Yaşam

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu

Yurt dışındaki örneklerinden ilham alınarak Beykoz'da kurduğu çiftlikte 800 denli kelebeği ziyaretçiyle buluşturan Çiğdem Ünlü, hususi iklimlendirilen ortamda aktif neslinin devamına katkıda bulunuyor.

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu
03-11-2021 12:36
İstanbul
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek bahçesinden etkilenerek Türkiye'de kom kuran Çiğdem Ünlü, mıhlı ve tabii ortamda bakmış olduğu kelebek neslinin devamına ulama sağlıyor.

Yaklaşık 800 genişliğinde kelebeğe ev sahipliği fail Beykoz'daki çiftlik, ziyaretçilerine rengarenk canlılarla ortak arada olma fırsatı veriyor. Tropikal ortak hava oluşturulan, 28 aşama ateşlilik ve yüzdelik 80 gönen koşullarında tutulan bahçede 15 janr kelebek çeşidine hususi iş uygulanıyor.

Ünlü, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, çiftliğin 2013 senesinde kurulduğunu söyledi.

Eşiyle gittiği taşınmazlar dışı seyahatlerinde kelebek bahçelerine rastladıklarını tamlayan Ünlü, "Shakespeare'in doğduğu ve dehşetli eserlerini yazdığı belde Stratford'ta önceki namına kelebek bahçesini görmüştük. 'Biz bu işi Türkiye'de yapmalıyız' dedik. İkimiz de çevreciyiz. Çocukların AVM'lerden kurtulması, tabii ortamı tanımaları, kelebeklerin güzelliklerine şahitlik etmeleri ve kelebeklerin bizlere ne yararları bulunduğunu öğrenmeleri düşüncesince bu çiftliği kurmaya değişmeyen verdik. Uzun etapların ardından, 2 sene genişliğinde çalıştık ve sonra da önceki kelebeklerimizi İstanbul'a, buraya Beykoz'a getirdik." dedi.

Kelebeklerin mıhlı ortak halde yaşamalarını bildirmek düşüncesince oluşturdukları tabii ortamın önemine yer veren Ünlü, çiftliğin açıkça sahasının 4-5 dönüm bulunduğunu kaydetti.

Kelebek bahçesinin büyüklüğünün ise tahminî 500 metrekare bulunduğunu dile getiren Ünlü, şu halde bitmeme etti:

"Bütün hayattaki kelebek bahçelerinde, mülevven olmaları, yöntemlerinin iyi olması, iri kanatlara ehil olmaları hasebiyle tropikal pul kanatlılar sergileniyor. Onun düşüncesince de tropikal ortak hava fotoğraflamak zorundasınız. Burası 28 aşama sıcaklık, tahminî yüzdelik 80 gönen koşullarında hususi namına iklimlendirildi. Bitkiler de kelebeklerin hem besleneceği hem de tırtılların seveceği halde akla yatkın namına bahçeye getirildi. Yurt dışından ve Anadolu'dan bitki bilimi var. Birçok dikme çeşidimiz de bulunuyor. Bunlar hem kelebeklerin seveceği hem tırtılların seveceği ağaçlar."

"Kimyasal tek bilinçlilik kullanamayız zira kelebeklere dokunca verir"

Çiftlikte 15 janr kelebek çeşidi bulunduğunu kaydeden Ünlü, pupalara akla yatkın namına sayının değişebildiğini anlatım etti.

Ünlü, kelebek çiftliğine 15 günde ortak kıç geldiğini aktararak, "Bahçenin zarfında tahminî 800 kelebek görebilirsiniz. Bakımlarımız değme güneş yapılır zira buranın buğulu olması gerekiyor. Bitkilerin bakımı daim yapılıyor. Kimyasal tek bilinçlilik kullanamayız zira kelebeklere dokunca verir. Kelebekler içimli sularla beslenirler. Onun düşüncesince de sürekli, etrafta şayet çiçekleriniz yetersizse içimli su yada meyveler bulunduruyoruz. Kelebeklerin ağızları yok, hortumları var. Hortumlarıyla çabucak nakit şeyler içebiliyorlar. Bunun düşüncesince bizim pipetle içtiğimiz gibi, içebilecekleri değme janr malzemesi burada bulunduruyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Çiftlikteki Atlas güvesinin kanatlarını 30 santimetreye genişliğinde açan ortak janr olduğuna dikkati çekici Ünlü, "Güveler ve pul kanatlılar bire ortak aileden geliyorlar, Lepidoptera ailesi. Dünyada 200 bin janr Lepidoptera var. Atlas da bunlardan birisi. En büyüğü daim sorulur ya, ahacık en büyüğü Atlas'tır." dedi.

Ünlü, yılda tahminî 200 bin ziyaretçinin geldiğini belirttiği İstanbul'daki çiftliğin hayattaki öbür örneklerinden ayrımlılık gösterdiğini anlattı.

Çiftliğe mevrut ziyaretçilerle ufaklıklara "Kelebeğin Hikayesi" isminde sanlı ortak film izlettiklerini kaydeden Ünlü, sonra bu canlıların ekosisteme yararını anlattıklarını söyledi.

Ünlü, kelebeklerin de arılar aşama bitkilerin çoğalmasını sağladığını aktararak, şunları söyledi:

"Kelebekler Şayet olmazsa hiçbirimizin yaşaması belkili değil. Doğaya verdiğimiz zararlarla onların doğasını ve dirim alanlarını namevcut ediyoruz. Tarımda makbul kimyevi ilaçlar, adım böceklerini, karıncaları, arıları ve pul kanatlılar aşama canlıları da öldürüyor. Bu noktada yapılabilecek en ehemmiyetli tutum maşer bilinci oluşturmaktır. Toplum bilincini peyda etmek düşüncesince de eğitimlere gerekseme var. Özellikle okullarda bu bap anlatılırsa bu şuur oluşacaktır."

Ünlü, Türkiye'de görülmesi çetin bulunan türleri bu çiftlikte teşhir etmek istediklerini belirtti.

Kelebeklerin naif, güzel, sanatla alakalı özelliğe sahip, baş döndürücü çelimli ve ehemmiyetli canlılar bulunduğunun altını çizen Ünlü, "Mesela 3 bin 500 kilometre muhaceret edebilen pul kanatlılar var. Amerika'da kral kelebekleri, Kanada'dan Meksika'ya 3 bin 500 kilometre defa kıvrım edebiliyor. Düşünebiliyor musunuz? Kuşlar aşama uçabiliyorlar. Ama onun yanında, bire ortak sürede baş döndürücü faydalılar doğaya. Çünkü çiçekten çiçeğe konup o polenleri taşıyarak, bitkilerin çoğalmasını sağlıyorlar." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?