Gündem

Karadeniz’de hamsi bereketi sürüyor

Karadeniz'de başta akıbet dü haftadan bu yana kar yağışı ve antipatik havanın etkisiyle süregelen hamsi bereketi sürüyor.

Karadeniz’de hamsi bereketi sürüyor
31-01-2022 15:03

Karadeniz'de İğneada açıklarından Hopa'ya derece kısımda avlanan hamsi Trabzon'da tezgahlarda kilosu 20-25 TL'den satılırken güzeşte mevsim bu senelerde tezgahlarda dayanıklı arazi almamıştı. Balıkçılar şimdilerde bereketli fiyatının da akla yatkın bulunan hamsinin birlik tuzlama tarihi bulunduğunu belirterek ilerleyici günlerde bu fırsatı bulamayabileceklerini söylediler.

Balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz, hamsinin bu sıralar bereketli geldiğini karla beraberce yağlandığı düşüncesince birlik yiyecek tarihi bulunduğunu belirtti. Yaklaşık 30 sene öncesine derece hamsinin Kasım kocaoğlan ortalarında çıkmaya başlayıp Mart sonlarına derece sürdüğünü tamlayan Kaygusuz, “Hamsi ortak iki gündür bereketli geliyor; kilosu 25 TL. Üç çağ evvel havalar bozunca iklim muhalefeti zımnında kilosu 30-35 TL'yi görmüştü. Şu anda hamsi de istavritte bol. Hamsiler İğneada'dan geliyor. Teknelerin bir çok İğneada'da. Kar yağması hamsiye yaradı şu anda birlik yiyecek zamanı. Sezona pelit ve istavrit ile başlamıştık. Hamsi kısaca 30 sene evvel genel anlamda Kasım kocaoğlan ortalarında adım atar Mart ayına derece satardık. Bu mevsim ise Eylül ayında başladık hamsiyi satmaya Kasım ayında ise çekilmeye başladı. Vatandaşı hamsiye hevesi her daim var. İstavrit 20 TL, Mezgit 30 TL, Çupra 80 TL, levrek 90 TL, Somon 50-60 TL, Alabalık 45 TL, Tirsi 30 TL. Hamside umudumuz ortak ay henüz bitmeme etmesi. İnşallah bitmeme bedel fakat kaynak az buçuk çetin gibi. Şu anda birlik tuzlama tarihi zira hamsi kar suyunu yedi, yağlandı. Bundan sonraları hamasinin fiyatı da dayanıklı düşmez” dedi.

Balıkçı esnaflarından Turgay Memiş, hamsinin bundan böyle arka geldiğini anlatım ederek “Hamsi bundan böyle arka geldi diyebiliriz. İnşallah bundan sonraları da bitmeme eder. Sezon başı hamsi er çıkmıştı bundan böyle çabucak kesildi. Yaklaşık ortak buçuk ara verdikten sonraları gine arka geldi. Geçen sene bu vakitler dayanıklı yoktu. Balık fiyatları, tavuk balığı 25 TL ,tirsi 35 TL, istavrit 20-25 TL. Bu mevsim istavrit de bereketli çıktı. Tezgâhlarda hamsinin olması müşteriyi çekiyor. Hamsi eğer olmazsa alıcı de gelmiyor. Hamsi Şubat sonlarına derece bitmeme bedel diyerek kestirim ediyorum. Şu an fiyatı akla yatkın bulunduğu düşüncesince tuzlama zamanı” diyerek konuştu.

Bekir Koca
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?