Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: Lübnan halkı sayımsız güçlükle savaşım ediyor

Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, nice bata çıka savaş fail Lübnan halkının çekmiş olduğu teessürat zımnında koyu sıkıntı duyduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres: Lübnan halkı sayımsız güçlükle savaşım ediyor
21-12-2021 20:50
Beyrut

Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 19 Aralık'ta süregelen Lübnan temaslarını kullanmak düşüncesince hükûmet merkezi Beyrut'ta kalmış olduğu otelde müşterek matbuat toplantısı düzenledi.

Lübnan'ı müşterek kat şimdi görüşme etmekten devlet duyduğunu dile getiren Guterres, "Ancak bu iyi ülkenin insanlarının aşırı biberli çekmesi beni içten üzüyor. Lübnan halkı şu anda sayımsız güçlükle savaş ediyor." ifadelerini kullandı.

Beyrut'taki temasları kapsamında Ağustos 2020'de meydana mevrut iri patlama zımnında 200'den müşterek tomar insanoğlunun öldüğü Beyrut Limanı'nı da görüşme ettiğini aktaran Guterres, "BM, siz değerli ziyaretçilerimizin acılarını paylaşıyor. En canlı kurbanlar arasında, BM mensubunun 2 evladı da vardı. Lübnan halkı ve ölenlerin yakınları, adaleti ve müşterek karşılık edinmeyi doğruluk ediyor. Bu da fakat tarafsız, transparan ve adaletli müşterek soruşturmayla gerçekleşebilir." dedi.

Lübnan'da 2019'da yarık sağlayan iktisadi krizin etkilerine yer veren Guterres, şunları kaydetti:

"Ülkedeki mali kriz, insancasına desteğe eksikli olanların sayısının artmasına sebebiyet veriyor. Dün Trablusşam ve güneyi görüşme ettim. Ekonomik krizin şahısların günce yaşamını nite etkilediğini dinleyince aşırı etkilendim. Halk, siyasal liderlerin onların taleplerini dinlemesini ve ekonominin iyileştirilmesini bekliyor."

Guterres, 2 günce Lübnan ziyareti kapsamında hükümet yetkililerini "ekonomik reformların yaşama geçirilmesi düşüncesince çalışmaya zorladığını" vurguladı.

Lübnan'da 2022'de yapılması planlanan genel seçimlere de yer veren Guterres, "Seçimlerin vaktinde yapılacağına müteallik siyasal liderden güvence aldım." dedi.

Guterres, Lübnan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Necib Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri'nin beraberinde 4 Ağustos 2020'deki liman patlamasında yaşamını kaybedenlerin yakınlarıyla görüşmüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?