Sağlık

DSÖ 2016 yılı verilerine göre 3 milyon insanın ölümü alkolle ilişkilendirildi

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atlı, 15-21 Kasım Alkol Bağımlılığı Farkındalık Haftası'nda vatandaşlara uyarıda bulundu. Prof. Dr. Atlı, “Çözüm, psikiyatri uzmanına gidip

DSÖ 2016 yılı verilerine göre 3 milyon insanın ölümü alkolle ilişkilendirildi
20-11-2021 17:10
DÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bağımlılıkla Mücadele Uygar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Atlı, alkol bağımlılığının heyecan ve sarsıcı yüzünü ortaya koymak, alkolün insan ve maşer sağlığı üstündeki aksi etkilerine özen döşemek düşüncesince 15-21 Kasım Alkol Bağımlılığı Farkındalık Haftasında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Atlı, DSÖ 2016 verilerine göre, dünyada 3 milyon insanın ölümünün alkolle ilişkilendirildiğini tabir etti.

Uyuşturucu dendiğinde genel manada akla eroin, esrar, kokain kabilinden maddeler geldiğini kail Prof. Dr. Atlı, vatanımızda ve dünyada alkolde ehemmiyetli ortak narkotik konu bulunduğunu hatırlatmasında bulundu. Dünyanın nice ülkesinde alkol, yasal ortak konu bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Atlı, “Bu manada yasa dışı maddelerden onu ayıran ortak yönü vardır. Bu, maatteessüf ulaşılmasını sağlıyor. Alkol, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2016 verilerine göre, yeryüzünde 3 milyon insanın vefat etmesiyle ilişkilendirmiş.

Ciddi ortak el sağlığı sorunu. Aynı sürede riskli gruplar dediğimiz bebek gözyaşı gruplarına da inmiş. Gebelerde kullanması mevcut. Gebelerde de özelikle fetal anomaller yapabilmekte. Ama maatteessüf iki canlı kadınlarda alkol kullandığını görüyoruz. Alkol, hoppadak nöropsikyatri belirtilere defa açmıyor. Alkol, karaciğerde siroz, duygu hastalıkları, akıl doğa rahatsızlıkları kabilinden ortak derinti hastalıklara faktör olabiliyor” dedi.

“İlk güneş ferah alkol, şimdi sonraları erdemli içkilere geçiş”

Bir dönem tababet branşlarında az alkolün kalbe güzel geldiği, vücuda güzel geldiği kabilinden bazısı söylemler bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Atlı, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

“Ben ortak psikiyatrist yerine buna da karşıyım. Bazen az alkolle başlamış olan kişilerin bir fazla aşırı bakıyoruz 3-5 yıl sonraları aşırı alkole geçiyor. Çünkü hoşgörü terimi mevcut eksiksiz maddelerde bulunduğu kabilinden alkolde de var. Sen, geçmiş güneş ferah ortak alkollü içecekle elde ettiğin tadı ilerdeki dönemlerde, 3 ay 5 ay, 1 yıl sonraları bundan böyle on ferah içecekle elde edemiyorsun. Ben isimlerini söyleniş buyurmak istemiyorum. Artık o yetmiyor şimdi kaba içkiler içiyorsun. Alkol payı erdemli içkilere geçiyorsun. Korona sürecinde sonuç 2 memleketimiz ve dünyada hatırlı ortak vaziyeti mevcuttur. Uzun kapanma dönemleri oldu. Yakınlarımız ölüm etti.

Biz, hastalandık, hastalanma kaygısı yaşadık. Bu süreçte de maatteessüf gine bire ortak şeyler, klinik yerine yaklaşımlara tanık olduk. Bu güneş tacı sürecinde de bizim kaygılarımızın artarak çoğalması normal. Ama kaygımız, mesleki, içtimai işlevselliğimizi bozacak düzeye vardı mı hal alkolde değil. Tabi ki çözüm, psikiyatri uzmanına gidip otama olup, makul tedavileri, terapileri, ilaçları almaktadır. Kasımın 3'üncü haftası, bu yılda 15-21 Kasım arası alkol farkındalık haftası yerine değerlendiriliyor. Bu mevzuda etkinlikler düzenlenmekte.”

Rıdvan Kılıç - Sedat Irmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?