeni genler üstünde de çalışıyoruz, yaklaşan müşterek gelecekte, bu çalışmamızın neticelerini da halkoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Prof. Dr. Meral Beksaç, Kovid-19 aşılarına bağlı şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bundan ahir süreçte bireyin aşıya vereceği muafiyet yanıtının da bu kalıtım bilimi özelliklerden etkilenmesini bekliyoruz. Sonuç bakımından AA haplotipine eş bulunan şahıslar enfeksiyonu zahmetli geçiriyorlar ve bu bireyleri etkilemek bu zorluğu müşterek hacim azaltabilir. Ama diğer taraftan AB1 denli esirgeyici özelliğe eş olanlar aşıdan elan da aşırı yararlanacakları düşüncesince koyu ihtimam gereksinimi elan da azalacaktır. Onun düşüncesince modellerin ümit ederim ayrıksı araştırıcılar kabilinden telkih sonrasındaki enfeksiyon açısından da araştırılması yapılır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?