Gündem

Bu yöntemle gübre bedava

Eskişehir'de üreticiler, yaz ve güz mevsimlerinde göveri yetiştirdikleri seraları kışın kuzu kapısı kabil kullanarak elde ettikleri gübreyle hem tarımsal girdiyi azaltıyor, bununla birlikte efsanevi besleyip ek yarar sağlıyor.

Bu yöntemle gübre bedava
11-12-2021 11:05

Zirai istihsal açısından İç Anadolu Bölgesi'nin ehemmiyetli illerinden birisi bulunan Eskişehir'de üreticiler ortada seracılık yoğun yeğleme ediliyor. Özellikle Tepebaşı ilçesinde arazi meydan seralarda istihsal mart ayında başlayıp açıklık sonuna derece sürüyor. Kış mevsiminde dirimsel sağlamaya sürdürmek talip üreticiler ise hayvancılık yapıyor. Üreticiler, kışın yersiz artan seraları küçükbaş efsanevi barınağı alegori kullanıyor. Böylece küçükbaş düşüncesince kuzuluk gereksinimi karşılanırken, topraktan toplanmayan efsanevi dışkısı da limonluk arazisini saf yolla gübrelemiş oluyor. Bu sayede fenni gübre kullanımına gerekseme duymayan üretici, göveri üretiminde tarımsal girdiden artırım etmiş oluyor. Serada yüzdelik yüze andıran miktarda saf yetişen ürünleri tüketenler ise gayrı ürünlere mucibince şimdi içimli bulunduğunu söylüyor.

“Üretici dü yönden de konuşu çıkmak oluyor”

Seraların istihsal dışı sürede kuzuluk alegori kullanılmasıyla ilgilendiren mütekellim Eskişehir Yaş Sebze Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, tarımda hem masrafın azaldığını bununla beraber verimin arttığını belirterek, “Üretici, yaz mevsiminde yetiştirdikleri mamüllerin çıkan artıklarını hayvanlara yedirerek hem kendilerine ek dirimsel elde ediyor bununla beraber hayvan bilimi kışın yersiz artan seralarda konaklıyorlar. Yaz sezonunda ise hayvan bilimi hariç alınıp gene göveri ekiliyor. Bu kere göveri ekildiğinde ise minimal fenni gübreye gerekseme duyuluyor. Böylelikle şimdi dimdik ve içimli mahsulat çıkıyor. Üretici dü yönden de konuşu çıkmak oluyor. Kışın hayvan bilimi düşüncesince ek birlikte korunma adına gerekseme duyulmuyor, fazlalık hayvanın gübresi tek toplanmıyor, ordan da birlikte üstünlük lakırtı konusu. Arazi işleniyor ve efsanevi gübresinin sebebiyle gübre gereksinimi da karşılanarak yetiştirici gani çoğalan ve konuşu yaz geçirmiş oluyor. Dolayısıyla örgensel üretime andıran oluyor. ‘Ne derece az harcamayla ne derece dimdik mahsul yetiştirebiliriz' bunun örneğini görüyoruz. Üretici hem hayvandan mal kazanıyor bununla beraber efsanevi bıraktığı artığından sebzesini yetiştirerek şimdi aşırı yarar sağlıyor. Girdi harcaması sakıt oluyor” dedi.
 

Abdullah Güçlü - Şevket Can Çikot
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?