Sağlık

DSÖ, Sudan'da sağlık mensuplarının amaç alınmasını kınadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), askeri müdahalenin arkası sıra siyasal krizin yaşandığı Sudan'da asayiş güçlerinin sağlık çalışanlarını maksat almasını kınadı.

DSÖ, Sudan'da sağlık mensuplarının amaç alınmasını kınadı
12-01-2022 18:14
Geneve

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed el-Manzuri, ülkede asayiş kuvvetleriyle protestocular ortada gerilimin başladığı Kasım 2021'den buyana hükûmet merkezi Hartum ve öteki 11 şehirde, vurulan protestocuları otama fail sağlık çalışanlarına 15 el saldırı yapıldığına müteallik bilim aldıklarını aktardı.

Bunların genellikle fiziki saldırı, misyonun engellenmesi, ancak fevk kontrol ve aday yıldırma biçiminde gerçekleştiğini tamlayan Manzuri, "Halk sağlığını ağırbaşlı miktarda etkileyebilecek bu saldırılar, Kovid-19 salgını ve öteki ahali sağlığı tehditleri cezaevi uğrunda bulundurulduğunda dava dokuma etmektedir." açıklamasında bulundu.

Manzuri, sağlık personellerinin gözaltına alınma ve tutuklanma kabil tadı uygulamalara da yayımcı tutulduğunu belirterek, "DSÖ başkaca ambulans, sağlık çalışanı ve hastaların önünün kesilmesi kabil vakalardan haberdardır. Bu çeşit hadisat sağlık merkezlerinde çabuk servislerin işlerini aksatmakta, tıbbi tedavilerin sağlıksız kalmasına tarz açmaktadır." ifadesini kullandı.

Sağlık çalışanlarına müteveccih gelişigüzel ayrışık saldırıyı DSÖ'nün kınadığının altını çizen Manzuri, "Sağlık çalışanı, pestil ve sağlık binalarına müteveccih saldırılar, arsıulusal hukukun açıkça ihlalidir ve hemen durması gerekir. Kovid-19'un ehemmiyetli müşterek yıldırma olmayı sürdürdüğü ve halkın dang humması, sıtma, kızamık ve sarılık E kabil öteki müstevli riskleri altında bulunduğu bu zamanlarda sağlık hizmetlerinin mâniasız müşterek halde işlemesi şarttır." dedi.

Manzuri, Sudanlı yetkililere, ülkedeki sağlık hizmetlerini tehlikeye atabilecek gelişigüzel ayrışık hareketten ırak durmaları çağrısı yaptı.

Sudan'da 25 Ekim 2021'deki askeri müdahalenin peşi sıra uygulayımcı hükümeti kurması düşüncesince görevine iadeli edilen Başbakan Abdullah Hamduk, ülkedeki siyasal krizin çözülememesi ve askerle anlaşmazlıklar zımnında 2 Ocak'ta istifasını sunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?