Ekonomi

İran, çekirdeksel müzakerelerde yer yağı satışı önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, çekirdeksel müzakerelerde yer yağı satışı önündeki engellerin kaldırılması ve parasının İran bankalarına yatırılmasının öncelikleri ortada bulunduğunu söyledi.

İran, çekirdeksel müzakerelerde yer yağı satışı önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor
27-12-2021 13:38
Tahran

Başkent Tahran'da planlı İran Dış İlişkiler Konferansına eklenmiş olan Abdullahiyan, gazetecilere çağ Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlamış olacak 8. dolaşma çekirdeksel müzakerelere bağlı açıklamada bulundu.

Müzakerelerin 1-15 Aralık'ta uzlaşma sağlanan 2 eskiz sağlıklı çerçevesinde başlayacağını kaydeden Abdullahiyan, "Bizim düşüncesince en ehemmiyetli mevzular ilk önce İran petrolünün tek bariyer yapılmaksızın şen müşterek halde satılması ve parasının döviz yerine İran vezneci hesaplarına yatırılması geliyor. Ayrıca ticari etraflı imkanlardan yararlanmamız lazım." ifadelerini kullandı.

ABD'nin güvence vermesi ve yaptırımların kaldırılmasının doğrulanabilmesi mevzusunun da gündemde olacağını aktaran Abdullahiyan, "Müzakere masasında kuma ve onama edilebilmektedir müşterek hisse senedi bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

Abdullahiyan başkaca ülke dışındaki İranlıların ülkeye envestisman yapmaları düşüncesince yasalı düzenlemelerin yapıldığını dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?