Dünya

İsrail, Golan Tepeleri’ndeki Yahudi yerleşimci sayısını iki katına çıkarmayı planlıyor

İsrail hükümeti, Golan Tepeleri'ndeki Yahudi yerleşimci sayısını 5 sene ortamında iki katına çıkarmayı planlıyor.

İsrail, Golan Tepeleri’ndeki Yahudi yerleşimci sayısını iki katına çıkarmayı planlıyor
26-12-2021 23:08

İsrail hükümeti, Suriye ve Lübnan sınırına yaklaşan Golan Tepeleri'ndeki Kibbutz Mevo Hama'da kabin toplantısı düzenledi. İsrail Başbakanı Naftali Bennett görüşmede meydana getirdiği konuşmada, Golan Tepeleri'ndeki Yahudi yerleşimci sayısını 5 sene içre iki katına çıkarmayı planladıklarını açıklayarak, "Bugün gayemiz Golan Tepeleri'nin nüfusunu ikiye katlamak” dedi.

Bennett, Golan Tepeleri'nin İsrail'e ilgili bulunduğunu vurgulayarak, emektar Amerika Başkanı Donald Trump yönetiminin İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki egemenliğini tanıdığını ve halefi Amerika Başkanı Joe Biden yönetiminin de bu karara itiraz etmeyeceğini kaydetti.

Kabine çeşidinden onaylanan müşterek eskiz uyarınca, İsrail'in bölgedeki anne yerleşim noktayı olan Katzrin'de ve şimdi önemsiz Yahudi topluluklarında tahminî 7 bin 300 acemi ev nesir edilmesi, iki acemi yerleşim noktayı kurulması ve alana 23 bin acemi yerleşimci çekilmesi planlanıyor. Söz konusu projenin 317 milyon dolara mülk olması bekleniyor.

İsrail, 1967'de Altı Gün Savaşı ile karışma etmiş olduğu Golan Tepeleri'ni 1981'de ekleme etmişti. Golan Tepeleri'nde 25 bin İsrailli yerleşimci ve Suriyeli kendisine tanımlanan tahminî 20 bin Dürzi yaşıyor.
Yahudi yerleşim birimleri Birleşmiş Milletler çeşidinden yasadışı kendisine onama edilirken, İsrail, karışma altındaki Filistin ve Suriye topraklarındaki yerleşim birimlerinin inşasının Ortadoğu sulh periyodunu baltaladığı dair defaatle uyarıldı. Öte taraftan Bennett, güruh esnasında kızının Covid-19 testinin artı çıkmasının arkası sıra toplantıyı ayrılma etmiş ve kendisini karantinaya almıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?