Ekonomi

Gıda Komitesi'nde tahsil edilen kararlar açıklandı

Bakan Elvan'ın ev sahipliğinde meydana gelen Gıda Komitesi toplantısında, Ulusal Süt Konseyinin en çelimsiz müddette jale motorin kaynak adanmış fiyatını baştan değerlendirmesi dair uygun kalındığı bildirildi.

Gıda Komitesi'nde tahsil edilen kararlar açıklandı
29-11-2021 21:29
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanlığının Twitter hesabından meydana getirilen paylaşımda, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Gıda Komitesi) toplantısına bağlı açıklamalara toprak verildi.

Paylaşımda, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde meydana getirilen toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun da katılmış bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, acemi sima koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası çağda yaşanmış olan kazançlı diriliş ve topu topu dünyada tesirini yayınlayan kuraklığın, toptan çapta mal fiyatlarını arttırdığı anlatım edilerek, Türkiye'nin de menfi etkilendiği bu süreçte, besin hammaddesi fiyatlarındaki gelişmelerin un, et, motorin ve oyun üreticilerine ve zımnında vatandaşlara yansımasını minimum ölçüde avlamak düşüncesince hasat döneminden beri birtakımı tedbirler devreye alındığını anımsatıldı.

Bu kapsamda 2021/2022 üretim- istihlak sezonunda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü kabilinden un regülasyonu kapsamında un üreticilerine meydan fiyatlarına göre, ekmeklik buğdayda titrem başına tahminî 1000 ile 1700 teklik ortada dayanak noktası sağlandığının kaydedildiği açıklamada, bugüne denli satışı meydana getirilen ekmeklik buğday miktarının 1,2 milyon titrem bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, oyun regülasyonu kapsamında ise et, süt, tavuk ve haya üreticilerine meydan fiyatlarına göre, arpalık arpada titrem başına tahminî 1000 lira, arpalık mısırda titrem başına tahminî 800 teklik dayanak noktası sağlandığı anlatım edildi.

Ayrıca, ağustos, ilkgüz ve ilk teşrin aylarında kanatlı efsanevi üreticilerine meydana getirilen 550 bin tonluk arpalık buğday satışları ile titrem başına 350 liraya denli dayanak noktası verildiğine ayraç edilen açıklamada, "Bugüne denli oyun regülasyonu kapsamında besici, müstahsil ve oyun üreticilerimize 2,6 milyon titrem tahıl satılmıştır. Bu sayede hem üreticilerimiz bununla birlikte yurttaşlarımız malyet ve eder artışı baskısına huzur korunmuştur." değerlendirmesinde bulunuldu.

Ulusal Süt Konseyi jale motorin salık adanmış fiyatını baştan değerlendirecek

Açıklamada, zaman meydana gelen Gıda Komitesi toplantısında tahsil edilen kararlara müteveccih ise şu ifadelere toprak verildi:

"Gida Komitesi kararları çerçevesinde Eylül kocaoğlan böylece kurulan Erken Uyarı Sistemi bulguları doğrultusunda gida ve zirai verim piyasaları incelenmiş, bildirme güvenliği çerçevesinde nazik ürünlerde mümkün senaryolar ele alınmıştır. Çiğ motorin kaynak fiyatlarının durumu, kalan maliyet baskısı dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Bu kapsamda Ulusal Süt Konseyinin en çelimsiz müddette jale motorin salık adanmış fiyatını baştan değerlendirmesi dair muvafık kalınmıştır. Ekmeklik buğdayda ve arpalık hububatta (arpa, mısır) üreticilerimizin ve yurttaşlarımızın eder dalgalanmalarına huzur korunması için, acemi hasat zamanına denli TMO satışlarına akıllıca fiyatlardan bitmeme edilmesi kararlaştırılmıştır. Böylece zaman süresince yapılacak desteklemeler ile eder oynaklıklarından yurttaşlarımızın minimum biçimde etkilenmesi sağlanacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?