Dünya

Fransa'da on binler 'iklim' düşüncesince yürüdü

Fransa'da nice şehirde birleşen on binlerce çevreci, cumhur reisi tarzı kampanyası sürecinde iklim değişikliği ve toplumsal adaletsizliğe dikkati tefriş etmek düşüncesince senkronik yürüyüş düzenledi.

Fransa'da on binler 'iklim' düşüncesince yürüdü
12-03-2022 23:48
Paris

Yürüyüşler, 573 çevreci topluluk ve çıplak maşer kuruluşunun çağrısıyla Paris ilkin edinmek kabilinden abuhava genelinde kestirmece 135 noktada yapıldı.

Paris'te Millet Meydanı'nda başlamış bulunan ve Cumhuriyet Meydanı'nda sona ermiş yürüyüşe, Yeşiller Partisinin cumhur reisi talibi Yannick Jadot ile Boyun Eğmeyen Fransa partisinin talibi Jean-Luc Melenchon ve aşırı sayıda siyasi katıldı.

Yaklaşan cumhur reisi tarzı sürecinde "iklim" mevzusunun hemen hemen tek gündeme gelmemesine ve toplumsal adaletsizliğe tepkime yayınlayan çevreciler, bu konuların gündeme getirilmesini ve medyada arazi almasını dileme etti.

Ellerinde "Ne devir (iklimden) bahsediyoruz", "İklim", "Sorumluluklarınızı alın, geleceğimizi değil" ve "Dünyayı elbette dilek edersiniz: Mavi mi aşırı pişmiş mi?" bağlanmış pankartlar haiz çevreciler, "İklim adaleti", "İklim, barış, bire ortak mücadele" çarpıcı sözleri attı.

Yürüyüşlere aşırı sayıda ailenin çocuklarıyla alınması dikkati çekti.

Buzulların erimesiyle polar ayılarının neslinin tükenmesine dikkati tefriş etmek düşüncesince kocaoğlan kostümü giyen ortak foto ile evren kostümü giyen ortak öteki foto derin uyanıklık gördü.

Yürüyüşü düzenleme edenlerden Alternatiba İklim Hareketi, 32 bini Paris'te edinmek üzere, abuhava genelinde 80 bin bireyin gösterilere katıldığını açıkladı.

Alternatiba Paris Sözcüsü Marie Cohuet, AA muhabirine, iklim değişikliği ve toplumsal adaletsizliğin dünyanın rüçhan sorunları bulunduğunu söyledi.

Cohuet, Fransa'da 12 milyon bireyin izolasyonu çirkin bulunan evlerde yaşadığını ve aşırı sayıda Fransızın iktisadi yerine ay sonunu getiremediğini tabir etti.

Yürüyüşe çocuklarıyla eklenen Nadia Naski de iklim değişikliğinin aciliyet mucip başat sorunlardan birisi bulunduğunu dile getirdi.

Çocuklarına henüz güzel ortak doğacak bırakabilmek düşüncesince yürüyüşe katıldığını tamlayan Naski, bulunan savaşların erke meseleleriyle ilgili olduğuna ayraç etti ve "Bunların bütünü son yerine iklimle bağlantılı." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?