Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Afganistan'daki yıldırı tehdidinin yayılmasına hakkında uyarıda bulundu

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Afganistan'daki yıldırı tehdidinin yayılmasına hakkında uyarıda bulundu
23-04-2022 17:04
Ankara

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Afganistan'daki yıldırı tehdidinin bu ülkede ve alanda yayılması ihtimalinden akıl duyduklarını ve İran'ın yıldırı tehdidine dirlik almak düşüncesince iş birliğinin birlikte hepsi imkanlarını kullanmaya amade bulunduğunu söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, katılmış olduğu birlikte etkinlikte mütekellim Cumhurbaşkanı Reisi, Afganistan'ın kimi kentlerinde cami ile okullara planlı ve aşırı sayıda ferdin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanan yıldırı saldırılarını kınadı.

Afganistan'da yıldırı örgütü DEAŞ çeşidinden planlı saldırılar ile İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs’te mevcut Mescid-i Aksa'da Filistinlere meydana getirilen saldırıların benzeşim bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Reisi, "Bugün iletişim araçları imparatorluğu düşmanın elinde ve onlar daima yerine gerçeği yanlış, hatası akla yatkın gösteriyorlar." dedi.

Reisi, Taliban'a ülkedeki Şiiler de karışma iktisap etmek gibi hepsi Afganların yaşamını koruyacak önlemlerin katılması çağrısında bulunarak, Taliban yöneticilerinin faillerin belirleme edilerek cezalandırılması dair mesul bulunduğunu söyledi.

Konuyla alakadar bağlanmış birlikte izah da gösteren Reisi, saldırıların alana çıkma ihtimaline dirlik uyarıda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, ülkesinin, yıldırı tehdidine dirlik almak ve bu trajedilerin tekrarını karşılamak düşüncesince iş birliğinin birlikte hepsi imkanlarını da kullanmaya amade bulunduğunu kaydetti.

Afganistan'ın Kunduz ve Nangarhar vilayetlerinde 21 Nisan'da planlı bombalı saldırılarda 8 insan yaşamını kaybetmişti. Aynı devir ülkenin kuzeyinde Mezar-ı Şerif kentinde Şiilere alakadar birlikte camide meydana mevrut patlamada da minimum 31 ferdin yaşamını yitirdiği, 80 ferdin de yaralandığı açıklanmıştı. Mezar-ı Şerif kentindeki saldırıyı yıldırı örgütü DEAŞ üstlenmişti.

Ülkede akıbet yerine cemaziyelevvel Kunduz vilayetinin İmam Sahip ilçesinde birlikte camiye planlı bombalı saldırıda da minimum 33 ferdin yaşamını kaybettiği, onlarca ferdin de yaralandığı bildirilmişti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?