Dünya

Güney Afrika'da domestik seçimlere paydaşlık payı az kaldı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde planlı yerli seçimlerde dünya tarihinin en bağan iştirak oranlarından birisi kaydedildi.

Güney Afrika'da domestik seçimlere paydaşlık payı az kaldı
02-11-2021 09:44
Johannesburg

Seçim Komisyonu (IEC) verilerine göre, mukayyet 26 milyon seçmenden çabucak 8 milyonu sandığa gitti.

Güney Afrikalı seçmenler, diyar genelindeki 23 bin seçim merkezinde evcil saatle 07.00'den 21.00'e denli oylarını kullandı.

Seçimlerde 8 ana kent bölgesi engelleme 257 şehremaneti düşüncesince kısaca 60 bin sözlü yarıştı.

IEC'den meydana getirilen açıklamada, diyar genelindeki sandıkların kısaca yüzdelik 99'unun bir zamanlar oy kullanımına açıldığı belirtildi.

Bununla baş başa Gauteng, Kwazulu Natal, Eastern Cape eyaletlerindeki birtakımı seçim merkezlerinde yaşanmış bulunan protestolar dolayısıyla oy ödeme işlemlerinde gecikmeler yaşandı.

Ülkenin en iri eyaletlerinden Kwazulu Natal'da birtakımı seçmenler, mukayyet olmalarına karşın oy listelerinde toprak almadıklarını kanıt etti.

Ayrıca, fen mesail dolayısıyla minimum 32 bin seçmenin oy kullanmada mesail yaşamış olduğu bildirildi.

Güney Afrika'nın en iri kenti Johannesburg'da 1994'ten bu yana iktidarda bulunan Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) "oy deposu" namına aşina alanlarda seçime katılımın aşırı bağan kalmış olduğu gözlendi.

ANC, 2016 evcil seçimlerinde Johannesburg, Durban, Ekurheleni ve Mangaung iktisap etmek az daha ülkenin 8 metropolünden 4'ünün şehremaneti başkanlıklarını kazanmıştı.

Ana aykırılık Demokratik İttifak (DA) ise bire bir seçimlerde Cape Town, Nelson Mandela Bay, East London ve Tshwane metropollerinde sandıktan zaferle ayrılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?