Dünya

Irak Cumhurbaşkanı Salih'den Bağdat'ta yaşanmış olan olayların peşi sıra ılım çağrısı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, hükûmet merkezi Bağdat'ta seçim sonuçlarına itiraz gösterilerinde çıkan olayların arkası sıra "itidal ve amme güvenliğinin korunması" çağrısında bulundu.

Irak Cumhurbaşkanı Salih'den Bağdat'ta yaşanmış olan olayların peşi sıra ılım çağrısı
05-11-2021 22:09
Bağdat

Salih, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, barışçıl gösterilerin anayasada güvence edilen müşterek adalet olduğunu, "barışçıl ve yasalı çerçevenin dışına çıkılmaması gerektiğini" belirtti.

Güvenlik güçleri ile göstericiler ortada yaşanmış olan çatışmaların mutsuz ve bildirme edilemez bulunduğunu kaydeden Salih, yaşananların yeniden etmemesi ve vakalarla ilgilendiren açılacak soruşturmanın izlem edilmesi icap ettiğini anlatım etti.

İtidal çağrısında mevcut Salih, "Kamu güvenliğinin korunması millî müşterek görevdir. Herkesin davranışlarında ölçülü davranması ve millî çıkarları rastgele şeyin üzerinde tutması gerekir." ifadesini kullandı.

Bağdat’ta Yeşil Bölge önünde, seçim sonuçlarına itiraz fail yüzlerce insan ile asayiş güçleri ortada çatışma yaşanmıştı. Sağlık Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, vakalarda 27'si göstericilerden art kalanı asayiş güçlerinden 125 ferdin yaralandığı belirtilmişti.

Irak’ta 10 Ekim’de meydana getirilen umumi seçimlerde İran’a yaklaşan Fetih Koalisyonu 14 sandalyede kalınca seçim sonuçlarına itiraz etti. Koalisyon ve Şii milis destekçileri de günlerdir Yeşil Bölge uğrunda habitat eylemi düzenliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?