Dünya

DSÖ: 'Omicron mutasyonu Delta’dan daha az şiddetli olsa da ‘hafif’ değil'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un Omicron mutasyonunun Delta mutasyonundan daha az şiddetli illet ürettiğini fakat "hafif" yerine sınıflandırılmaması icap ettiğini açıkladı.

DSÖ: 'Omicron mutasyonu Delta’dan daha az şiddetli olsa da ‘hafif’ değil'
06-01-2022 21:34

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, Covid-19'un daha bulaşan bulunan Omicron mutasyonunun global adına dominant bulunan Delta mutasyonundan daha az şiddetli maraz ürettiğini fakat "hafif" adına sınıflandırılmaması icap ettiğini anlatım etti.

Ghebreyesus, "Omicron, başta aşılananlarda Delta'ya nazaran daha az şiddetli görünse de, hafif adına sınıflandırılması gerektiği anlamına gelmez" dedi.

Covid-19'un hastaneler üstündeki tesirinin altını çizen Ghebreyesus, "Vakaların tsunamisi o derece şişman ve aceleci ki, hayattaki esenlik sistemlerini eziyor. Hastaneler baş döndürücü canlı ve çıtırbom personel durumuna geliyor, bu da sadece Covid-19'dan değil, hastaların vaktiyle ihtimam alamadığı başka maraz ve yaralanmalardan da önlenebilir ölümlerle sonuçlanıyor" ifadelerini kullandı.

Aşıların dağıtımında ve aşılara erişimde global adına daha çok denklik çağrısını tekrarlayan Ghebreyesus, "Az sayıda ülkede arka arkaya hatırlatıcı dozlar, milyarlarca insan ağız ağıza himayesiz kalırken pandemiyi sona erdirmeyecek" dedi.

Ghebreyesus, bulunan aşılama tevzi oranına dayanarak, 109 ülkenin DSÖ'nün evren nüfusunun yüzdelik 70'inin orak ayı ayına derece mükemmel adına aşılanması hedefini kaçıracağını da laflarına ekledi.

Melike Yazır
 

İLGİLİ HABER
Samsun Valisi uyardı: “Omicrona şehrimizi teyit etmeyelim” Samsun Valisi uyardı: “Omicrona şehrimizi teyit etmeyelim”
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?