Dünya

Fransa'nın Martinik Adası'nda polis ve itfaiyecilere ateş açıldı

Fransa'nın denizaşırı topraklarından Martinik Adası'nda polis yetkilileri, geceleyin saatlerinde protestolara engelleme fail polis ve itfaiyecilere 9 milim çapında mermiler kullanılarak ateş açıldığını kaydetti.

Fransa'nın Martinik Adası'nda polis ve itfaiyecilere ateş açıldı
24-11-2021 00:14

Fransa'nın denizaşırı topraklarından bulunan ve Karayipler'de toprak meydan Guadeloupe Adası'nın peşi sıra esbak akşam ezanı Martinik Adası da protestolara oyunluk olmuştu. Martinik'te sendikaların çağrısı üzerinde esbak Martinik'in başkenti Fort-de-France'da ortak araya mevrut yüzlerce işçi, hükümetten başta bakıcıların güneş tacı virüse (Covid-19) için telkih zorunluluğunun ve Covid-19 keyif kartı uygulamasının kaldırılması, tekaütlük reformu, terbiye sektöründeki keyif çalışanının şartlarının başka terbiye çalışanı ile ahenkli bir duruma getirilmesini arzu etmişti. Dün yarık verici protestolara bağlı polis kabilinden zaman meydana getirilen açıklamada, polis ve itfaiyecilerin esbak evcil saatle şeb ½ si Fort-de-France'da ortak otoyolda müdahalede bulunmuş yer aldığı tam silahlı saldırıya gaye yer aldığı anlatım edildi. Polis, başşehir sokaklarında yararsız ve araba yakıcı protestocuların, görüngü hesabına atıf edilen polis ve İtfaiyecilere 9 milim çapında mermiler kullanarak ateş açtığını kaydetti.

Ayrıca Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Denizaşırı Topraklar Bakanı Sebastien Lecornu kabilinden sabahleyin saatlerinde meydana getirilen açıklamada icra ettiği açıklamada, Guadeloupe Adası'nda da jandarma güçlerine ateş açıldığı anlatım edildi. Sendikalar tarafında meydana getirilen açıklamada ise, eylemlerin şiddetinin artış sebebinin hükümetin eylemcileri dinlememesi bulunduğunu belirtirken, Force Ouvriere Martinique Sendikası'nın Genel Sekreteri Eric Bellemarre, sabahleyin saatlerinde evcil ortak radyo kanalına icra ettiği açıklamada, "Valinin bizlere hürmet duymasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Neler olmuştu ?

Bu ayın başlarında Fransız hükümeti, Fransız denizaşırı topraklarındaki tamamı keyif mensuplarının Covid-19'a için aşılanması icap ettiğini açıklamıştı. Aşı sonucu ise, Guadeloupe adasında kitlesel protestolara kere açmış, çıkan vakalarda polisle çatışan protestocular, dükkanları ve eczaneleri kundaklamış ve yağmalamıştı. Daha sonraları protestolar Martinik Adası'na sıçramış, hiddetli işçiler, başkentte yollarda barikatlar kurarak ve ateşler yakarak, otoyolları taşıt trafiğine kapatmıştı. işçiler, gösterinin evvel gününün böylecene Martinik Valisi ile konuşma arzu etmiş, ancak talepleri Vali kabilinden reddedilmişti. Görüşme talebinin reddedilmesi ise işçilerin kızgınlığını arttırarak, protestoların şimdi da şiddetlenmesine bozukluk olmuştu. Darmanin ise icra ettiği açıklamada, amme düzeni baştan sağlanmadan işçilerin şartlarını ve taleplerini irdelemenin gibi olmadığını belirtmişti.

Özlem Kaplan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?