Dünya

Çekya’da hükümet güvenoyu aldı

Çekya'da dünkü kurulan hükümet, 200 milletvekilinin 106'sının onayı ile meclisten güvenoyu aldı.

Çekya’da hükümet güvenoyu aldı
13-01-2022 22:59

Çekya'da geçtiğimiz yıl 8-9 Ekim tarihlerinde meydana getirilen umumi seçimlerin peşi sıra kurulan 5 partili ortak yönetim hükümeti, temsilciler meclisinde meydana getirilen oylamada güvenoyu aldı. 200 milletvekilinden oluşan mecliste, 106 saylav acemi kurulan hükümete diploma verirken, 87 saylav aleyhte oy kullandı, 7 saylav ise oylamaya katılmadı. Başbakan Petr Fiala'nın ortak yönetim hükümeti 1993 senesinde Çekoslovakya'nın bölünmesinden buyana kurulan 16'ıncı hükümet oldu.

“Vatandaşlarımız düşüncesince 6 önceliğimiz var”

Yaklaşık 23 sayaç devam eden ve Çekya divan tarihinin en derinliğine soluklu güvenoylaması bulunan görüşmede mütekellim Başbakan Fiala, “Vatandaşlarımız düşüncesince 6 önceliğimiz var. Birinci önceliğimiz, yurttaşlarımız düşüncesince hep ihsan miktarında düzenlemeye gideceğiz ve müşterek ahir hükümetin vergileri orantısız müşterek biçimde artırmasını karşıcı müşterek ihsan freni getireceğiz. İkinci önceliğimiz, bulunan 40 ve şimdi dinç nüfusa stabil ve adaletli tekaütlük sistemi getirecek müşterek tekaütlük reformu sunacağız. Bunlarla bu arada Dukovany Nükleer Santrali'nin ihalesini tamamlamak, 200 kilometrelik acemi otoban ve 150 kilometrelik çabuk şimendifer yapımı, terbiye müfredatını yenileme, dijitalleşmenin simgesi bulunan doküman transfer zorunluluğunun kaldırılması önceliklerimiz ortada arazi alıyor” dedi.

Güven oylaması öncesinde meydana getirilen konuşmalarda muhalefetin eleştirilerine de karşılık sağlayan Başbakan Fiala, “Muhalefetin eleştirilerini almak kabil değil. Ülkeyi tam müşterek biçimde doğrulama ettiklerini söylüyolar, ego buna kesnilikle katılmıyorum. Çekya tarihindeki en faziletkâr bütçe açığına cemaat ve faziletkâr enflasyonlu müşterek dünya devralıyoruz” dedi.

Çekya'da meydana getirilen yasama kurulu seçimlerinde Hristiyan Demokratlar Birliği (KDU-CSL), Sivil Demokrat Parti (ODS) ve TOP 09 partilerinden oluşan SPOLU (Birlikte) ittifakı oyların yüzdelik 27,78'ini, Korsanlar (Pirates), Belediye Başkanları ve Bağımsızlar (STAN) ittifakı ise oyların yüzdelik 15,60'ını alarak hep 108 iskemle kazanarak mecliste bağımsız çoğunluğu sağlamıştı.

Özgür Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?