Dünya

Bosna Hersek'te ölümlerin kısaca yüzdelik 20'si hava kirliliğinden kaynaklanıyor

"Eko Akcija" Derneği Sözcüsü Anes Podic, "Evlerimizde kabullenmek düşüncesince herhangi ortak şeyi yakabiliyoruz. İstediğimiz uzlaştırıcı istediğimiz türden ortak yakıtla kullanabiliyoruz. Tüm bunlar hava kirliliğine aksi yönde bulaşık ediyor." dedi.

Bosna Hersek'te ölümlerin kısaca yüzdelik 20'si hava kirliliğinden kaynaklanıyor
04-01-2022 16:50
Ankara

Bosna Hersek'te ölümlerin kısaca yüzdelik 20'sinin hava kirliliğine ilişkin nedenlerden kaynaklandığı bildirildi.

"Eko Akcija" Derneği Sözcüsü Anes Podic, bu sene hava kirliliğinin hoppadak Saraybosna ile sınırlanmış olmadığını belirterek "Neredeyse Bosna Hersek'te dört başı mamur kentler bire birlikte sorunla savaş etmeye çalışıyor. Saraybosna'nın beraberinde Banyaluka, Tuzla ve Zenitsa, hava kirliliğinin en birlikte tomar hissedildiği kentler ortada toprak alıyor." açıklamasını yaptı.

Podic, Dünya Bankası'nın Bosna Hersek'te hava kirliliğine ilişkin ölümlerin salname 3 bin 400, Avrupa Çevre Ajansı'nın da 5 bin yöresinde bulunduğunu belirlediğini tabir ederek "Bu sayılar aşırı fazla. Neredeyse Bosna Hersek'te yaşanmış olan ölümlerin yüzdelik 20'si hava kirliliğine ilişkin nedenlerden kaynaklanıyor." dedi.

Özellikle akciğer ve ihtisas hastalarının, teneffüs yetmezliği bulunanların, hamileler, bebekler, dallar ve yaşlıların kirli havayı solumaktan kaçınmaları tavsiyesinde mevcut Podic, "Bu hastalar ve gözyaşı grupları hava kirliliği bulunduğu zamanlarda, mukteza olmadıkça evden hariç çıkmamalıdır." sanarak konuştu.

Bosna Hersek'teki en şişman problemin, düzenli edilememiş birlikte maşer bulunduğunu kail Podic, "Evlerimizde benimsemek düşüncesince gelişigüzel şeyi yakabiliyoruz. İstediğimiz ara bulucu istediğimiz türden birlikte yakıtla kullanabiliyoruz. Tüm bunlar hava kirliliğine menfi yönde ağırlık ediyor. Bir arama sistemimiz maatteessüf yok." açıklamasını yaptı.

Podic, Bosna Hersek’te siyasetçilerin hava kirliliği sorununu halletmek düşüncesince güç harcama etmediği eleştirisinde bulunarak, "Sobalar ve sobalarda yakılanlar, en şişman problemimiz. İnsanlar doğalgazla istinas noktasında aşırı yavaş. Her sene biraz beniz yurttaş katıksız gaza intikal yapıyor. Bu tempoyla, hava kirliliği sorununu halletmek asırlar alır. Bu sorun, hepsi topluluğun problemi biçimine gelmelidir." dedi.

Vatandaşları tembihler dair şimdi kırılan olmaya çağıran Podic, hava kirliliğinin yaşandığı zamanlarda şehirden uzaklaşarak havanın bembeyaz bulunduğu bölgelere gidebilecek olanağı olanların, bunu gerçeklenmiş yapması icap ettiğini söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?