Dünya

Güney Afrikalılar domestik intihabat düşüncesince ferda kasa başına gidecek

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde seçmenler, evcil intihabat düşüncesince erte kasa başına gidecek.

Güney Afrikalılar domestik intihabat düşüncesince ferda kasa başına gidecek
31-10-2021 18:44
Johannesburg

Kayıtlı kısaca 26 milyon Güney Afrikalı seçmen, 1 Kasım'da yerli saatle 07.00'den itibaren oylarını kullanabilecek.

Seçimlerde, Johannesburg, Durban ve Cape Town karışma ülkenin iri şehirlerinde umumi kendisine erk partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC), anne ihtilaf partisi Demokratik İttifak (DA) ve ihtilaf partisi Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) adayları yarışacak.

Sandıkların yerli saatle 21.00'de kapanacağı ülkede, önce neticeler şeb saatlerinde açıklanacak.

Yerel seçimler

Güney Afrika'da, 1 Kasım yerli seçimlerinde 257 belediyede kısaca 60 bin namzet yarışacak.

Yapılan akıbet anketler 1994 yılından bu yana iktidarda bulunan ANC'nin oylarının önce kez yüzdelik 50'nin dibine düşebileceğini gösteriyor.

ANC, 2016 yerli seçimlerinde Johannesburg, Durban, Ekurheleni ve Mangaung peyda buyurmak neredeyse ülkenin 8 metropolünden 4'ünün şehremaneti başkanlıklarını kazanmıştı.

Ana ihtilaf DA ise ayrımsız seçimlerde Cape Town, Nelson Mandela Bay, East London ve Tshwane metropollerinde sandıktan zaferle ayrılmıştı.

Daha aşırı alkan seçmenler kabilinden desteklenen DA'nın intihap manifestosu, ülkenin büyükşehirlerindeki en ehemmiyetli sorunlardan düzenlilik ve yalıtım kesintisi sorunlarının çözülmesi vaatlerini merkeze alıyor.

EFF ise büyükşehirlerde hâlâ şehremaneti başkanlığına erbap olmasa da 2021 seçimlerinin öne çıkan partilerinden birisi olması bekleniyor.

Bu seçimlerde siyahlara yer dağıtımı kabilinden halkçı söylemleriyle dikkati çekici EFF'nin, efdal avarelik sorunuyla yüzleşen zenci gençlerin oylarını hedeflediği biliniyor.

Seçimlerde 10 bin er görevlendirilecek

Öte yandan, ülkede derinlemesine süredir yaşanmış bulunan yalıtım kesintileri zımnında Johannesburg ve Durban özellikle peyda buyurmak neredeyse ülkenin kimi bölgelerinde yurttaşlar seçimleri gıcırtı ediyor.

Hafta içre Johannesburg'un serseri bölgelerinden Soweto sahasında ortak kadro protestocu yollara barikatlar kurarak, bulunan şehremaneti hizmetlerine bulunan öfkelerini göstermişti.

Protestocuların, 1 Kasım'da kimi intihap merkezlerinde oy kullanılmasını engellemeye müteveccih girişimlerde bulunması öngörülüyor.

Hükümet, intihap esnasında yaşanabilecek mümkün vakalara karışma buyurmak düşüncesince 10 bin er görevlendirdi.

Bununla baş başa Polis Bakanı Bheki Cele kabilinden meydana getirilen açıklamada, Güney Afrika Savunma Kuvvetlerine (SANDF) ilişkin birliklerin intihap merkezlerinde konuşlandırılmayacağı bildirildi.

Seçim merkezlerinde Kovid-19 aşılama noktaları kurulacak

Sağlık Bakanı Joe Phaahla, diyar genelinde 1000 oylama istasyonunda intihap haset toy sima koronavirüs (Kovid-19) aşılama noktaları kurulacağını duyurdu.

Bakan Phaahla, bu aşılama noktalarının, ilkah oranlarının az bulunduğu yerleri hedefleyeceğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?