Yaşam

'Çukurören biberi'nde kurutma mesaisi köyü adeta kırmızıya boyuyor

Bilecik'in Çukurören köyünde, elden rastgele habbe balkonu ve çatısı ile bostan duvarlarına kurutulmak kabilinden takılı kırmızı biberler hücre çarpıyor.

'Çukurören biberi'nde kurutma mesaisi köyü adeta kırmızıya boyuyor
25-09-2021 13:02
Bilecik

Bilecik merkeze ilişkin Çukurören köyünde 150 senedir yetiştirilen, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi ayraç belgesiyle tescillenen kırmızı biber, köyde doğrudan herhangi birlikte bölgeye asılarak kurutuluyor.

Çukurören köyünde yetiştirilen ateş kırmızı biber, hasadın peşi sıra kurutma işlemi düşüncesince hanımlar kabilinden itinayla iplere diziliyor.

Daha sonradan köydeki doğrudan herhangi birlikte habbe balkonuna, bostan duvarına ve çatısına asılarak kurutulan kırmızı biberin oluşturduğu fon dikkati çekiyor. Her sene eylül-kasım zamanında bitmeme fail kurutma mesaisi nice ışık tutkunu kabilinden da görüntüleniyor.

Kurutulan biberler, öğütüldükten sonradan İstanbul özellikle iktisap etmek az daha Türkiye'nin katı aşırı kentine gönderiliyor.

Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, AA muhabirine, yetiştirdikleri biberin ağababa tohumundan elde edildiğini söyledi.

150 senedir tohumun genetiğinin değişmediğini tamlayan Dündar, tohumdan satışa denli herhangi birlikte etapta emeklerinin bulunduğunu anlatım etti.

Dündar, biberin coğrafi ayraç namına tescil edildiğini dile getirerek, "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi onaylandı. Proje 3 sene bitmeme edecek. Sofralara mıhlı birlikte biçimde dağıtılıyor. Biberi en aşırı yetiştiren 9 isim projeye katıldı. Teorik namına ne yetiştirilmesi gerektiği gösterildi. Üreticimize bununla ilişik doküman verilecek." dedi.

"Biberimiz Türkiye'nin herhangi birlikte adına gidiyor"

Kurutma mesaisinin 2-3 ay sürdüğünü kail Dündar, "Kurutma, teşrinisani ayının 20'sine denli bitmeme edecek. Biberimiz Türkiye'nin herhangi birlikte adına gidiyor. İstanbul ve Ege bölgesi ağırlıklı namına gönderiliyor. Köyümüzde bu ürünümüzün pazarlamasını karşılayıcı 3-4 isim var. Ona layıkıyla alıcısı var. Şu anda birlikte sıkıntımız yok." sanarak konuştu.

Dündar, Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerine güzeşte sene deneyim gayeli 200 kilo biber gönderdiklerini ve ürünün raflarda yerini aldığını kaydetti.

"Bizim biberin özelliği, yemeğin lezzetini değiştirmiyor"

Dündar, "Her şeyde kullanılır. Bizim biberin özelliği, ateş biber aşırı lakin bu yemeğin lezzetini değiştirmiyor. Mesela birlikte ateş biberi yersin. Yemeğin lezzetini anlayamazsın. Bu biberi yediğin devir yemeğin lezzetini de alırsın. O sebepten aşırı yeğleme ediliyor." ifadelerini kullandı.

"Biberimizin kaybolmaması düşüncesince üretimi artırmamız lazım"

Köyde 100 dönüm bölgede üretimi meydana getirilen biberde sezonda tahminî 50 tona benzeyen mahsul elde edildiğini bildiren Dündar, şunları kaydetti:

"Fazlası mümkün eksiği olmaz. Biz üretimini tasarruf etmek düşüncesince uğraşıyoruz. Projelerle inşallah elan aşırı artıracağız. Bu biçimde yapmazsak acemi döl bunu kaybedecek. Biberimizin kaybolmaması düşüncesince üretimi artırmamız lazım."

"Köyümüzün tanıtımı düşüncesince aşırı dobra birlikte şey"

Üretici Erkan Tozman da biberin tabii bulunduğu düşüncesince yeğleme edildiğini belirterek, "Genetiği karışmamış birlikte tohum. 150 salname birlikte tohum. Tadı öbür biberlerden aşırı farklı. Doğal namına kurutulması dolayısıyla yeğleme ediliyor. Bu sene elan birlikte tomar olmasını bekliyoruz. Biber markalaşıyor. Hem Bilecik'in bununla birlikte öz köyümüzün tanıtımı düşüncesince aşırı dobra birlikte şey. El inşası katı birlikte tomar birlikte obje kalmadı." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?