Dünya

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili yeniden hakim karşısına çıktı

Gürcistan'da gözaltına alınarak tutuklanan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, iri oranda parayı mutluluk bütçesinden zimmetine nakil suçlamasıyla hakim karşısına çıkarıldı.

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili yeniden hakim karşısına çıktı
02-12-2021 16:56
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te gözaltına alındıktan sonradan tutuklanan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ahit ayrı ortak davada ikinci defa hakim karşısına çıktı. Yaklaşık 9 milyon lariyi (yaklaşık 39 milyon Türk Lirası) büyüklük bütçesinden zimmetine geçirmekle yargılanan Saakaşvili mahkemede meydana getirdiği konuşmada, "Mahkeme salonuna 3 zaman evvela getirildim, murafaa 50 dakika geç başladı. Sizin aşırı zamanınız mevcut denli görünüyor lakin benim ortak tomar zamanım yok. Ben Ukrayna'nın en iri memurlarından biriyim. Ben Gürcistan'da çalışkan ortak politikacıyım, diyalekt ortak politik liderim ve hemen politik ameliyat düşüncesince zamanım var. Komedilere ayıracak vaktim yok” dedi.

"Mahkemeye seslenme etmiyorum"

Gazetecilerin de toprak almış olduğu murafaa salonunda konuşmasında Gürcistan halkına seslenme fail Saakaşvili, “Bu mahkemeye seslenme etmiyorum. Öncelikle medyayı selamlıyorum. Bence siz esas ortak kahramansınız. Hala yaşıyorsam, size teşekkürname ediyorum. Bu mevzuda aşırı emeğiniz var. Bu hakkıyla de böyle. Tabii ki, tenkit alışılagelen ve ikrar edilebilir” sanarak konuştu.

"Gürcistan'dan ayrıldığımızda, kemirmek paramız yoktu"

Mahkemede bölüt müteveccih açıklamalarına bitmeme fail Saakaşvili, “Gürcistan'ın bütçesini 12 kat, Gürcistan ekonomisini 4 büküm büyüttük, istihdamı az hâlâ 2 katına çıkardık. En önemlisi yersiz ortak ülkeye geldik, doldurduk ve eli yersiz döndük. Gürcistan halkı da bunu biliyor. Sıfır bütçeli yersiz ortak ülkeye geldik. İyi hatırlıyorum, aylarca zahmetli maaşları ve maaşlar ödenmiyordu. Kvareli'de istediğimi bitiremedim lakin kesinlikle bitireceğim, önemsiz ortak güven çekip 40 odalı ortak otel gerçekleştirmek istiyorum. Gürcistan'dan ayrıldığımızda, hakkıyla kemirmek paramız yoktu. Annem bunları dobra biliyor. Sonra ibret vermeye başladım. Son zamanlarda Ukrayna'da on paralık bu denli dobra olmadığımı itiraf ediyorum, zira deneyimim iş piyasası ve umumi kendisine büyüklük kabilinden ölçüm edildi” ifadelerini kullandı.

Eski eşini suçladı

Eski benzeri Sandra Roelofs'u suçlayan Saakaşvili, “Sandra'nın nice harcaması vardı. Çocuklar düşüncesince hediyeler, çocuklardan bir tanesi düşüncesince döşek satın almak, ortak trambolin ve aşırı hâlâ fazlası. Sandra bozukluk yargılanmıyor? Masrafların bir aşırı Sandra'ya ait. Memnuniyetle burada onunla otururdum zira bu maliyetin dörtte bir tanesi yahut beşte bir tanesi Sandra'nın” dedi.

Eski eşinin ülkeye katkıları da bulunduğunu kail Saakaşvili, “Sandra'nın bu ülkeye masraflarından hâlâ ilavesi bulunan 100 milyon euro'luk tıbbi bağış getirdiğini de unutmamak gerek. Sandra yardımıyla Gürcü kadınlar, evvelkinden 4 büküm hâlâ az emcek kanserinden ölüyor” biçiminde konuştu.

Saakaşvili'nin yüzlerce yandaşı ise Tiflis kent mahkemesinde kısaca 5 zaman geçindiren duruşmayı murafaa dışındaki iri ekranda neşeli kendisine izledi. Güvenlik nedeni ile yüzlerle kollukçu ve manşet kuvveti de mahkemenin etrafında bekledi.

Zimmetine servet geçirmekle suçlanan Saakaşvili'nin bahis konusu davayla ait ortak ahir duruşmasının 27 Aralık'ta yapılacağı bildirildi. Mihail Saakaşvili, 29 Kasım'da hakkında usulsüzlük ve rolü kötüye istimal suçlamalarıyla ayrı ortak davada geçmiş defa hakim karşısına çıkmıştı.

Açlık grevindeydi

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, 8 sene sonradan geldiği ülkesinde evcil seçimlere 1 devir kala, 1 Ekim Cuma haset başşehir Tiflis'te gözaltına alınmış, arkası sıra Rustavi'deki 12 No'lu Cezaevine irsal edilmişti. Tutuklanmasına tepkime kendisine kıtlık grevine başlamış bulunan Saakaşvili esenlik durumunun kötüleşmesinin arkası sıra 8 Kasım Pazartesi haset bulunmuş olduğu cezaevinden Tiflis'teki 18 No'lu Gldani Cezaevi Hastanesi'ne irsal edilmişti. Saakaşvili 20 Kasım'da Savunma Bakanlığı'na ilişkin hâlâ kuvvetli Giorgi Abramişvili Askeri Hastanesi'ne aktarma edilmesinin arkası sıra 50 gündür sürdürdüğü kıtlık grevini sonlandırmıştı.

İlkin Hüseynov


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?