Politika

Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Konseyi'ne 'Osman Kavala' kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti konusunu AİHM'e salıverme girişimine tepki göstererek, “Kavala kararının daima yerine gündemde tutulmasını

Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Konseyi'ne 'Osman Kavala' kararına tepki
02-12-2021 21:29

Dışişleri Bakanlığı kabilinden meydana getirilen yazılmış açıklamada, “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi zaman (2 Aralık 2021) ülkemizin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM'e devretme ika niyetini içeren bildirimde bulunmuştur. Ülkemizde bitmeme fail kaymakamlık sürecine hürmet prensibi uyarınca, Avrupa Konseyi'ni özgür yargıya dahil özelliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya çağırma ediyoruz. Başta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi peyda etmek neredeyse herkes, özgür ve etkisiz mahkemelerce düzenlenen kaymakamlık sürecine hürmet ve güvenlik duymalıdır. Avrupa Konseyi'nin müessis üyesi bulunan türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden meydana gelen sorumluluklarının bilincindedir. Bu sene ortamında 128, bugüne derece ise toplanmış 3674 AİHM kararı tarafımızdan uygulanmıştır” denildi.

“Kavala kararının sonsuz namına gündemde tutulmasını insicamsız birlikte yaklaşım namına görüyoruz”

AİHM'de, Kavala kararından hâlâ emektar bulunan ve apayrı devletler üzerine ve mevzularda da uygulanmayan kararların bulunduğunun belirtildiği açıklamada, “AİHM kararlarının icrasını denetleyen Bakanlar Komitesi'nin gündeminde halen baş döndürücü sayıda karar bulunmaktadır. Kavala kararından hâlâ emektar bulunan ve apayrı devletler üzerine ve mevzularda da uygulanmayan kararlar varken, başta Kavala kararının sonsuz namına gündemde tutulmasını insicamsız birlikte yaklaşım namına görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemindeki bulunan mekanizmaların türel ve adaletli birlikte anlayışa layıkıyla değil de, siyasal mülahazalar üstünden belli devletler aleyhinde işletilmesi gelişigüzel şeyden geçmiş Avrupa Konseyi'nin özlük itibarını zedelemektedir. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, insanoğlu hakları sisteminin etkinliğini bitmeme etmek istiyorsa tarafgir ve seçici tutumunu bırakıp, AİHM kararlarının uygulanmasını topu topu örgen devletler anlamında etkisiz birlikte yaklaşımla ele almalıdır” ifadeleri arazi aldı.

Hidayet Türkyılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?