Dünya

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransa'nın sömürge çağında 'en kötü suçları' işledi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Fransa'nın sömürge devrinde Cezayir'de "insanlık tarihinin en kötü suçlarını" işlediğini bildirdi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransa'nın sömürge çağında 'en kötü suçları' işledi
01-11-2021 00:53
Cezayir

Cumhurbaşkanı Tebbun, 1 Kasım 1954'te süregelen Kurtuluş Devrimi ismi sunulan istiklal mücadelesinin 67. sene dönümü zımnında kayıtlı birlikte izah yaptı.

Tebbun, "Adaleti savunmak, sömürge ordusundan elan güçlüdür." ifadeleriyle, Cezayir halkının "özgürlüğüne kararlılıkla bağlı" bulunduğunu vurguladı.

"Devrim ateşinin inançla yakıldığını" tamlayan Tebbun, "Fransız sömürgesi, yıldırı estirerek ve silahlı çelim kullanarak katliamlar ve işkenceler kanalıyla adamlık tarihinin en biçimsiz suçlarını işlemiştir." ifadelerini kullandı.

Cezayir'de Fransa'nın sömürge dönemi suçları

Fransa'nın Afrika kıtasındaki kolonyalist tarihinin en aktüel ve en hunriz örneğini oluşum fail Cezayir, 1954'te istiklal mücadelesine başladı.

Cezayir, 8 sene devam eden istiklal mücadelesiyle bu uğurda en ağırbaşlı değer ödeyen ülkelerden bir tanesi bildirme edilirken, yaşanmış olan iri acılar, Fransa'nın Afrika'dan çekilirken bıraktığı "kara leke" yerine tarihe yazıldı.

Ülkede seneler devam eden adamlık dışı harpte kısaca 1,5 milyon Cezayirli yaşamını kaybetti, milyonlarca insanoğlu yerinden oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?