Sağlık

Kovid-19 akciğer hastalarında levent boylu devamlı halsizliğe illet oluyor

Prof. Dr. Oya İtil, Kovid-19'u atlatan akciğer hastalarında dem darlığı, geçimsizlik ve halsizlik üzere semptomların aylarca sürebildiğini söyledi.

Kovid-19 akciğer hastalarında levent boylu devamlı halsizliğe illet oluyor
12-11-2021 13:26
Edirne

Türk Toraks Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya İtil, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneğince (TAHUD) devre içi planlı 20. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi'nde icra ettiği sunumda, 2019'da Çin'de süregelen ve arkası sıra kâffesi dünyaya yayılan Kovid-19 hastalığının etkilerinin sürdüğünü belirtti.

Bu cins salgınların 100 yılda ortak yaşandığını anımsatan İtil, dünyanın Kovid-19'a tedariksiz yakalandığını dile getirdi.

İtil, Kovid-19'a yakalanan akciğer hastalarının hastalığı çetince geçirdiğini ve iyileştikten sonraları semptomların bitmeme ettiğini tabir etti.

Bu hastalarda başta etraflıca kesiksiz halsizlik görüldüğünü özetleyen Prof. Dr. İtil, şunları kaydetti:

"Kovid-19 enfeksiyonundan iyileşen hastaların yüzdelik 10'unda semptomların haftalar ayrıca aylarca sürdüğünü görüyoruz. 2-3 ay devam eden öksürükleri olabiliyor hastaların. Hastalarda dem darlığı ve geçimsizlik problemleri yaşanıyor. Baş ağrısı, adale ağrısı ve döş ağrıları oluyor. Özellikle halsizlik baş döndürücü etraflıca sürebiliyor. Bir klik hastada ise iveğen devre daha sonra Kovid-19 ile münasebetli dünkü semptomlar gelişmektedir. Kovid-19 seyrinin başlarında, iveğen safiha ile ilgilendiren komplikasyonların belirleme ve otama edilmesine odaklanılırken bu gruptaki hastalarda iveğen fazdan iyileştikten sonraları yahut dünkü semptomlar düşüncesince yorum ve idare gerekmektedir."

"Son 1 yılda ince ağrı kontrolünde ağırbaşlı mesail yaşandı"

İtil, müstevli devrinde ince ağrı (tüberküloz) kontrolünde ehemmiyetli mesail yaşandığını belirtti.

Kovid-19 ve ince ağrı hastalığının bulaş yollarının benzeşim bulunduğunu özetleyen İtil, "Son 1 yılda ince ağrı mücadelesi ağırbaşlı mesail yaşadı. Hemen herhangi ortak ülkede tanılama konulmuş olan pestil sayısı azaldı. Türkiye'de 2020 verileri ile 2019 verileri karşılaştırıldığında ince ağrı mücadelesi dispanserlerinde meydana getirilen sağlık muayenesi sayısı, korumaya tahsil edilen insan sayısı, meydana getirilen temaslı sağlık muayenesi sayısı ve bakteriyolojik tetkik rakamları tahminî yüzdelik 40 düzeyinde azalmıştır. Yeni pırtı edilen tüberkülozlu pestil sayısı yüzdelik 26 oranında azaldı." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?