Sağlık

Kovid-19'dan sakınmak düşüncesince sırası gelenlere 3. doz aşı tavsiyesi

Prof. Dr. Meltem Taşbakan, dünkü insan koronavirüs aşısı yaptıranlardaki antikor seviyelerinin müşterek müddet azaldığını, bundan ötürü 3. doz aşılamanın baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Kovid-19'dan sakınmak düşüncesince sırası gelenlere 3. doz aşı tavsiyesi
12-11-2021 10:08
Edirne

Türk Enfeksiyon Hastalıkları ve Kliniği Mikrobiyoloji Uzmanlar Derneği (EKMUD) Genel Sekreteri ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Taşbakan, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneğince (TAHUD) devir içi planlı "20. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi"nde icra ettiği "Pandemide Bizi Neler Bekliyor, Biz Ne Bekliyoruz?" başlıklı sunumunda, Kovid-19 salgınının etkilerinin sürdüğünü tabir etti.

Taşbakan, salgına gönül rahatlığı en can alıcı silahın aşı olduğunu, her insanın Sağlık Bakanlığının belirlediği takvime uyarınca aşılarını yaptırması icap ettiğini kaydetti.

Aşı yaptıranlardaki antikor seviyelerinin devir ortamında azaldığını özetleyen Taşbakan, anımsatma dozunun uygulanmasının ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "Artık mRNA aşılarından sonraları güçlü BioNTech aşısının bile 6 aydan sonraları antikor seviyesinin düşmüş olduğu gözleniyor. Bundan ötürü 3. doz aşılama önerilmekte. Hastalıktan sığınmak düşüncesince 3. doz aşılamanın ayrıca gerekiyorsa 4. doz aşılamanın yapılması şart." dedi.

Taşbakan, aşıyla beraberce salgın tedbirlerine de titizce uyulması icap ettiğini dile getirdi.

Havaların soğumasıyla tutkun ortamlarda bulunma süresinin artmaya başladığını vurgulayan Taşbakan şunları kaydetti:

"Enfeksiyon arama önlemlerini en güzel biçimde uygulamalı, bulaşın önlenmesini sağlamalıyız. Aşı olmamayı ve maskesiz olmayı ikrar edemiyoruz. Aşılanmayı çurlatmak zorundayız. Yeni varyantlar ortaya çıktıkça, buna ilişkin enfekte olabilecek hastalar henüz riskli olmakta ve bundan ötürü bu hastalarda elektrik önlemlerine uyanıklık etmemiz lazım. Mesafemizi korumalıyız, fakat bunu sağlamıyoruz. Otogarlarda, AVM'lerde, dışarıda hepsi hararetli dibe. 1,5 mt. ara az buçuk görüntü gibi."

Prof. Dr. Taşbakan, aşının rahatsızlığı yüzdelik beniz önlemese de virüse yakalanıldığında hastalığın ferah geçmesini ve hastaneye yatışları azalttığına dikkati çekti.

Herkese aşı olma çağrısında mevcut Taşbakan şöyleki konuştu:

"Aşı, rahatsızlığı ferah geçirmenizi sağlıyor. Semptomatik olsanız bile hastaneye yatmanızı önlüyor. Hastaneye başvuracak olsanız güçlü hararetli bakıma yatmanızı önlüyor. Ciddi manada alttaki yatan ayrıksı yanında çor aksi taktirde ölümü de önlüyor. Bunu kesme namına biliyoruz. Yoğun bakımlarımızda ve ya servislerde yatan hastalarımızın katı bir çok ya aşısız ve ya ağır immün yetmezliği bulunan hastalar. Altta yatan yanında rahatsızlığı sıfır aşılı bulunan şahıslar rahatsızlığı ince hafif, yatışı yapılmaksızın atlatıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?