Ekonomi

Gıda sektörünün en hızlı büyüyeni vegan pazarı oldu

Gıda sektöründe akıbet senelerde nebat bazlı besin çeşitliliğinin artarak çoğalması ile beraberce pazar paylarında değişimler meydana geldi.

Gıda sektörünün en hızlı büyüyeni vegan pazarı oldu
25-11-2021 13:15

Sektöre doğrultu verici şirketlerin da çeşitlilikte nebat bazlı ürünleri yeğleme etmesiyle beraberce vegan pazar oranı sektörün en hızlı büyüyen pazar payına erbap oldu. ABD'de nebat bazlı gıdaların perişan satışları 2020'de yüzdelik 27 artarken çevre kıymeti ise 5,5 bilyon dolardan 7 bilyon dolara çıktı. Sektörün başkaca 2027 yılına derece 74 bilyon Amerika dolarına ulaşacağı öngörülüyor.

Vegan ve etyemez tagaddi türü hazımlı insanoğlu sayısı devir geçtikçe artıyor. Gerek efsanevi hakları lüzumlu karbon kadem izinin azaltılması hesabına anlaşılan duyarlılıklarla yeğleme edilen nebati bazlı tagaddi başkaca küsurat nüfusun tagaddi ihtiyacına da deva şekilde düşünülüyor. Her ne derece metin bulunduğu hesabına tartışmalar bitmeme etse de besin sektörü akıbet zamanlarda vegan ve vejetaryenlere makul bulunan nebati bazlı verim sanayisine hızlı müşterek antre yaptı.

Özellikle iri firmalar, hayvani besin ürünlerine ek şekilde bire müşterek mamüllerin nebati bazlı çeşitlerini de bünyesine katmış bulunduğu düşüncesince marketlerde de vegan-vejetaryen reyonların artmasına illet oldu. Restoranlar da bire müşterek halde menülerine makul kemirmek çeşitleri bulundurmaya başladı.

Alternatif proteinler düşüncesince iri yatırımlar
Tercihler doğrultusunda etkilenen besin sektöründeki pazar paylarındaki değiş Türkiye Vegan Birliği'nin V-Label Almanya Ofisi kabilinden meydana getirilen Proveg International tutanağı ile belirgin müşterek halde ortaya konuldu. Rapora layıkıyla toptan nebat bazlı besin sektörünün 2027 yılına derece 74 bilyon Amerika dolarına ulaşacağı ve salname faiz oranının yüzdelik 12 olabileceği öngörülüyor. Büyük devletlerin et, süt, peynir derece hayvani proteinlerin yerini borç bulunan seçenek nebati bazlı proteinler düşüncesince ehemmiyetli yatırımlar yapıldığını aktaran raporda başkaca pazarın bu sayede 2035 yılına derece evren çapında 290 bilyon dolara ulaşacağı kaydedildi.

“Yapay et 2030'a derece yüzdelik 95 bedel artışı gösterecek”
Rapor başkaca etraflıca vadede anadan görme protein ürünlerinin yerini laboratuvar zarfında üretilecek bulunan firez ve nebat bazlı mamüllerin alacağını ön görürken şuanda tüketilen ve yüzdelik 90'ı hayvani verim bulunan etin 2040'ta yüzdelik 40 oranına düşeceğine dayanıklı verildi ve bireşimli etin (kültür et) 2030'a derece yüzdelik 95 oranında bedel artışı göstereceği bilgisi aktarıldı.

“Satış sayıları 9 büküm henüz hızlı”
Gıda sektöründeki satışların akıbet dü yılda yüzdelik 43 arttığı tamlanan raporda henüz metin bulunduğu fikri ile pandemi tarihi nebat bazlı mamüllerin adanmış rakamlarının alışılagelen besin satışlarından 9 büküm henüz müşterek tomar arttığı da kaydedildi.

“Sera gazı salınımının yüzdelik 30'u hayvani üretimden kaynaklanıyor”
Bitkisel bazlı mamüllerin artmasının limonluk gazı salınımı düşüncesince de henüz dobra olacağını tabir fail Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Y. Birol Saygı henüz sürdürebilir müşterek evren düşüncesince besin sektörünün ilkin popülasyon artışı hesabına değiş göstereceğini söyledi. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Vejetaryenliğin ve veganlığın en iri sebeplerinden birisi çevreyi korumak. Çünkü limonluk gazı salınımının yüzdelik 30'u hayvani üretimden geliyor. Başka müşterek başağrısı da bu derece kişiye kesinlikle efsanevi yetiştireceğiz. Çünkü besin üretimini 2050'ye derece 2 katına çıkarmamız gerekiyor. Şuanda 7.8 bilyon insanoğlu var. 2050'lerde bu rakamı 10 binlerde bekliyoruz. mühim bulunan tam ve birinci sınıf gıdanın sağlanması. Bir Amerikalı neymiş 4.9 evren varmış derece yaşıyor, Türkiye de ise 1.9 evren varmış derece yaşıyoruz. Ortalamaya baktığımızda ise insanoğlu 1.7 evren varmış derece yaşıyor. Birleşmiş Milletler şuanda bu derece kişiye kesinlikle besin sağlayacak bulunduğunu düşünmeye başladı ve dü görüngü ortaya çıktı. Birincisi esas selamet diğeri, esas diyet. Temel rejimde şahısların birinci sınıf ve metin beslenmesi gerekiyor bundan dolayı de düşündükleri hayvani gıdadan kaçmadan yemeden içmeden henüz baş döndürücü nebati ağırlıklı gıdalar üretmek. 2021 besin eğilimlerine ve trendlerine baktığımızda müşterek grup esas noktalar var. En ehemmiyetli trendlerden müşterek tanesi de gene nebati bazlı gıdalara kalkınmak Bu çerçevede besin uran elhak değişecekti” halinde konuştu.

“Önü bariz müşterek sektör yemeden içmeden tüketicinin benimseme edeceği halde olması lazım”
Sektörde vegan ve etyemez verim yatırımı gerçekleştirmek isteyenlerin önünün bariz bulunduğunu yemeden içmeden haz noktasında baş döndürücü titiz olunması icap ettiğinin altını çizen Birol Saygı, “Pazar paylarında da nebat bazlı ürünlerde 2020-2025 dilimine bakmış olduğunuzda nerden baksanız yüzdelik 30'luk müşterek faiz öngörülüyor. Bu heves artarak bitmeme edecek. Belli müşterek envestisman yapılması geçişsiz yemeden içmeden tüketicinin benimseme edebileceği lezzete de erişmek gerekiyor. O sebepten dolayı akla yatkın müşterek tılsım ile ilmî çalışmaların yapılması lazım. Kesinlikle önü bariz müşterek sektör” dedi.

Beslenme alışkanlıklarından hangisi henüz sağlıklı?
Saygı başkaca yalnızca nebat bazlı tagaddi alışkanlığının ne derece metin olduğuna ilişkin sorulara ithafen bu açıdan meydana getirilen ayrıksı müşterek araştırmaya da değinerek, “Yaklaşık 4 ay geçmiş ‘dünyada nerelerde 100 yaşlarının üstünde canlı insanoğlu henüz fazla' denilerek müşterek araştırı yapıldı. Yapılan çalışmalarda 5 semt belirleme edildi. Beslenme haricinde editör ki de nice aktif fiil var yemeden içmeden eş tagaddi alışkanlıklarına bakılınca gıdaların nebati ağırlıklı bulunduğu ve bunun indinde balık tüketiminin es geçilmediği görüldü. Beslenmenin esas ilkelerine baktığımızda günce aldığımız enerjiyi bulunan besin gruplarından benimseme etmek zorundayız. Beslenme düşüncesince dü lügat baş döndürücü önemli; tam ve dengeli. Bir öteki üçüncü kalça ise çeşitlendirilmiş. Tek müşterek gıdadan dört başı mamur yararları sağlayamayız. O sebepten dolayı çeşitlendirmeliyiz. Çok müşterek tomar rejim modelleri var. Her diyetin artıları yahut eskileri var. mühim bulunan tagaddi prensipleri çerçevesinde o rejimi tabir etmek yemeden içmeden bu işlerin en nazik noktası şuurlu yapmak. Vegan ve etyemezlik de müşterek rejim modelidir. Hangi rejimi yeğleme ederseniz edin behemehâl keyif kontrolü altında yapmanız gerekmektedir” diye laflarını sonlandırdı.

“Son zamanlarda verim çeşitliliği arttı”
9 senedir vegan şekilde sönümsüz ve en iri nedeninin ise efsanevi hakları bulunduğunu tabir fail Merve Arlı ise besin sektöründe yaşanmış bulunan değiş sonrası veganlar ve vejetaryenler düşüncesince seçenek mamüllerin arttığını söyledi. Bu değiş önceleri cins verim bulmada zahmet çektiğini vurgulayan Arlı, “Özellikle içtimai yaşamda dışarıda kemirmek çizmek benim düşüncesince baş döndürücü zordu. Çünkü alternatiflerim yoktu. Ama bundan hakeza böyle müşterek gestalt yok. Hemen elden kâffesi restoranların menüsüne bizim düşüncesince enva eklendi. Ayrıca esas besin şekilde isimlendirilen peynir, mazot derece ürünlere de vegan ürünler eklendi. Bu çeşitlerin çoğalması bizim düşüncesince baş döndürücü rüya verici. Çünkü insanoğlu bunları düşkünlük yazar deniyor ve ortada baş döndürücü iri müşterek ayırt olmadığını da görüyorlar. Hayvansal kaynaklı mamüllerin tüketilmesindense nebati kaynaklı mamüllerin tüketilmesi bizim düşüncesince henüz müjdeli müşterek durum” dedi.

Şeyda Ceylan Görgenç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?