Politika

Dışişleri Bakanlığından AB’ye sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) çeşidinden benimseme edilen Genişleme Kararları'na ilişkin, "Ülkemizin Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri yürütmekte bulunduğu görmezden gelinmekte, ülkemizin lüzum AB, lüzum lehçe barış, balans ve bol bolamat itibarıyla taş?

Dışişleri Bakanlığından AB’ye sert tepki
17-12-2021 12:38
Dışişleri Bakanlığı, AB kabilinden bildirme edilen Genişleme Kararları karşı izah yaptı. AB kabilinden Genel İşler Konseyi'nde bildirme edilen Genişleme Kararları'nın AB'nin genişlemeye ciddi müşterek basar açısıyla değil, üyelik dayanışması çerçevesinde yaklaştığı tamlanan açıklamada, “Genişleme kararlarının ülkemize bağlı bölümlerinde ülkemizin AB ile üyelik müzakereleri yürütmekte bulunduğu görmezden gelinmekte, ülkemizin icap AB, icap diyalekt barış, balans ve zenginlik itibarıyla taşımış bulunduğu ehemmiyet inkar edilmekte, üste hata yansıtılmaktadır.

Bazı örgen devletlerin elverişsiz görüşlü ve egoist çıkarlarına AB'nin maşa edilmesinin acemi müşterek örneği bulunan bu kararlar, Türkiye-AB ilişkilerine ulama sağlamadığı ve Avrupa umumi çıkarlarına işlev etmediği kadar bizleri müspet ve müspet müşterek ruzname tevlit amacına da yaklaştırmamaktadır. AB'nin bu kararları alırken müşterek ilkeler ve değerler toplumu namına değil, pazarlıklara ait müşterek menfaat grubu biçiminde akıntı ettiğini şaşkınlıkla izliyoruz” denildi.

Söz konusu kararların Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesine bağlı bölümlerinin de gerçeklikten kopuk, müşterek tane yanlı, insicamsız bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu kararlarda Kıbrıs Türkleri'nin bulunmayan sayıldığı belirtildi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de gerginliği tırmandıran müşterek tane yandaş faaliyetlerinin de görmezlikten gelindiğinin altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"AB'nin bu tutumu bitmeme etmiş bulunduğu sürece Kıbrıs meselesine müspet müşterek katkıda bulunması muhtemel değildir. Bu vesileyle AB'yi müşterek defa şimdi Ada'daki gerçekleri görmeye, başkaca Kıbrıs Türklerini ve edinilmiş haklarını bulunmayan ittihaz politikasını sonlandırmaya çağırma ediyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği'yle bulunan ilişkilerini üyelik perspektifi temelinde konkre ve müspet müşterek ruzname üstünden ihya dair müşterek iradeye sahiptir. Bununla baş başa gerçeklerden kopuk, ideolojik ve üyelik dayanışması çerçevesinde açılan bu politikaların Türkiye-AB ilişkilerine faydası olmayacağı açıktır. AB'yi bu ciddi körlüğünden vazgeçmeye çağırma ediyoruz."

Mevlüt İşli
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?